ابوذر نجمی، در گفتوگو با پایگاه خبری اتاق ایران، افزود: بانک کارگشایی در ابتدای حراج، قیمت پیشنهادی خود را نزدیک به قیمت ذاتی سکه اعلام کرد که حبابی نداشت اما خریداران عمده سریعاً قیمتهایی برای خرید این بستهها پیشنهاد دادند که نزدیک به قیمت بازار و حتی در بعضاً بالاتر از قیمت بازار بود.
نجمی ادامه داد: نکته اصلی در این حراجها این است که متقاضیان عادی و خُرد بازار سکه که قصد دارند با پسانداز اندک خود چند عدد سکه بخرند قادر به خرید بستههای حراج شده سکه نیستند و عملاً این بستهها را همان سفتهبازانی قیمتگذاری میکنند که در بازار نقدی سکه فعالیت دارند و باعث ایجاد حباب قیمتی سکه شدهاند.
او با بیان اینکه سفتهبازان بازار سکه، پس از خرید سکههای حراج شده آنها را به قیمت بازار توزیع میکنند، تصریح کرد: وقتی حراج سکه حولوحوش قیمت بازار انجام میشود و خریداران آن نیز فعالان فعلی بازار هستند، دوباره حباب بر قیمت فروش سکه اعمال میشود مگر اینکه حجم عرضه افزایش یابد یا تعداد سکه در بستههای حراجی کاهش یابد.
تحلیلگر اقتصاد بینالملل اظهار کرد: از سوی دیگر، به دلیل اینکه حراج سکه منجر به کسب درآمد از سوی بانک مرکزی میشود و دولت نیز با کسری بودجه مواجه است، به نظر میرسد این نهاد چندان علاقهای به کاهش قیمت و کم شدن حباب سکه ندارد.
به گفته نجمی، فعلاً با احتساب افت حدود 16هزارتومانی قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید، حباب سکه هنوز از 159 هزار تومان بالاتر است.
او با تأکید بر اینکه کسی انتظار ندارد قیمت سکه از ارزش ذاتی آن کمتر شود، تصریح کرد: قیمت سکه، تابعی از قیمت دلار و طلا و هزینه 5هزارتومانی ضرب آن است اما فعلاً هر سکه تمام بهار آزادی طرح جدید 159 هزار تومان بالاتر از ارزش ذاتی آن معامله میشود و این حباب قیمتی، تا مادامیکه بازار آن داغ باشد و عرضه بهاندازهای نباشد که حباب را کاهش دهد، میتواند پایدار بماند.
نجمی معتقد است: برای تخلیه حباب قیمتی سکه، اولاً باید عرضه بهاندازهای زیاد شود که بازار را از دست کسانی که سکه را ذخیره کردهاند یا مشغول سفتهبازی هستند خارج کند، ضمن اینکه بستههای حراجی سکه نیز باید متناسب باقدرت خرید متقاضیان عادی نیز در دستور کار قرار بگیرد.