غلامحسین شافعی که در راس هیات تجاری اتاق ایران به دمشق سفر کرده میگوید: ایران و سوریه در گذشته در زمینه صادرات مواد غذایی و مشارکت شرکتهای کوچک و متوسط همکاری داشتهاند و اکنون فرصت تجدید همکاریها مهیا شده و اگر مشکلات موجود در روابط بانکی، بیمه و حمل ونقل رفع شود مبادلات دو کشور در سال اول میتواند از 3 میلیارد دلار فراتر برود.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران میگوید فعالان اقتصادی کشور میتوانند در سه زمینه صادرات مواد غذایی، خدمات عمرانی و صادرات و تولید مصالح ساختمانی در بازسازی زیرساختهای سوریه فعالیت کنند.
غلامحسین شافعی که در راس هیات تجاری اتاق ایران به دمشق سفر کرده در گفتوگو با «پایگاه خبری اتاق ایران»، با اشاره به اینکه در چارچوب قرارداد تجارت آزاد با سوریه، بهجز 88 قلم کالا، دیگر کالاها را میتوان به این کشور صادر کرد، گفت: ما در گذشته با سوریه در زمینه صادرات مواد غذایی و مشارکت شرکتهای کوچک و متوسط همکاری داشتیم که به دلیل اتفاقات سالهای اخیر سوریه، این ارتباط قطع شد اما الآن زمان مناسبی است که بتوانیم دوباره این همکاریها را تجدید کنیم.
شافعی در توضیح دومین زمینه همکاری بین بخش خصوصی ایران و سوریه افزود: ما در زمینه زیرساختهای کشور سوریه میتوانیم همکاری داشته باشیم چراکه در زمینههای عمرانی و خدمات فنی مهندسی در میان کشورهای منطقه تواناییهای بالایی داریم.
به گفته او، ایران در حوزه ماشینآلات و فناوریهای روز در راهاندازی صنایع سوریه ظرفیتهای قابلتوجهی دارد که با در اولویت قرار گرفتن بازسازی زیرساختهای سوریه، میتوان از آن استفاده کرد.
رئیس اتاق ایران تولید و استفاده از مصالح ساختمانی را یکی از نیازهای بالای این کشور خواند و گفت: این حرکت میتواند یک تحرک جدید در تولید این مصالح در کشور ایجاد کند.
رئیس پارلمان بخش خصوصی ایران با اشاره به ایجاد شدن کمیتهٔ مشترک ایران و سوریه و کمیته ویژه بازسازی سوریه در اتاق ایران، تصریح کرد: در این سفر قرار است طرفهای سوری این کمیتهها که در تنظیم رابطهٔ اقتصادی بین فعالان بخش خصوصی ایفای نقش میکند نیز مشخص شوند که در این صورت با کمک دولتهای دو کشور، مسیر حرکت بخش خصوصی هموار خواهد کرد.
شافعی خاطرنشان کرد که این اقدام سرآغاز فصل جدیدی از همکاریهای بخش خصوصی دو کشور فعال خواهد شد.
او ادامه داد: ما کمیتهٔ مشترک بین دو کشور را در ایران ایجاد کردیم و مسئولان آن مشخص شدهاند که زمینهای برای تشکیل اتاق مشترک است.
رئیس اتاق ایران ابراز امیدواری کرد که طرف سوری در این سفر اعضای خود برای این کمیته معرفی کند که فاز بعدی آن تشکیل اتاق مشترک بین ایران و سوریه خواهد بود.
به اعتقاد شافعی، اتاقهای مشترک بازوی اجرایی فعالیت اقتصادی برونمرزی هستند که تأثیرگذاری بالایی بر روابط اقتصادی دو کشور خواهد داشت.
وی همچنین اعلام کرد: ما انجمن هلدینگهای کشور را که وابسته به اتاق ایران است بهعنوان نقطهٔ اصلی اثرگذاری ایجاد کردیم که استقبال خوبی هم از آن شده است.
ایجاد شرکت حملونقل مشترک
رئیس اتاق ایران با تأکید بر اینکه حملونقل و مسائل بانکی و بیمهای دو مشکل عمده بر سر همکاریهای اقتصادی ایران و سوریه است، اظهار کرد: اگر این مسائل حل شوند در میدان رقابت جای ویژهای برای کشورمان فراهم خواهد شد.
شافعی افزود: ما نیازمند یک همکاری سهجانبه در زمینه حملونقل بین ایران، عراق و سوریه هستیم و باید یک شرکت حملونقل مشترک ایجاد کنیم که قبلاً در بخش خصوصی درباره آن بحث شده که در این سفر نیز مطرح خواهد شد.
او با ابراز تأسف از عدم استفاده از ظرفیت پولهای دو کشور در مبادلات اقتصادی گفت: نیازمند گشایش راههای جدیدی در روابط بانکی بین دو کشور هستیم.
به عقیده شافعی، اگر موانع همکاری ایران و سوریه برطرف شود، میزان مبادلات اقتصادی دو کشور میتواند در سال اول به بیش از 3 میلیارد دلار برسد.