مساله پرداخت یارانه ها در کشورهای دارای ذخایر نفتی یا کشورهای در حال توسعه مدتها است که توسط سازمانهای جهانی مورد بحث قرار گرفته است .فشار اقتصادی ناشی از پرداخت یارانه ها روی دولتها باعث شده است تا ساز و کار اقتصادی کشور بر هم بخورد و مصرف منابع انرژی فسیلی بهینه نباشد.مصرف انرژیهای فسیلی از این جهت اهمیت دارد که این منابع احیاشدنی نیستند و امکان اتمام آن وجود دارد و دوم اینکه استفاده از منابع انرژی فسیلی باعث انتشار گازهای آلاینده در دنیا میشود که هزینههای زیستمحیطی زیادی را به همراه میآورد.
به گزارش رتبهآنلاین به نقل از آژانس بینالمللی انرژی در سال ۲۰۱۶ میلادی ، ایران دومین کشور دنیا از نظر مبلغ یارانههای پرداخت شده برای مصرف انرژیهای فسیلی بود.در این سال یارانههای پرداخت شده توسط ایران برابر با ۳۴.۷۹ میلیارد دلار اعلام شد و باعث شد تا ایران بعد از چین جایگاه دوم این فهرست را داشته باشد.
در این سال یارانه های پرداخت شده توسط دولت چین برای مصرف منابع انرژی در سال ۲۰۱۶ برابر با ۳۶.۷۸ میلیارد دلار بود.عربستان دراین ردهبندی جایگاه سوم را دارد و کشورهای روسیه و ونزویلا جایگاه چهارم و پنجم را به خود اختصاص داده اند.در سال ۲۰۱۶ میلادی ۱۵.۵۴ میلیارد دلار یارانه مصرف انرژی فسیلی توسط دولت اندونزی پرداخت شد و دولت هند ۱۳.۳۴ میلیارد دلار یارانه پرداخت کرد. مصر و الجزایر و مکزیک هم در این رده بندی جایگاه هشتم تا دهم را داشتند.
در میان کشورهایی که بالاترین میزان یارانه را میپردازند، فشار روی دولت ایران بیش از دیگر کشورها است. این تحلیل بر مبنای وضعیت اقتصادی ایران انجام شده است . مثلا در کشور چین که مبلغ یارانههای پرداختی حدود ۲ میلیارد بیشتر از ایران است ، ارزش تولید ناخالص داخلی آن درسال ۲۰۱۶ میلادی ۲۷ برابر ایران ودرامد دولت ۴۸ برابر ایران بود. در عربستان که یارانه های پرداختی ۵ میلیارد دلار کمتر از ایران است مبلغ درآمد دولت در سال ۲۰۱۶میلادی ۲.۸ برابر ایران و ارزش تولید ناخالص داخلی آن۱.۵ برابر ایران اعلام شده است.بنابراین فشار یارانهها روی اقتصاد ایران بیش از دیگر کشورها است.