شنبه 3 آذر 1403
خانهبازار پولی مالیابزاری برای خوداشتغالی و ایجاد کسب‌و‌کار‌های کوچک

ابزاری برای خوداشتغالی و ایجاد کسب‌و‌کار‌های کوچک

 کامران ندری‌- مدیر گروه بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی|قرض‌الحسنه، سنت حسنه‌ای است که نزدیک به ربع قرن پیش در کشور ما معرفی شد و سـال ۱۳۸۷ هـم به‌صورت تکلیف قانونی درآمد و این امر پسندیده و نیکو تاثیر قابل‌توجه و منافع بسیاری برای جامعه به همراه دارد و توانایی مرتفع کردن بخش عمده‌ای از گرفتاری‌ها و مشکلات مردم را داراست.

هرچند باید توجه داشت که جایگاه قرض‌الحسنه به‌طورکلی در بانکداری قرار ندارد‌ زیرا بانک، موسسه‌ای ۱۰۰ درصد انتفاعی به شمار می‌رود و عمدتاً به دنبال کسب سود و افزایش میزان درآمدزایی خود است. جایگاه قرض‌الحسنه به‌طور عمده در تعاونی‌ها و صندوق‌های قرض‌الحسنه‌ای خلاصه می‌شود که به‌صورت سنتی در کشور ما وجود داشته‌اند و نباید از بانک‌ها انتظار داشت که بتوانند به شکل صندوق‌های قرض‌الحسنه فعالیت کنند. درواقع صندوق‌های قرض‌الحسنه با توجه به اعتقـادات اسـلامی ایرانیـان از دیرباز در ایران فعال بوده‌اند و این صندوق‌ها به‌طورمعمول با سیستمی که در بانک‌ها به اجرا در‌می‌آید تفاوت دارند.

هرچند خوشبختانه در سال‌های اخیر در کشورمان شاهد شکل‌گیری بانک‌های قرض‌الحسنه ازجمله بانک قرض‌الحسنه مهر ایران بوده‌ایم و آن را می‌توان اقدامی مثبت در فضای پولی و بانکی کشور ارزیابی کرد. در این میان شکل‌گیری صندوق‌های قرض‌الحسنه و تعاونی‌هایی که بر پایه قرض‌الحسنه ایجاد می‌شوند عمدتا در قالب گروه‌های هم‌شکل و نزدیک به هم ازجمله پرستاران، اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها یا اعضای خانواده هستند و به‌هیچ‌وجه به دنبال کسب سود نیستند. درواقع این مؤسسات که برخی رسمی و برخی دیگر غیررسمی هستند از حیث تنوع، طیف گسترده‌ای را در‌بر می‌گیرند که شامل صندوق‌های خانوادگی، شغلی و صنفی، محلی و منطقه‌ای هستند.

با توجه به تجهیز منابع این مؤسسات مشخص می‌شود که از ابتدا در مکان‌هایی که فعالیت‌های مالی و تجاری رونق داشته به وجود آمده و سپس به شکل‌های مختلفی شروع به رشد کردند. برخی از این صندوق‌ها نیز حالت تعاونی داشته و اعضا به یکدیگر کمک می‌کنند و بعضی دیگر به‌عنوان یک موسسه غیرانتفاعی عام عمل می‌کنند. در همین رابطه می‌توان گفت چنین صندوق‌ها و موسساتی که به‌صورت کم‌هزینه و با کارآمدی مناسب شکل می‌گیرند، نقش‌آفرینی مثبت در فضای اقتصادی جامعه با خود به همراه دارند و می‌توانند نیازهای مالی خرد افراد را به شکل موثری تامین سازند. مقصود از تامین مالی خرد، ارائه خدمات تامین مالی وام‌ها و پس‌انداز به افراد فقیر فعال ازلحاظ اقتصادی توسط نهادهای مالی رسمی است.

کارکرد قرض‌الحسنه نیز همان‌طور که اشاره شد در تامین مالی خرد در اقتصاد است و نباید از آن انتظار حل مشکلات سازمان‌های بزرگ، همچون یک کارخانه تولیدی که به لحاظ مالی نیاز به منابع قابل‌توجهی دارد را داشت. بااین‌حال خدمات قرض‌الحسنه در مسئله ‌خوداشتغالی و به وجود آوردن اشتغال و کسب‌وکارهای کوچک نقش پررنگی ایفا می‌کنند و از این منظر می‌توان روی آن‌ها حساب ویژه‌ای باز کرد.

درواقع خدمات قرض‌الحسنه در زمینه ‌ایجاد و کمک به رشد و توسعه‌ صنایع بزرگ و متوسط نقش قابل‌توجهی نخواهند داشت اما در زمینه‌ خوداشتغالی و ایجاد کسب‌و‌کار‌های کوچک می‌توانند نیازهای بسیاری را از جامعه حل کنند مخصوصا در حوزه‌های مصرفی همچون خرید لوازم زندگی خانوار‌ها از جمله تلویزیون، خودرو، فرش و … خدمات قرض‌الحسنه را می‌توان بسیار کارساز و مثمر ثمر دانست. برای کارآفرینی و ایجاد مشاغل کوچک از جمله خرید دار قالی یا تهیه دام در خانواده‌های روستایی که نیاز به سرمایه‌های هنگفتی ندارند نیز قرض‌الحسنه می‌تواند کمک‌های شایانی به جامعه داشته باشد.

 

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید