شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴
خانهاسلایدر اصلیرشد ۱۵۰درصدی درآمدهای نفتی

رشد ۱۵۰درصدی درآمدهای نفتی

طبق آمارهای منتشر شده بانک مرکزی، میزان درآمدهای نفتی کشور در ۴ماهه ابتدایی سال‌جاری با رشد ۱۴۷درصد مواجه بوده و از مرز ۲۶هزار میلیارد تومان عبور کرد.

 به گزارش رتبه‌آنلاین؛ طبق گزارش بانک مرکزی بر اساس عملکرد فروش نفت کشور در ۴ماهه ابتدایی سال،‌ حدود ۲۶.۱ هزار میلیارد تومان درآمد از محل فروش نفت و فرآوردهای نفتی عاید کشور شده که در مقایسه ارزش مالی به نسبت سال گذشته، حدود ۱۵۰درصد رشد را به همراه داشته است.

منابع حاصل از ارزش نفت خام طی دوره مذکور به حدود ۱۹ هزار میلیارد تومان رسید که این آمار نیز نسبت به مدت مشابه سال گذشته خود با ۱۳۶درصد رشد همراه بود همچنین دیگر منابع حاصل از صادرات فرآورده‌های نفتی و میعانات گازی ۵.۵ هزار میلیارد تومان بوده که با رشد ۲۰۷ درصدی همراه بوده است.

رشد ۱۴۷ درصدی درآمدهای نفتی در این مدت در حالی محقق شده که با مقایسه درآمدهای نفتی همین ماه در سالهای ۹۴ و ۹۵شاهد افت ۲۵ درصدی درامدهای نفتی کشور بوده ایم.

در قانون بودجه سال جاری، سهم درامد نفتی مصوب ۱۱۴ هزار میلیارد تومان است. همچنین سهم درآمد دولت از کل واگذاری دارایی های سرمایه‌ای، ۱۱۹ هزار میلیارد تومان بوده که درامد از محل فروش نفت ۹۷درصد آن را تشکیل میدهد.

 

بر پایه این گزارش، اخیرا مرکز آمار ایران رشد اقتصادی ۳ ماهه کشور را اعلام کرده که بر اساس آن رشد بدون نفت ۷ درصد و رشد اقتصادی با نفت ۶.۵ درصد بوده است. در حالی بر اساس آمارهای مرکز آمار رشد اقتصادی با نفت منفی بوده است که در ماههای نخست سال جاری همواره شاهد رشد چشم گیر درآمدهای نفتی کشور بوده‌ایم.

درآمدهای نفتی دولت روحانی نسبت به دولت‌های گذشته
مجموع درآمد ریالی دولت یازدهم از ابتدای سال ۹۲ تا پایان آبان ۹۵ از فروش نفت ۲۲۷ هزار و ۸۲۵ میلیارد تومان بوده که در مقایسه با دولت نهم ۲۰۰ درصد و در مقایسه با دولت دهم ۴۴ درصد بیشتر است.
در سال‌های اخیر بحث‌های زیادی درباره درآمدهای نفتی و نحوه استفاده از آن مطرح شده و فضایی را به وجود آورده که در یک دوره خاص، درآمد نفتی فراوان بوده و نتیجه‌ای هم در بر نداشته است.
در گزارش قبلی که با عنوان «چاق شدن هزینه جاری از جیب بودجه عمرانی در دولت یازدهم/دولت پرخرج رکود را تعمیق کرد» با استناد به آمارهای بانک مرکزی (این آمارها را بانک مرکزی براساس گزارش دریافتی از وزارت اقتصاد منتشر می‌کند) نحوه هزینه‌کرد درآمدها بررسی شد که نشان می‌داد در سال‌های ۸۴ تا ۹۱ نسبت اعتبارات عمرانی به اعتبارات جاری ۳۱.۶ درصد بوده است. همچنین از سال ۹۲ تا آبان ۹۵ نسبت هزینه‌های عمرانی به هزینه‌های جاری ۱۶.۹ درصد بوده است.
سالواریزی درآمد نفت به خزانهدرآمد نفتی مصوب بودجه
۸۴۱۸ هزار و ۶۳۴۱۹ هزار و ۴۲۳
۸۵۱۸ هزار و ۱۸۸۱۸ هزار و ۱۷
۸۶۱۷ هزار و ۳۵۷۱۷ هزار و ۲۴۵
۸۷۲۱ هزار و ۵۶۵۲۹ هزار و ۸۸۶
۸۸۱۵ هزار و ۷۸۱۱۵ هزار و ۹۶۴
۸۹۴۳ هزار و ۴۴۸۴۳ هزار و ۴۴۸
۹۰۵۶ هزار و ۸۲۷۵۷ هزار و ۱۱۱
۹۱۴۲ هزار و ۵۵۲۶۸ هزار و ۳۶۰
۹۲۶۰ هزار و ۹۴۰۶۳ هزار و ۶۶۵
۹۳۶۲ هزار و ۹۲۰۷۷ هزار و ۷۹۳
۹۴۶۷ هزار و ۳۵۵۳ هزار و ۷۳۶
۸ ماهه ۹۵۳۶ هزار و ۹۳۰۷۹ هزار و ۵۰ (مصوب کل سال)
درآمد نفتی دولت روحانی از دولت قبل سبقت گرفت
طبق جدول و نمودار بالا، درآمد نفتی دولت از سال ۸۴ تا ۸۶ روند کاهشی داشته و در سال ۸۷ حدود ۱۸ درصد افزایش یافته اما در سال ۸۸ باز هم با ۶ هزار میلیارد تومان کاهش مواجه شده است.
از سال ۸۹ روند صعودی درآمدهای نفتی آغاز می‌شود به طوری که تا پایان سال ۹۰ به ۵۶ هزار و ۸۲۷ میلیارد تومان می‌رسد اما با تحریم ایران، درآمد نفت بیش از ۱۴ هزار میلیارد تومان کاهش می‌یابد.
با تغییر افزایش نرخ رسمی ارز در سال ۹۲ از ۱۲۲۶ تومان به ۲۴۵۰ تومان درآمد ریالی نفت به ۶۰ هزار و ۹۴۰ میلیارد تومان می‌رسد و از لحاظ ریالی از آن سال تاکنون درآمد نفتی کاهش نداشته است.
بر کسی پوشیده نیست که قدرت خرید ریال در سال‌های مورد بررسی کاهش یافته و هزینه‌های عمرانی و جاری دولت به تبع آن رشد کرده است، اما محاسبه ارزش ریالی درآمدهای نفتی دوره‌های مختلف می‌تواند دید منطقی‌تری از سیاست‌های مالی دولت‌ها ارائه کند.
مجموع درآمد دولت در سال‌های ۸۴ تا پایان ۸۷ به میزان ۷۵ هزار و ۷۳۸ میلیارد تومان بوده که این درآمد در سال‌های ۸۸ تا ۹۱ به ۱۵۸ هزار و ۶۰۸ میلیارد تومان رسیده است.
از سال ۹۲ تا آبان ماه ۹۱ هم کل درآمد دولت از محل وصولی‌های نفت ۲۲۷ هزار و ۸۲۵ میلیارد تومان بوده است.
بر اساس این گزارش هم اکنون نرخ رسمی دلار ۳۲۳۸ تومان است که درآمد ریالی دولت از محل نفت نیز بر همین اساس محاسبه می‌شود.
اخبار مرتبط

بیشترین بازدید