جمعه 7 اردیبهشت 1403
خانهخبرفرهنگی و هنرییادی از صمد بهرنگی در فستیوال آینه‌دار

یادی از صمد بهرنگی در فستیوال آینه‌دار

دبیر فستیوال آینه‌دار، در آخرین روز اجرای این فستیوال، کلاه صمد بهرنگی را روی سرش گذاشت و گفت: نخستين روز آینه‌دار امسال با ماهی سیاه کوچولو شروع شد؛ به همین دلیل من کلاه بهرنگی را روی سرم گذاشتم تا در آخرین روز فستیوال نيز یادی از او کنیم.


علی مغازه ای، در آخرین روز از چهارمین فستیوال آینه‌دار بیان کرد: این داستان نویس و شاعر در ۲۹ سالگی غرق شد و از دنیا رفت. در تبریز به عاشیق های بزرگ «دَه دَه» می گویند. صمد بهرنگی «دَه دَه» فرهنگ فولکلور آذربایجان است.

او ادامه داد: ما از استاد آیت قنبری برای حضور در مراسم اختتامیه دعوت کرده بودیم اما وقتی متوجه شدم این هنرمند برای اجرای برنامه ای اینجا حضور پیدا کرده‌اند، درخواست کردم که در آخرین روز آینه دار به ما نيز افتخار اجرا دهند. من اولین باری که او را دیدم، یاد صمدبهرنگی افتادم چون چهره اش شباهت بسیاری به او دارد ؛ به همین دلیل از او خواهش کردم یکی از شعرهای صمد را برای ما اجرا کند.

قنبری بعد از حضور روی صحنه گفت: من تحت تاثیر این فستیوال که به هنر و هنرمندان پیشکسوت حرمت گذاشته، قرار گرفته‌ام براي همين شعری ترکی با مفهوم «همه به هم نیاز داریم» می‌خوانم.

عاشیق یار محمد عیسی بیگ لو نوازنده قوپوز رپرتوآر شرق زنجان و طلارم را در آخرین روز از این فستیوال روایت کرد

به گفته مغازه‌ای، او یکی از راوی های اصلی منطقه زنجان محسوب می شود. چون عاشیق ها در زنجان اجرای تک ساز دارند عاشیق بیگ لو نیز خواست که اولین اجرا را به صورت اختصاصی انجام دهد. البته او معتقد است که دیگر نباید موسیقی را ادامه دهد و باید پسرش که در این فستیوال نیز اجرا دارد، راه او را ادامه دهد.

معروف کریمی، نوازنده بالابان نیز بعد از اجرای اختصاصی عاشیق یار محمد عیسی بیگ لو به صحنه آمد و قطعاتی از عاشیقی زنجان را اجرا کردند.

عاشیق یوسف، اوحانس نوازنده قوپوز که ۹۰ سال دارد نیز با مدالی که به گفته خودش یونسکو به او هدیه داده است، به صحنه آمد و بخشی از عاشیقی آسوری را اجرا کرد.دبیر فستیوال آینه دار درباره عاشیقی آسوری توضیح داد: در ارومیه کمتر قوم آسوری و ارامنه دیده می‌شوند. پیش از این ارامنه در ۱۶ روستای این استان ساکن بودند اما در حال حاضر تنها به یک روستا که ۲۵ ساکن دارد، محدود شده است. اوهام داودیان و یوسف اوحانس نماینده موسیقی این قوم در ارومیه محسوب می‌شوند.

او اضافه کرد: همسر یوسف اوحانس نیز دو سال پیش از دنیا رفت و در حال حاضر تنها زندگی می کند.

عاشیقی میانه با حضور عاشیق عباس ستاری نوازنده قوپوز و عشقلی سلیمی نوازنده بالابان اجرا شد.

به گفته مغازه ای، عاشیق سلیمی بیماری قند دارد و به سختی ساز می‌زند. در اجرای قطعه بعد، عشقلی سلیمی جای خودش را با محرم پیری نوازنده ۷۰ ساله بالابان عوض کرد.

دبیر فستیوال آینه دار درباره محرم پیری نیز بیان کرد: این هنرمند معتقد است هیچ‌کس او را دوست ندارد. سن او بالاست و زدن ساز بادی برایش کار دشواری است. به عبارتی ما برای دلجویی، او را به آینه‌دار دعوت کردیم و امیدواریم با اجرای او در این فستیوال، اتفاقات خوبی برایش بیفتد.

او ادامه داد: بنا بر انتقاد برخی دوستان که در روزهای گذشته اجرا اعلام کردند درباره وضعیت هنرمندان زیاد صحبت نکنم، من هم توضیحات بیشتری نمی‌دهم اما باید خودتان سفری به ارومیه داشته باشید تا وضعیت زندگی این هنرمندان را از نزدیک ببینید.

عاشیق علی کریمی نوازنده قوپوز، اسماعیل خدایی نوازنده بالابان و محسن رزمی زنگ آباد نوازنده قاوال گروه بعدی بودند که عاشیقی هشترود را اجرا کردند.

مغازه‌ای درباره این عاشیق روشن دل نیز گفت: او ساکن هشترود و در تبریز در حال رفت و آمد است. او از ما خواست ۴۰ دقیقه را به اجرای او اختصاص دهیم. ما هم دوست داریم که استاد برای ما بیشتر اجرا کنند اما متاسفانه به دلیل کمبود وقت، فقط توانستیم برای عاشیق ۲۰ دقیقه وقت تنظیم کنیم.

در بخش دوم آخرین روز از چهارمین فستیوال آینه‌دار گروه قره پاپاخ نقده روی صحنه رفتند. عاشیق محمد علی محمودی (خواننده)، اکبر یزدانی(نوزانده توتک) و یعقوب ولیزاده نوازنده (تمبک) این بخش را اجرا کردند.

چهارمین فستیوال موسیقی آینه داربه دبیری علی مغازه‌ای و ریاست احسان رسول اف از ۲۹ آذر به مدت سه روز در تالار رودکی برگزار شد. مراسم اختتامیه آینه دار شنبه دوم دی ساعت ۲۱:۳۰ در تالار وحدت برگزار می‌شود.

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید