هفته گذشته در جریان بازدید وزیر اقتصاد از بندر و گمرک شهید رجایی، خبر توافق دستگاههای دخیل در امر تجارت برای رفع رسوب کالا در گمرک اعلام شد و امروز معاون گمرک ایران جزئیات توافق ۱۳ بندی گمرک با بانک مرکزی و وزارت صنعت برای کاهش رسوب کالا در بنادر و تسهیل واردات را تشریح کرد. البته اجرای این توافق منتظر تأیید و ابلاغ وزیر اقتصاد است.معاون امور گمرکی گمرک ایران جزئیات توافق ۱۳ بندی گمرک با بانک مرکزی و وزارت صنعت برای کاهش رسوب کالا در بنادر و تسهیل واردات را تشریح کرد و گفت: اجرای این توافق منتظر تایید و ابلاغ وزیر اقتصاد است.
مهرداد جمال ارونقی، معاون گمرک ایران صبح امروز (یکشنبه) در نشست خبری با بیان اینکه وزیر امور اقتصادی و دارایی در ۲۰ و ۲۱ تیرماه با همراهی نمایندگانی از دیگر سازمانهای دخیل در تجارت از بندر شهید رجایی بازدید کرد، افزود: رئیسجمهور در دوم تیرماه دستوری مبنی بر تشکیل کمیتهای به ریاست وزیر اقتصاد برای بررسی رسوب کالا در بنادر و رفع مشکلات و ترخیص سریع کالا صادر کرد.
معاون امور گمرکی گمرک ایران افزود: در آن مقطع از سوی وزارت راه و شهرسازی ۱۰۲ هزار کانتینر بهعنوان رسوب کالا اعلام شد درحالیکه این میزان اعلام شده به دلیل تعریف متفاوت وزارت راه از رسوب کالا بود. درواقع وزارت راه تعریفی دارد که اگر کالایی در حال تخلیه از کشتی است نیز رسوب عنوان میشود.
ارونقی اضافه کرد: با توجه به ظرفیت ۳.۵ میلیون TEU کانتینر بندر شهید رجایی، میزان موجودی فعلی ۶۶ هزار TEU کانتینر است که در مقایسه با موجودی بندر شهید رجایی در سالهای گذشته، بیانگر عدم وجود معنادار کالا بهعنوان رسوب در بندر مذکور است. آنچه بهعنوان رسوب کالا گزارش شده در اصل میزان موجودی نرمال کالا در بندر مذکور است.
او با بیان اینکه مقرر شد وزارت راه در این تعریف تجدیدنظر کند، گفت: درعینحال، پیش از حضور وزیر اقتصاد، جلساتی به همراه نماینده بانک مرکزی با فعالان اقتصادی داشتیم و صورتجلسهای به همراه وزارت صنعت، بانک مرکزی و گمرک در ۱۳ بند ارائه شد.
او تصریح کرد: البته در حال حاضر، ۱۳ بند تصویب شده هنوز ابلاغ نشده و با نظرات وزیر اقتصاد ارائه میشود.
جزئیات توافق ۱۳ بندی در زمینه واردات
به گزارش مهر، ارونقی به تشریح ۱۳ بند تصویب شده پرداخت و اظهار کرد: مقرر شد ترانزیت کالاهای گروه ۴ به مقصد مناطق آزاد ممنوع باشد و همچنین کالاهای غیر گروه ۴ درصورتیکه معاف از ثبت سفارش موضوع تصویبنامه ۱۱۸۸۷۵ مورخ ۱۱ آذرماه ۹۷ باشد، به مقصد مناطق آزاد نیاز به ثبت سفارش نداشته باشند.
او تأکید کرد: درعینحال، یکی دیگر از بندهای مصوبه حاکی است برای ترانزیت کالاهای غیر گروه ۴ به مقصد مناطق آزاد درصورتیکه کالا جزو ردیف کالاهای معاف از ثبت سفارش نباشد، ثبت سفارش از نوع ورود به مناطق آزاد و یا سرزمین اصلی کافی است و نیاز به ثبت سفارش دیگری ندارد.
معاون گمرک ایران اظهار کرد: از بندهای دیگر مصوبه ترانزیت داخلی کالا به مقصد سایر گمرکات است که نیاز به ثبت سفارش سرزمین اصلی دارد؛ برای تسهیل ثبت سفارش و ورود مواد اولیه و واسطهای با منشأ ارز حاصل از صادرات نیز مقرر شد سقف و سابقه برای بازرگانان متقاضی واردات مواد اولیه و واسطهای بخش تولید در نظر گرفته نشود و الزام به قرارداد با واحد تولیدی ضرورت ندارد.
او افزود: بحث بعدی که مطرح است اینکه قبل از تحریمها در اجرای قانون مقررات صادرات و واردات بهعنوان نمونه ابزاری در اختیار گمرک بود که میشد نسبت به ترخیص بدون ثبت سفارش اقدام کرد. ملاحظه بانک مرکزی و وزارت صنعت این است که حتماً باید ثبت سفارش و یا ثبت آماری صورت بگیرد.
جمال ارونقی گفت: در این زمینه مقرر شد برای واردات کالاهای موضوع بند یک ماده ۳۸ از معاونت حقوقی ریاست جمهوری استعلام شود.
او خاطرنشان کرد: یکی دیگر از بندهای مصوبه ۳ دستگاه گمرک، وزارت صمت و بانک مرکزی درباره ضایعات مناطق است که امکان ورود به کشور را ندارد و این قبیل اقلام در گمرکات دپو شده و اجازه ترخیص ندارد. طبق مصوبه جدید وزارت صمت مکلف شد یک بند ذیل بند ۹ ماده ۳۸ آئیننامه مقررات و صادرات بدون انتقال ارز تحت عنوان ضایعات خارج شود، ایجاد کند.
جمال ارونقی تأکید کرد: در مصوبه دیگری، کالاهایی که در کنار کالای اصلی بهعنوان مجانی، هدیه یا اقلام بستهبندی بهصورت غیرمتعارف ارسال میشود، باید به ثبت سفارش کالای اصلی اضافه شود و وزارت صمت باید در این زمینه تعیین تکلیف کند.
او افزود: در بند ۷ مصوبه مقرر شد صورتجلسه ۲۷ اسفند ۹۷ گمرک، بانک مرکزی و وزارت صمت تا نیمه مردادماه سال جاری عملیاتی شده و ارتباط ثبت سفارش با گمرک قطع شود.
سابقه بازرگانان برای واردات مواد اولیه در نظر گرفته نمیشود
معاون امور گمرکی گمرک ایران تاکید کرد: همچنین بانک مرکزی در زمان تخصیص ارز، اعتبار کارت بازرگانی را کنترل میکند. لیکن در زمان اعلام منشأ ارز در سامانه جامع تجارت و صدور اعلامیه تأمین ارز در پرتال ارزی، کنترل اعتبار کارت بازرگانی نیاز نخواهد بود.
ارونقی ادامه داد: بند بعدی درباره کسر تخلیه و اضافه تخلیه است و قبلاً منفی یک یا مثبت یک درصد اختلاف وزن اعمال میشد که در برخی کالاها قابل اعمال نیست و در تأمین ارز نیز بانک دچار مشکل میشود. این مساله باعث انباشت پروندهها شده بود و کمیتهای در این زمینه برای بررسی تشکیل خواهد شد.
او تصریح کرد: رئیس جمهور پس از ارائه این مصوبات به وزیر اقتصاد دستور داد تا حصول نتیجه، عملیاتی شدن مصوبات را با همراهی دستگاهها دنبال کند.
معاون گمرک ایران تصریح کرد: تصمیماتی نیز درباره جلوگیری از ایستایی کالاهای وارداتی در گمرکات به ویژه کالاهای اساسی گروه یک و دریافت مابه التفاوت گروه یک و دو کالایی اتخاذ شد که وزارت صمت باید پیگیری کند.
معاون گمرک ایران با بیان اینکه تمامی کالاهای اساسی در مسیر سبز تعریف شده و به صورت شبانه روزی ترخیص میشوند، تصریح کرد: در عین حال، ۸۰۳ قلم کالا از سوی ستاد تنظیم بازار به عنوان کالای اساسی تلقی شده و برای بررسی ارزش دقیق کالاها پیشنهاد گمرک استقرار در وزارت صمت و بررسی دقیق ارزش کالاهای وارداتی است.
ارونقی گفت: پیشنهاد بعدی این بود که ۸۰۳ قلم یاد شده را ۱۵ درصد تلورانس ارزشی در نظر بگیریم که قابل پذیرش باشد. وزارت صمت و بانک مرکزی موظف شدند اقدامات لازم برای اجرایی شدن بندهای مصوبات را انجام دهند.