گوجهفرنگی یکی از محصولات کشاورزی پرمصرف است که از سویی دومین محصول صادراتی کشاورزی به شمار رفته و از سوی دیگر قیمت آن هر روز گرانتر میشود. به نظر میرسد محدودیت و ممنوعیت صادرات این محصول هم نتوانسته ترمز گرانی آنرا بکشد.
به دنبال نوسانات ارزی ماههای اخیر، گوجهفرنگی هم همچون دیگر محصولات کشاورزی با افزایش قابل توجه صادرات مواجه شد و کار به جایی رسید که در پی کمبود در بازار داخلی و گرانی بیش از حد آن که تا کیلویی حدود ۷۰۰۰ هم در بازار فروخته میشد، دولت مصوبهای ابلاغ کرد که تا اطلاع ثانوی صادرات گوجهفرنگی تولید شده در فضای باز را ممنوع اعلام کرد.
به گزارش رتبه آنلاین، در این رابطه غلامرضا تقوی – مدیرکل دفتر امور گلخانه، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی – به ایسنا گفت: در حال حاضر سالانه پنج میلیون و ۴۰۰ هزار تن گوجهفرنگی در فضای باز و حدود ۲۲۰ هزار تن در فضای گلخانهای تولید میشود و با توجه به اینکه در شش ماهه نخست امسال افزایش سه برابری صادرات گوجهفرنگی نسبت به نیمه نخست سال گذشته را داشتیم و همین عامل سبب افزایش قیمت گوجهفرنگی در بازار داخلی شده است، صادرات آن تا اطلاع ثانوی ممنوع شد که با توجه به تبصرههای آن یکی از بهترین ابلاغیههای دولت در این زمینه بوده است.
وی افزود: با توجه به اینکه نباید بازار خارجی هیچ محصولی با مخاطره مواجه شود، در این ابلاغیه نیز به این نکته توجه شده و صادرات تولیدات گلخانهای که رقم چندانی نسبت به تولیدات این محصول در فضای باز نیست، آزاد اعلام شده است که از سویی به تضمین بازارهای خارجی کمک میکند، از سوی دیگر نیز کشاورزان و بهرهبرداران را به کشت و تولید گوجهفرنگی و دیگر محصولات سبزی و سیفی در فضای گلخانهای ترغیب کرده و نهایتا توسعه گلخانهها در کشور را تسریع میکند.
در این شرایط نگاهی به آخرین آمارهای رسمی نشان میدهد که این ممنوعیت هم نتوانست التیامی برای آرامش بازار و کاهش قیمت گوجهفرنگی باشد چرا که با وجود ارزانی مقطعی، دوباره قیمت این محصول بالا رفته است.
آخرین آمار بانک مرکزی از متوسط قیمت خرده فروشی اقلام خوراکی در سطح شهر تهران در هفته منتهی به دوم آذر ماه امسال نشان میدهد که هر کیلوگرم گوجهفرنگی به صورت میانگین ۶۱۰۲ تومان فروخته شده است که نسبت به هفته قبل از این بررسی ۱۴.۲ درصد، نسبت به هفته مشابه ماه قبل ۳۷.۳ درصد و نسبت به هفته مشابه سال قبل نیز ۵۳.۲ درصد افزایش قیمت داشته است و این اعداد و ارقام و درصدها گویای این مسئله است که هنوز نه تنها تغییری در قیمت این محصول ایجاد نشده بلکه گوجهفرنگی همچنان روند گرانی و افزایش قیمت خود را ادامه میدهد.
البته نگاهی به آمارهای صادراتی نیز گویای این مسئله است که این قیمتها چندان هم بی راه نیست و ارتباط مستقیمی با صادرات گوجهفرنگی دارد، چرا که این محصول دومین رتبه را در میان محصولات عمده صادراتی در بخش کشاورزی دارد و تنها در هفت ماهه امسال بیش از ۴۲۵ هزار و ۱۳۰ تن از آن به کشورهای مختلف صادر شده است که ۴۱.۴۴ درصد از نظر وزنی و ۷۰.۴۸ درصد از نظر ارزشی رشد را نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته نشان میدهد.