مونا مشهدی رجبی: رفراندومهای استقلالطلبی سابقهای طولانی در تاریخ دارد. آخرین رفراندوماستقلالطلبی در کاتالونیای اسپانیا و کردستان عراق انجام شد که بدون نتیجه به پایان رسید.
به گزارش رتبه آنلاین به نقل از سایت استاتیستا، از جنگ جهانی دوم تا کنون ۲۵ رفراندوم استقلالطلبی در دنیا برگزار شده است که برخی از آنها منجر به استقلال کشورها شد و برخی دیگر بینتیجه پایان یافت.
اولین رفراندومی که منجر به استقلال شد در سال ۱۹۵۷ میلادی و در گینه اتفاق افتاد . در سال ۱۹۶۱ میلادی در ساموای جاماییکا این تحول ایجاد شد و یک سال بعد یک جنبش استقلالطلبی در الجزایر به نتیجه رسید. در سال ۱۹۶۴ میلادی جنبش استقلال طلبی رودسیا که تا آن زمان متعلق به کشور مالت بود زمینه را برای ایجاد کشور تازهای فراهم کرد .
اما اولین رفراندوم بینتیجه در سال ۱۹۷۴ میلادی اتفاق افتاد. در این زمان سه جزیره از کشور کوموروس برای اعلام استقلال، اقدام کردند ولی این درخواست و حرکت استقلال طلبانه آنها به نتیجه نرسید. اگرچه تلاشهای یک جزیره دیگر در همین کشور در همان سال منجر به استقلال شد.
در سال ۱۹۷۷ دو رفراندوم دیگر در دنیا بزگزار شد که یکی در آروبا و دیگری در جیبوتی بود . آروپا کشوری کوچک در اروپا است که تلاشهای استقلالطلبانه در این کشور بینتیجه پایان یافت ولی در جیبوتی این تلاشها به نتیجه مطلوب رسید. در سال ۱۹۷۹ جنبش سنت وینسنت و گرنادیس منجر به استقلال این منطقه شد ولی یک سال بعد یعنی در سال ۱۹۸۰ جنبش کبک در کانادا بینتیجه پایان یافت. در سال ۱۹۸۷ میلادی هم رفراندومی دیگر در نیوکالدونیا برگزار شد که آن هم بینتیجه پایان یافت.
جنبشهای سالهای اخیر
در سال ۱۹۹۰ رفراندوم اسلوانی ،در سال ۱۹۹۱ فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال گرفتن کشورهایی که امروزه به آنها کشورهای مشترک المنافع میگویند، در سال ۱۹۹۲ بوسنی و هرزگوین و در سال ۱۹۹۳ اریتره و در ۱۹۹۹ تیمورشرقی از اصلیترین تحولات استقلالطلبانهای بودند که در قرن بیستم میلادی به نتیجه مطلوب رسید.
رفراندوم سال ۱۹۹۲در مونتنگرو،سال ۱۹۹۵ در برمودا، سال ۱۹۹۸ در نویس، سال ۲۰۱۴ در جنوب برزیل، سال ۲۰۱۶ در پورتوریکو و در سال ۲۰۱۷ در کردستان از دیگر رفراندوم های استقلالطلبانهای بود که به نتیجه نرسید.