شنبه 3 آذر 1403
خانهگفت‌وگوبخش تجارت و بازرگانی رها شده؟

بخش تجارت و بازرگانی رها شده؟


نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی معتقد است: ظاهرا مدتی است که در دوران انتقال هستیم و به نظر می‌رسد بخش تجارت و بازرگانی تقریبا در این مدت رها شده و کمترین دغدغه‌ای برای این بخش وجود ندارد.

به گزارش رتبه آنلاین، محمود سیادت در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص تفکیک وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت، اظهار کرد: امروز بعد از گذشتن چندین سال از ادغام وقتی به نیت اصلی این اتفاق برمی‌گردیم، متوجه می‌شویم که اکثر قریب به اتفاق خواسته‌ها و مطالباتی که از این ادغام مورد نظر بوده، برآورده نشده است.

وی افزود: سازمان کوچک نشده، عامل بین بخش‌ها افزایش نیافته و اثرش در بازار و سفره مردم دیده نشده، بنابراین به خصوص در شرایطی که در وضعیت تحریم هستیم و اعمال مدیریت یکپارچه در وضعیت واردات، صادرات و توزیع بسیار مهم بوده، به نظر کارشناسان تفکیک وزارتخانه اتفاق خوبی است.

سیادت بیان کرد: این انتظار وجود دارد که اگر قرار است اتفاقی به این بزرگی در کشور و در ساختار اداری رخ دهد، سیاست‌گذاران باید قدم‌هایی که نیاز است برداشته شود را یکی یکی تعریف کنند، برای آن زمان بگذارند، نظارت کنند و واقع‌بینانه تصمیم بگیرند که در این خصوص قطعا اخذ نظر فعالان اقتصادی و نمایندگان آن‌ها در تشکل‌ها به خصوص نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی می‌‎تواند جلوی بسیاری از اشتباهات را بگیرد.

نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: اگر در قضیه ارز 4200 تومانی و بسیاری از سیاست‌های اقتصادی که در یکی دو سال گذشته شاهد آن بودیم، قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار را اجرا می‌کرد و به بند یک و به خصوص دو تن می‌داد و سیاست‌گذاران را به نظرسنجی، نظرخواهی دعوت می‌کرد و بخش خصوصی را که بیشترین تاثیر را از سیاست‌های دولت می‌گیرند و در حقیقت آن‌ها هستند که بار مسئولیت و هزینه‌های اجرای طرح‌های مختلف را در سطح ملی تقبل می‌‎کنند، اقناع می‌کرد، شاهد بسیاری از این ناکامی‌ها نبودیم.

وی اضافه کرد: به خصوص وقتی شرایط تحریم پیش می‌آید، دغدغه اصلی حکومت باید تامین به موقع و با قیمت و شرایط مناسب مایحتاج مردم باشد، در سالی که به نام رونق تولید نامگذاری شده و باید چرخ تولید بچرخد و در جای خود از بخش مثبت فضا و فرصت شرایط تحریم برای رونق تولید استفاده شود، اگر تمام این موارد در کنار هم دیده می‌‎شود، شرایط با وضعیت فعلی متفاوت بود.

سیادت با بیان اینکه تولید بدون تجارت و تجارت بدون تولید جایگاهی ندارند، عنوان کرد: اینکه آن‌ها را زیر یک سقف جمع کنیم، بخشی از وظایف تنظیم بازار و سیاست‌گذاری در مورد واردات و صادرات را به وزارت دیگری که جهاد کشاورزی است، بسپاریم و شاهد به هم ریختگی و بخشی‌نگری را در سیاست‌های کلان اقتصادی و صادرات و واردات باشیم، پسندیده نیست و راه به جایی نمی‌برد.

نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: مقوله بازرگانی و تجارت و موضوع واردات، صادرات و تنظیم بازار، موضوعات مهمی در شرایط فعلی هستند و امروز حساسیتش چند برابر شده و می‌طلبد ما وزارت مسئول و پاسخگو در این حوزه داشته باشیم، چراکه گستردگی فعالیت‌ها، مسئولیت‌ها و وظایف وزارت صنعت، معدن و تجارت به قدری هست که قطعا وزیر مجبور خواهد شد این مسئولیت‌ها را تفکیک کند و به افراد زیر دست خود بسپرد.

وی افزود: در نهایت ما آن بلاتکلیفی، بی‌برنامگی و بی‌سامانی را که در بازار و اقتصاد کلان و خرد کشور شاهد بودیم می‌بینیم و یکی از کارهای خوب برای جلوگیری از این وضعیت می‌تواند همین تفکیک وزارتخانه باشد تا با وظایف مشخص برای هر وزارتخانه، آن وزارت به تولید خود برسد و وزراتخانه های دیگر به توزیع و تامین نیازهای بخش تولید و بخش مردمی بپردازند که اگر این اتفاق‎ها به درستی رخ دهد، افراد درست انتخاب شوند و در سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌سازی‌ها بخش خصوصی به بازی گرفته شود، قطعا ما می‌توانیم شرایط سختی که اکنون گرفتارش هستیم را با آرامش و وضعیت بهتری نسبت به گذشته طی کنیم.

سیادت گفت: ما در زیر مجموعه وزارت صمت سازمان مسئولی به نام صنعت، معدن و تجارت داریم که بیش از یک سال است با سرپرست اداره می‌شود. این تعداد کارشناس، مسئول و افراد قوی در کشور هستند اما هنوز به این جمع‌بندی نرسیدند که یکی از این افراد یا خود سرپرست را به عنوان مسئول معرفی کنند. با بلاتکلیفی در این سازمان که قرار است سازمان حمایتی و ترویجی در حوزه صادرات باشد، مواجه هستیم، بنابراین آن بلاتکلیفی دوران انتقال بدتر از وضعیت فعلی نیست.

نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: ظاهرا مدتی است که در دوران انتقال هستیم و به نظر می‌رسد بخش تجارت و بازرگانی تقریبا در این مدت رها شده و کمترین دغدغه‌ای برای این بخش وجود ندارد، در صورتی که باور این است که این بخش می‌تواند موتور محرک و خط‌دهنده و جهت‌دهنده به تولید بوده و می‌تواند در مسیر برندسازی، تولید انبوه، ارزآوری و رفع نیازهای تولید پیشگام و موثر باشد.

وی ادامه داد: متاسفانه در چند سال گذشته و بعد از ادغام شاهد کم‌توجهی و بی‌مهری نسبت به بخش بازرگانی و بخش مکمل خدمات بازرگانی بودیم که نتیجه‌اش را شاهد هستیم.

وی با اشاره به اینکه دولتمردان و مجلس باید پاسخگو باشند، تصریح کرد: ما بعد از 40 سال هنوز آزمون و خطاهای مکرر ناشی از عدم توجه کافی به کار کارشناسی و مخصوصا خرید و فروش رای و نظر در حوزه مجلس را شاهد هستیم که آسیب‌های اساسی دارد. به نظر می‌رسد همان پیشنهاد اتاق که چندین سال است تکرار می‌کنیم، عملیاتی شود، مبنی بر اینکه باید مجموعه فراگیر و فرابخش در حوزه اقتصاد برای بحث‌های کلان ملی تصمیم گیرد و ایجاد شود.

سیادت ادامه داد: این روش فعلی که نماینده‎ای برای اینکه رای بیشتر بگیرد، وزیر را در شرایط اخلاقی قرار دهد تا فرصت تولید و امکان را برای آن شهرستان قرار داده و طرح مورد نظر او را اجرا کند اما بعد متوجه شویم به خاطر اینکه محدودیت آب یا مشکلات دیگر وجود دارد، این طرح توجیه ندارد و بعد طرح را متوقف کنیم.

نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: امروز که منابع نفتی ما کم و رانت ناشی از نفت محدود شده یا به صفر رسیده، وقت آن است که مسئولان به خودشان بیایند و تصمیمات درست‌تری بگیرند. ما در حال حاضر منابع اضافی نداریم که بخواهند در اتاق دربسته و با ملاحظات خاص فردی و جمعی، گروه خاصی منابع ملی را به هر شکل و با هر فکری که پشت آن است، تخصص دهند و بعد از مدتی بگوییم اشتباه کردیم و راه دیگری برویم.

وی اضافه کرد: این افراد باید به مردم معرفی و مجازات شده و از حضور در مسئولیت‌های دولتی و تصمیم‌‎گیری محروم شوند، زیرا واقعا مردم همراهی کرده و بیش از ظرفیتشان تحمل می‌کنند اما وقتی می‌بینند فساد در جایی وجود دارد یا تصمیمات غلط آسیب می‌رساند، این باعث رنج مضاعف آن‌ها می‌شود و کاسه صبر مردم را لبریز می‌کند.

سیادت خاطرنشان کرد: اگر انتظار داریم در شرایطی که در جنگی نابرابر با همه ابرقدرت‌ها و در راس آن آمریکای زورگو و سلطه‌طلب می جنگیم، حمایت مردم را داشته باشیم، باید بیشتر از این در حوزه کارشناسی فعالیت کنیم و زحمت بکشیم؛ اگر ما مقداری کار کارشناسی انجام داده بودیم، حتما اعداد، ارقام و تجارب قبلی به ما می‌گفت که ارز 4200 تومانی غلط است.

نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی افزود: اگر می‌خواستیم وزارت صنعت، معدن و تجارت تاسیس کنیم، تجارب جهانی و قبلی به ما می‌گفت که باید قدم‌ها و گام‌هایش را تعریف نماییم و از روز اول با جدیت، قاطعیت و بدون ملاحظه و رابطه‌بازی آن شرایط را پیاده کنیم و قبل از آن هم باید ده‌ها جلسه، سمینار و همایش برگزار می‌کردیم، نه فقط همایش‌هایی که حرف‌های کلی و غیر کارشناسی در آن زده شود، بلکه باید اتاق فکرهای متعدد و متکثر ایجاد می‌شد.

وی عنوان کرد: حرف این است که ما در مملکت کارشناس زیاد داریم اما متاسفانه در تصمیم‌سازی‌ها از کارشناس و دلسوز استفاده نمی‌شود. نتیجه‌‎اش هم این است که می‌بینیم و مواردی از این قبیل زیاد است اما این رانت و میلیاردها دلار درآمد نفتی و پول زیاد این ضعف‌ها و سستی‌ها را می‌پوشاند. امروز که ما دسترسی به آن درآمدهای کذایی نداریم، وقت آن است که از عقل، تدبیر، هم‌اندیشی و بهره‌گیری از تجارب و امکانات بخش خصوصی و دولتی در اقتصاد و همه بخش‌ها را در کنار هم و مکمل هم بهره بگیریم تا آسیب‌های ما کمتر شود، منابع محدود خود را مراقبت کنیم و بتوانیم بهترین بهره را از این منابع بگیریم.

 

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید