محسن جلالپور| این رتبهها شایسته کشور ما نیست. بانکجهانی ما را از نظر سختی کسب وکار در ردیف کشورهایی مثل مصر، لبنان، عراق، سوریه و یمن قرار داده است. واقعا جای ما این جاست؟
کوچکترین تغییر در جدول رقابتهای لالیگا یا لیگ برترانگلیس،حال چند میلیون جوان ایرانی را دگرگون میکند.
تغییرات جزئی در جایگاه تیم ملی، در ردهبندی فیفا انتشار هزاران تحلیل و نظر را به دنبال دارد. قلیان کشیدن دو بازیکن یا رانندگی پر خطر دو بازیکن دیگر تا مدتها تیتر اول رسانههای ورزشی میشود. ده ها رسانه ورزشی داریم که کوچکترین تحرکات در میادین فوتبال را رصد میکنند و چند میلیون علاقهمند که هیچ حرکتی را از نظر دور نمیدارند و من در عجبم که چرا تغییرات در مهمترین شاخصهای اقتصادی،خمی به ابروی آنها نمیاندازد.
ظرف روزهای گذشته در حالی که رسانههای اصلاحطلب و اصولگرا به تخریب هم مشغول بودند و در حالی که سیاستمداران داشتند انتصاب استانداران را تجزیه و تحلیل میکردند، پانزدهمین گزارش بانکجهانی درباره سهولت کسب وکار منتشر شد.
چند روز پیش که «ستاره معروف ترکیه به ایران آمد» یا شاید همان روز که «سجاد رضایی به امیرعباس کچلیک پیشنهاد داد زن بگیرد» یا شاید روزی که «اشک بدل ایرانی مسی» در آمد،جایگاه ایران در پانزدهمین گزارش سهولت کسب و کار بانک جهانی کاهش یافت اما جز یکی دو روزنامه اقتصادی و چند سایت مخالف دولت و چند کانال تلگرامی،کسی زحمت تجزیه و تحلیل گزارش را نکشید.
گزارش جدید بانک جهانی میخواهد بگوید کسب وکار در ایران به نسبت بقیه کشورها چقدر سخت است و چه با چه موانعی مواجه است. جایگاه فعلی ایران بدترین رتبه در سه سال اخیر است. ما اصلا کشور خوبی برای کسب وکار نیستیم. حتی در میان کشورهای بحران زده منطقه خاورمیانه هم رتبه خوبی نداریم. ایران در رتبهبندی امسال با قرار گرفتن در رتبه دوازدهم منطقه منا، پایینتر از کشورهایی نظیر امارات، ترکیه و بحرین قرار گرفته و بوده و تنها از کشورهایی نظیر مصر، لبنان، عراق، سوریه و یمن وضعیت بهتری دارد.
خوب است آنها که مدام اخبار سیاسی را دنبال میکنند،یا آنها که پیوسته نگران جابهجایی کشورها در ردهبندی فیفا هستند یا آنها که به اخبار سلبریتیها علاقه دارند،گاهی هم نیم نگاهی به وضعیت اقتصادی کشور خود داشته باشند. یکی دو لایک و دو سه کامنت و چند فروارد،احتمالا باعث میشود سیاستمداران،روزنامهنگاران و روشنفکران هم نسبت به جایگاه ناراحت کننده ایران در زمینه سهولت کسب وکار کنجکاو شوند. آن وقت شاید یادشان افتاد که با یک حرکت کوچک می توانند ده ها مانع را از پیش پای کارآفرینان خرد و کلان کشور بردارند.