دوشنبه 5 آذر 1403
خانهاخبار روزواحدهای «بساز و بندازها» چقدر در برابر زلزله تاب می‌آورند؟

واحدهای «بساز و بندازها» چقدر در برابر زلزله تاب می‌آورند؟

در حال حاضر این سوال در ذهن بسیاری از ساکنان تهران مطرح است که خانه‌ای که در آن ساکن هستند، تا چه اندازه در مقابل زلزله تاب می‌آورد.

به گزارش رتبه آنلاین، مریم فکری: پس از زلزله چهارشنبه شب هفته گذشته تهران، بحث تاب‌آوری ساختمان‌ها در برابرحوادث مختلف بسیار مطرح شده است. گروهی تصور می‌کنند که در خانه‌های نوساز امنیتبیشتری دارند، اما غافل از این‌که برخی از این خانه‌ها حتی از خانه‌های فرسوده،فرسوده‌تر هستند؛ چراکه به‌دلیل غفلت در نظارت حین ساخت، برخی سازندگان به بدتریننوع و شکل ساختمان‌ها را می‌سازند و به اصطلاح رایج مردم، آنها «بساز و بنداز» می‌گویند.

زهرا نژادبهرام، عضو هیات رییسه شورای شهر تهران آبان‌ماهامسال عنوان کرد که «در حال حاضر با پدیده‌ای روبه رو هستیم که براساس آن،کارشناسان معتقدند که بسیاری از ساخت‌وسازها در پایتخت به خصوص در 4 هزار هکتاربافت فرسوده، ساختمان‌هایی ساخته شده که از نظر کیفی قابل اعتماد نیستند.»

سیدابوالفضل موسوی‌بیوکی، عضو کمیسیون عمران مجلس نیز معتقداست که «هر چند تامین مسکن ارزان برای اقشار و دهک‌های پایین جامعه اقدام مثبتی است،اما غفلت دستگاه‌های نظارتی در استفاده از مصالح ساختمانی بی‌کیفیت، عمر این سازه‌هارا با بهانه تقدیم خانه ارزان به مردم کاهش می‌دهد.»

 

کیفیت فدای سودآوری

این روزها اگر پای صحبت ساکنان ساختمان‌های نوساز بنشیند،برخی از آنها از خانه‌ها و نوع ساخت آنها راضی و گروهی اما به حدی ناراضی هستند کههر لحظه در خانه‌های خود را باز می‌کنند، با خرابی یک بخش از خانه روبه‌رو می‌شوند؛این در حالی است که حتی گاها یک سال هم از عمر ساخت این واحد مسکونی نمی‌گذرد.

هم‌اکنون بساز و بفروش‌ها با خرید خانه‌های کلنگی یا مشارکتدر ساخت و حتی خرید زمین‌های متروکه، سعی می‌کنند تعداد واحدهای ساختمانی بیشتری رابه بازار عرضه کنند. نرخ مشارکت در ساخت‌وساز در زمانی که بازار در شرایط صعودی بهسر می‌برد، حدود 60 به 40 است.

به گفته یکی از فعالان حوزه مسکن، «سیستم بساز و بفروشی در ایران،شیوه‌ای جذاب برای کسب درآمدهای یک‌باره و سوداگری در بازار محسوب می‌شود. بساز و بفروش‌هادر مدت زمانی که بازارهای سرمایه‌گذاری دیگر قادر به جذب سرمایه نیستند از تجمع نقدینگیو سرمایه‌های سرگردان در بازار مسکن استفاده کرده و در کوتاه‌مدت، سودهای کلانی به​دست می‌آورند.»

اما خاصیت سرمایه، جذب سود حداکثری است و برای این کسب سود،بسیاری از بساز و بفروش‌ها از کیفیت بنای ساخته‌شده‌شان در نبود نظارت کافی می‌کاهند.به عبارتی، بسیاری از بساز و بفروش‌ها یا در مرحله «سفت کاری» یا در مرحله «نازک‌کاری»از کیفیت بنا می‌کاهند. به این گروه به زبان رایج عامه مردم، «بساز و بنداز» می‌گویند.

 

میزان تاب‌آوری خانه‌های روی گسل

در این شرایط اما زلزله‌هایی که هر روز از گوشه‌ای از ایرانبه‌گوش می‌رسد و طی یک ماه اخیر نیز دو بار تهران را لرزاند، این سوال را در ذهنبسیاری از ساکنان تهران مطرح کرد که خانه‌ای که در آن ساکن هستند، تا چه اندازه درمقابل زلزله تاب می‌آورد.

بهرام عکاشه، پدر علم زلزله شناسی ایران و رییس سابق بخش زلزله‌شناسیموسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران چندی پیش طی یک مصاحبه گفته بود: «مناطق ۱، ۲ و ۳ بیشترینآسیب را از فعال شدن احتمالی گسل‌های شمال شهر می‌بینند و مناطقی چون ۷، ۹ ،۱۱ و۱۷ نیز به دلیل داشتن بافت فشرده، از آسیب جدی برخوردار می‌شوند.»

محسن هاشمی، رییس شورای شهر تهران نیز ۶ منطقه تهران شامل مناطق۹، ۱۰، ۱۲، 14، 16 و ۱۷ را دارای خطرپذیری بالا و مناطق ۷، ۸، ۱۳، ۱۵، ۱۸، ۱۹ و ۲۰را دارای خطرپذیری متوسط معرفی کرده است.

از سوی دیگر، بررسی‌ها نشان می‌دهد از میان ۶۵ گسل استان تهران،سه گسل ری، مشا و شمال تهران دارای بیشترین خطر به لحاظ آسیب‌پذیری برای شهر تهراندارا هستند.

بر این اساس، به‌کارگیری مصالح ساختمانی منطبق با استانداردهایبین‌المللی، مقاوم‌سازی اماکن و مراکز امدادرسانی، ممنوعیت ساخت‌وساز در حریم اول گسل‌هایشمالی و جنوبی تهران، کاهش بار تراکمی محله‌های پرتراکم به ویژه بافت فرسوده، جزو مهم‌ترینتکالیف و راهکارهای افزایش تاب‌آوری شهر تهران مطرح می‌شود. علاوه بر این، مدیریت شهریوظیفه دارد از ساخت‌وساز در شیب‌های تند پرهیز و ضوابط و مقررات ساخت‌وساز اصولی ومقاوم در کل پهنه شهری را اعمال کند.

 

 قیمتخانه‌ها در تهران

گزارش اخیر بانک مرکزی از متوسط قیمت فروش یک مترمربعزیربنای واحدهای مسکونی در مناطق 22گانه شهر تهران در آبان ماه امسال حاکی از آن است که متوسط قیمتهر مترمربع در منطقه یک 10 میلیون و 272 تومان، منطقه 2 حدود 7 میلیون و 235 هزارتومان، منطقه 3 حدود 8 میلیون و 459 هزار تومان، منطقه 4 حدود 5 میلیون و 78 هزارتومان، منطقه 5 حدود 5 میلیون و 647 هزار تومان است.

همچنین متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در منطقه 6 حدود6 میلیون و 505 هزار تومان، منطقه 7 حدود 4 میلیون و 575 هزار تومان، منطقه 8 حدود4 میلیون و 635 هزار تومان، منطقه 9 حدود 3 میلیون و 197 هزار تومان، منطقه 10حدود 3 میلیون و 147 هزار تومان، منطقه 11 حدود 3 میلیون و 526 هزار تومان، منطقه12 حدود 3 میلیون و 296 هزار تومان، منطقه 13 حدود 4 میلیون و 322 هزار تومان،منطقه 14 حدود 3 میلیون و 694 هزار تومان و منطقه 15 حدود 2 میلیون و 868 هزارتومان گزارش شده است.

از سوی دیگر، قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در منطقه 16 حدود2 میلیون و 766 هزار تومان، منطقه 17 حدود 2 میلیون و 534 هزار تومان، منطقه 18حدود 369 هزار تومان، منطقه 19 حدود 2 میلیون و 757 هزار تومان، منطقه 20 حدود 2میلیون و 647 هزار تومان، منطقه 21 حدود 3 میلیون و 396 هزار تومان و منطقه 22حدود 4 میلیون و 417 هزار تومان است.

منبع : خبرآنلاین

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید