توافق کاهش تولید میان کشورهای عضو و غیرعضو اوپک، به همان میزان که برای بازار جهانی نفت منافعی به همراه داشت، منافعی اختصاصی نیز برای روسیه به ارمغان آورده است.
به گزارش رتبه آنلاین، به نظر میرسد حضور قدرتمند روسیه در توافق کاهش تولید، به مثابه زدن دو نشان با یک تیر بوده است؛ کمک به افزایش قیمت نفت که تقویت درآمدهای نفتی این کشور را به همراه داشته و تقویت عنصر اعتماد میان این کشور و عربستان سعودی برای سرمایهگذاری و همکاریهای سیاسی بیشتر. به این ترتیب است که مقامی مانند «رئیس صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه» عقیده دارد «اگر توافق اوپک نبود، دیدار پادشاه عربستان سعودی از روسیه در اکتبر سال گذشته میلادی ممکن نمیشد.»
آنطور که رویترز روز گذشته گزارش داد، روسیه حالا برای سرمایهگذاری در شرکت آرامکو خیز برداشته است و توافق اوپک را نیز پشتوانه این اقدام میداند. صندوقهای بازنشستگی روسیه در نظر دارند با خرید سهام شرکت آرامکو، در بزرگترین شرکت تولیدکننده نفت دنیا سرمایهگذاری کنند. به گزارش دنیای اقتصاد، این اقدام از سوی افسر ارشد سرمایهگذاریهای دولتی روسیه «حرکتی به سمت تقویت همکاری بین دو تولیدکننده برتر نفت خام دنیا» عنوان شده است. کریل دمیتریف، رئیس صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه در این زمینه به رویترز گفت: مسکو و ریاض باید همکاریشان در زمینه هماهنگی سیاستهای نفتی را برای سالهای بیشتری ادامه دهند. دمیتریف که دو سال قبل نخستین مقام رسمی روسیه بود که امکان پیوستن این کشور به اوپک در طرح کاهش تولید را مطرح کرد؛ در حالی از علاقه «زیاد» صندوقهای بازنشستگی روسیه به عرضه اولیه سهام آرامکو سخن میگوید که به نظر میرسد روسها قصد عقب ماندن از چین در این زمینه را ندارند. پیش از این شرکتهای نفتی دولتی پتروچاینا و سینوپک چین، پیشنهاد خرید مستقیم حداکثر ۵ درصد از سهام آرامکوی عربستان سعودی را مطرح کرده بودند. عرضه اولیه حدود ۵ درصد از سهام آرامکو، بزرگترین معامله بورسی دنیا با ارزش بیش از ۲هزار میلیارد دلار خواهد بود. این مقام روسی که در حاشیه مجمع اقتصادی جهانی داووس با رویترز گفتوگو کرده است، با بیان اینکه «روسیه در حال حاضر نقش پررنگی در فعالیتهای نفتی دارد» تاکید کرد: بنابراین انتظار میرود که ما در عرضه اولیه سهام آرامکو سهم چشمگیری داشته باشیم. او به این نکته اشاره کرد که شکل گرفتن چنین معاملهای، به تقویت روابط رو به رشد روسیه با ریاض کمک خواهد کرد.
روسیه در حالی توقع «سهمی بالا» در جریان عرضه اولیه ۵ درصد از سهام آرامکو را دارد که در نوامبر سال ۲۰۱۶ برای کاهش سطح مازاد عرضه نفت خام، با عربستان سعودی وارد توافق کاهش تولید شد. کشورهای عضو و غیرعضو اوپک بر اساس توافقی که داشتند، کاهش روزانه ۸/ ۱ میلیون بشکه از تولیداتشان که چیزی حدود ۲ درصد از کل تولید جهانی نفت میشود را هدف قرار دادند. با اجرای این توافق، قیمت نفت رشدی دو برابری داشته و از کمترین سطوح سال ۲۰۱۶ به حدود ۷۰ دلار بر بشکه در حال حاضر رسیده است.دمیتریف با اشاره به افزایش درآمد ۶۰۰ میلیارد دلاری تولیدکنندگان نفت در پی اجرای توافق کاهش تولید، تداوم آن را برای بازار مفید ارزیابی کرد و گفت: این افزایش درآمد میتواند باعث از سر گرفته شدن سرمایهگذاریها در صنعت نفت و پیشگیری از کمبود عرضه در آینده شود. او در ادامه گفت: توافق کاهش تولید زمینه بسیاری از دیالوگهای دیگر میان روسیه و عربستان را فراهم کرد هرچند این دو کشور در رابطه با جنگ سوریه نظرات متفاوتی دارند.
تداوم رشد قیمت در بازار نفت
در حالیکه معاملات روز دوشنبه بازار نفت نوساناتی رو پایین داشت، اما در نهایت در این روز با رشد قیمت به کار خود پایان داد. نوسانات کاهشی در بازار روز دوشنبه به نوسانات دلار و افزایش تولید ۵۵ هزار بشکهای از سوی لیبی ارتباط داده میشود. با این حال تداوم اجرای توافق کاهش تولید و رشد اقتصادی مطلوب باعث حمایت از قیمت نفت شد.روز گذشته و تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۴ به وقت تهران) قیمت هر بشکه نفت خام برنت با ۳۰ سنت رشد به ۳۳/ ۶۹ دلار رسید. هر بشکه نفت خام آمریکا نیز با ۳۲ سنت رشد قیمت روی ۸۹/ ۶۳ دلار معامله شد. گزارش صندوق بینالمللی پول در روز دوشنبه که نرخ رشد اقتصادی جهانی برای سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ را ۹/ ۳ درصد پیشبینی کرد، در رشد قیمت نفت در روز گذشته تاثیرگذار بود. این پیشبینی به میزان ۲/ ۰ درصد نسبت به گزارش اکتبر این نهاد جهانی افزایش داشت. بانک فرانسوی «بی ان پی پاریبا» نیز در یادداشتی اعلام کرد دورنمای اقتصادی مثبت و هوای سردتر فصلی، به رشد قوی تقاضا برای نفت منجر شده و تداوم کاهش ذخایر نفت به متوسط پنج ساله که سطح هدفگذاری شده از سوی اوپک است را تسهیل میکند.
منبع : اقتصاد آنلاین