مغز ما روزانه حجم بسیار زیادی از اطلاعات را پردازش میکند و بدن ما نیز در همین مدت واکنشهای مختلفی انجام میدهد. بودن در این دنیای شلوغ و پر سر و صدا باعث میشود که خیلی راحت نشانهها و علائمی که بدن در شرایط خاص از خود بروز میدهد را نادیده بگیرید. در نتیجه مشکل همچنان ادامه نداشته و در نهایت نتیجه پاسخ ندادن به این نشانهها و علائم، اتفاقاتی دردناک و مرگبار خواهد بود.
کلیه یکی از مهمترین ارگانهای بدن است که نقش مهمی در پاکسازی بدن از سموم دارد و در صورت بروز مشکل در کارکرد کلیه، تمام بدن دچار مشکل خواهد شد که در صورت ادامه میتواند مرگ را در پی داشته باشد. اما در صورتی که کلیه دچار مشکل باشد نشانههای در بدن شما ظهور خواهد کرد که در ادامه این مطلب به تعدادی از آن ها اشاره خواهیم کرد.
۱۰- مشکل در خوابیدنوقتی که کلیه های شما عملکرد مناسبی نداشته باشند مواد سمی به طور کامل از طریق ادرار از بدن دفع نشده و در خون باقی خواهند ماند. بالا رفتن مقدار مواد سمی در بدن باعث میشود که فرد نتواند بخوابد یا دستکم خواب راحتی داشته باشد. بدین ترتیب اگر برای مدتی دچار بیخوابی یا بدخوابی شدید به احتمال فراوان به مشکل کلیوی دچار شدهاید. افرادی که مشکل کلیوی مزمن دارند بیشتر از دیگران به مشکل گرفتگی نفس در خواب مبتلا میشوند.
در واقع این اختلال نوعی بیماری است که در آن تنفس هنگام خواب با توقفهایی همراه است و ممکن است این توقفها از چند ثانیه تا حتی یک دقیقه طول بکشند. بعد از هر بار توقف تنفس معمولاً تنفس طبیعی با یک خرناس بلند بارز میگردد بدین ترتیب خرناسها و خروپفهای طولانی و مزمن نشانه این است که باید به پزشک مراجعه کنید.
۹- سردرد، خستگی و ضعف جسمانیکلیه سالم و طبیعی، از ویتامین D موجود در بدن برای حفظ استحکام استخوان ها و تولید هورمونی به نام اریتروپویتین استفاده میکند. این هورمون نقش مهمی در تولید گلبولهای قرمز خون دارد. وقتی که کلیهها کارکرد مناسبی نداشته باشند میزان تولید این هورمون نیز کاهش مییابد. بدین ترتیب تعداد گلبولهای قرمز خون که حاوی اکسیژن مورد نیاز سلولها هستند نیز کاهش یافته و در نتیجه فرد در ماهیچهها و مغزش احساس ضعف و خستگی خواهد کرد. افرادی که به مشکلات کلیوی دچار هستند معمولاً از کم خونی رنج میبرند.
هنگامی که کلیهها ۲۰ تا ۵۰ درصد کارکرد معمولی خود را داشته باشند کم خونی شکل میگیرد. اگر به اندازه کافی خواب و استراحت دارید اما احساس خستگی، بیحالی و ضعف دارید بهتر است هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
۸- خشکی و خارش پوستکلیه سالم با دفع کردن مواد زائد و مایع اضافی از خون، کمک به تولید گلبول های قرمز و تامین مقدار کافی و مورد نیاز مواد معدنی در بدن از ارگان های حیاتی بدن به شمار میآید. وقتی پوست شما دچار خارش و خشکی شدید شود این امر میتواند نشان دهنده عملکرد نامناسب کلیهها در متعادل نگه داشتن مقدار مواد معدنی و مغذی است که این امر میتواند به مشکلات استخوانی و کلیوی منجر شود. اگر پوستتان خشک شده و خارش دارد بهتر است آبرسانی بیشتری به بدن و پوست خود انجام دهید. توجه داشته باشید که قبل از استفاده از هر دارویی برای درمان خارش پوست با پزشک خود صحبت کنید.
۷- بوی بد دهان و مزه ناخوشایندوقتی که مواد زائد و سموم در خون باقی مانده و افزایش پیدا میکنند باعث میشود که مزه غذا در دهان شما عوض شده و مزهای ناخوشایند را در دهانتان حس کنید. داشتن بوی بد دهان یکی دیگر از نشانههای داشتن مواد سمی فراوان در خون است. حتی گاهی میل خود به گوشت و به طور کلی غذا خوردن را از دست دهید که به کاهش وزن ناسالم منجر خواهد شد. این که مزه بسیار بدی را در دهان خود حس کنید میتواند دلایل متعددی داشته باشد و در صورت دوام آن باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
۶- کوتاه بودن عمل دمرابطه بین بیماری کلیوی و کوتاه بودن دم هنگام نفس کشیدن، به ویژه بعد از یک فعالیت بدنی بسیار مختصر در نتیجه دو موضوع حاصل میشود: یکی این که هنگامی که کلیهها عملکرد مناسبی نداشته باشند مایع اضافی موجود در بدن به سمت ریهها میرود و تنفس دچار مختل میشود. دوم این که کم خونی بدن شما را از دستیابی به مقدار کافی اکسیژن محروم کرده و در نتیجه کوتاه بودن عمل دم شخص را دچار مشکل میکند.
البته کوتاه بودن عمل دم دلایل متفاوتی دارد؛ از جمله مشکل کلیوی، آسم، سرطان ریه یا سکته قلبی. اگر به طور مداوم بعد از یک فعالیت جسمی کوتاه دچار نفس نفس زدن میشوید بهتر است سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
۵- تورم و التهاب در مچ، پا و دستهازمانی که کلیهها عملکرد مناسبی نداشته باشند مایع اضافی از بدن خارج نخواهد شد. این موضوع باعث میشود که حجم سدیم در بدن بالا برود که تورم در مچ پا، دستها و پاها را در پی دارد. البته تورم در نیم تنه پایین بدن میتواند علل دیگری مانند مشکلات قلبی، کبدی یا نارسایی رگهای خونی نیز داشته باشد. بعضی اوقات مصرف دارو، کاهش دادن نمک مصرفی و خارج شدن مایع اضافی از بدن میتواند این تورم را از بین ببرد. اما در صورتی که مشکل همچنان پابرجا بود باید به پزشک مراجعه کنید.
۴- کمر دردمشکل کلیوی میتواند منجر به کمر درد شود که بیشتر در ناحیه زیر قفسه سینه (از پشت) و بسیار عمیق خواهد بود. در برخی از موارد داشتن کیست کلیه میتواند منجر به کمر درد و درد در ناحیه انتهای لگن شود. کمر درد ناشی از مشکل کلیوی با احساس ناخوشی، استفراغ کردن، بالا رفتن دمای بدن و ادرار مکرر و بیش از اندازه همراه است.
اما کمر دردی که هیچ ارتباطی به مشکل کلیوی نداشته باشد رفتار کاملاً متفاوتی دارد: در این صورت درد کمر تنها مختص به یک نقطه خاص بوده و به یکباره رخ میدهد و هیچ تبی وجود ندارد. اگر کمر درد شما تداوم داشته باشد و استفاده از داروهای مُسکن نیز سودی نبخشد این موضوع میتوان نشان دهنده مشکل کلیوی باشد.
۳- چشمهای ورم کردهاز نشانههای اولیه این که سیستم فیلترینگ کلیه شما عملکرد مناسبی ندارد میتوان به دفع پروتئین در ادرار اشاره کرد که به نوبه خود میتواند منجر به پف کردن پوست اطراف چشم شود. در واقع در چنین حالتی، کلیه مقدار زیادی از پروتئین مورد نیاز شما را به دلیل مشکلات خود از طریق ادرار دفع میکند، بدین ترتیب مقدار قابل توجهی پروتئین باارزش و حیاتی به جای رسیدن به اندامهای بدن از دست میرود که این امر به ورم کردن پوست اطراف چشمها میانجامد. اگر مطمئنید که به اندازه کافی میخوابید و بدنتان مقدار کافی پروتئین دریافت میکند اما همچنان اطراف چشمتان ورم دارد بهتر است در اسرع وقت به یک پزشک مراجعه کنید.
۲- فشار خون بالاسیستم گردش خون و کلیهها به شدت به هم وابسته هستند. کلیهها نفرونهای بسیار کوچکی دارند که ضایعات، سموم و مایعات اضافی خون را فیلتر کرده و اگر رگهای خونی دچار صدمه شوند این نفرونها مقدار کافی اکسیژن و مواد غذایی دریافت نمیکنند. به همین دلیل است که فشار خون بالا دومین دلیل اصلی از کار افتادن یا نقص عملکرد کلیهها محسوب میشود.
برای جلوگیری از صدمه به کلیهها باید سعی کنید همواره فشار خون خود را در حد مناسب حفظ کنید و به رژیم غذایی خود فولیک اسید بیفزایید زیرا این ماده غذایی در تولید گلبولهای قرمز بسیار موثر بوده و از کم خونی جلوگیری خواهد کرد.
۱- تغییر در ادرارکلیهها مسئول تولید ادرار و دفع کردن سموم از طریق آن هستند. هر گونه تغییر قابل توجهی در تعداد بارهای رفتن به دستشویی، بوی ادرار، رنگ یا ظاهر آن را نباید نادیده گرفت. این تغییرات به شکل زیر هستند: افزایش نیاز به ادرار به ویژه در طول شب. بین ۴ تا ۱۰ مرتبه در روز کاملاً طبیعی در نظر گرفته میشود.
دیدن خون در ادرار. کلیههای سالم. کلیه سالم برای تولید ادرار باید خون را تصفیه کند اما اگر فیلترهای کلیه صدمه دیده باشند، گلبولهای قرمز خون از این فیلتر عبور کرده و وارد ادرار خواهند شد.
داشتن ادار کفدار. حباب داشتن در ادرار به خصوص زمانی که شستن آنها دشوار باشد نشانه این است که در ادرار شما پروتئین وجود دارد.