کمآبی بدن یکی از دلایل شایع خشکی لبها محسوب میشود. لبها همانند دیگر قسمتهای پوست دارای غدد سباسه نیستند، از این رو احتمال بیشتری دارد رطوبت از دست دهند.
به گزارش رتبه آنلاین، عصر ایران نوشت: مشکل خشکی لبها، به ویژه در زمانهایی خاص، شرایطی بسیار شایع در جهان است. خشکی لبها نه تنها آزار دهنده است، بلکه میتواند موجب درد و ناراحتی نیز شود. این شرایط به واسطه بروز ترکها، قرمزی، خشکی و افزایش حساسیت به لمس و پوسته پوسته شدن پوست لب تعریف میشود. شاید پرهیز از مواجهه با این شرایط دشوار به نظر برسد، اما به واقع این گونه نیست. با مد نظر قرار دادن یک سری نکتهها که به راحتی قابل انجام هستند میتوان از خشکی لبها پیشگیری کرد.
احساس خشکی در لبها ناراحت کننده است، اما شرایط زمانی وخیم میشود که علائم دیگر مانند ترکها، پوسته پوسته شدن و درد نیز با این احساس همراه میشوند. عوامل بسیاری میتوانند بر خشکی و ترک خوردن لبهاتأثیرگذار باشند. در ادامه با محرکهای اصلی در این زمینه بیشتر آشنا میشویم.
کم آبی بدن
کم آبی بدن یکی از دلایل شایع خشکی لبها محسوب میشود. لبها همانند دیگر قسمتهای پوست دارای غددسباسه نیستند، از این رو، احتمال بیشتری دارد رطوبت از دست دهند. خشکی هوا، احتمال مواجهه با خشکی لبها را افزایش میدهد. شما نباید برای تأمین آب مورد نیاز بدن خود در انتظار بروز احساس تشنگی باشید. تشنگی از نشانههای پایانی کم آبی بدن محسوب میشود، از این رو، حداقل هشت لیوان آب در روز مصرف کنید تا از هیدراته نگه داشتن بدن اطمینان حاصل شود.
جویدن لبها
افراد بسیاری عادت به جویدن مکرر لبهای خود دارند که این کار میتواند موجب خشکی لبها یا تشدید این شرایط شود. پوشش بزاق تنها برای چند ثانیه مؤثر است و با بخار شدن آب، خشکی لبها بار دیگر ظاهر میشود. افزون بر این، زمانی که آب موجود در بزاق بخار میشود، لبها رطوبت بیشتری از دست خواهند داد، از این رو، خشکی آنها تشدید میشود.
فقدان محافظت
فقدان اقدامات محافظ و پیشگیرانه ممکن است دلیل خشکی لبهای شما باشد. در موارد زیر، شما باید محافظت از لبهای خود را جدیتر بگیرید:
آب و هوای سرد: باد سرد و خشک موجب خشکی و ترک خوردگی لبها میشود. بر همین اساس، از لبها خود در آب و هوای سرد محافظت کنید.
آب و هوای داغ: در تابستان، آب و هوای داغ و وزش باد خشک شرایطی شایع است. افزون بر این، عوامل دیگری مانند افزایش مواجهه با نور خورشید و مصرف نوشیدنیهایی که موجب کم آبی بدن میشوند، مانند نوشیدنیهای دارای الکل و کافئین، احتمال خشکی لبها را افزایش میدهند. بر همین اساس، در تابستان نیز به خوبی از لبها خود محافظت کنید.
حضور طولانی مدت در فضای باز: مواجهه طولانی مدت با باد، سرما، و گرما، در کنار انجام فعالیتهای ورزشی شدید میتوانند احتمال خشکی لبها را افزایش دهند. عدم محافظت کافی از لبها در این شرایط بی تردید به خشکی شدید آنها منجر خواهد شد.
محرکها
برخی خمیردندانها حاوی مادهای محرک برای لبها هستند که میتواند موجب خشکی آنها شود. این ماده سدیملوریل سولفات نام دارد. از خمیردندانهای حاوی این ماده پرهیز کنید. برخی اسید میوهها، به ویژه میوههای مرکبات، نیز میتوانند موجب تحریک لبها شوند. همچنین، سینامیتای مورد استفاده در برخی آدامسها، شیرینیها یا خمیردندانها نیز میتوانند لبها را تحریک کنند. در این موارد، پیش از خرید به مواد تشکیل دهنده روی برچسب محصول توجه کنید.
آلرژیها
برخی آلرژیها ممکن است با خشکی لبها همراه باشند که از آن جمله میتوان به آلرژی به کبالت و نیکل اشاره کرد. گایازولن موجود در برخی خمیردندانها یا پروپیل گالات یا فنیل سالیسیلات موجود در برخی رژ لبها نیز میتوانند موجب تحریک و آلرژی شوند. از خمیردندانها و رژلبهای حاوی این مواد پرهیز کنید. برخی مواد تشکیل دهنده غذایی، مانند رنگهای غذایی نیز میتوانند موجب آلرژی و خشکی لبها شوند. اگر درباره عامل بروز آلرژی مطمئن نیستید به پزشک مراجعه کنید.
نفس کشیدن از راه دهان
زمانی که از راه دهان تنفس میکنید، لبها با هوای بیشتری در تماس هستند، از این رو، خشکی لبها به راحتی رخ خواهد داد. برخی شرایط و بیماریها مانند آپنه خواب، سینوزیت و سرماخوردگی ممکن است موجب تنفس از راه دهان شوند. در این موارد، برای بررسی دقیق شرایط و انتخاب روش درمان باید به پزشک مراجعه کنید.
داروها
برخی داروهای مورد استفاده برای درمان افسردگی، اضطراب، درد، آکنه شدید، سرماخوردگی و آلرژیهای بینی اغلب به عنوان یک عارضه جانبی موجب خشکی لبها میشوند. اگر درباره وقوع خشکی لبها به واسطه مصرف داروها شک دارید، با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.
دلایل کمتر شایع
ممکن است مواردی که در بالا به آنها اشاره شد، دلیل خشکی لبها نباشند و این پرسش را با خود مطرح کنید که دلیل اصلی بروز خشکی لبها چه چیزی است. دلایل دیگری نیز میتوانند موجب خشکی لبها شوند که شیوع کمتری دارند و از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– کمبود ویتامین B12
– کمبود نیاسین. موجب بروز ترک به ویژه در گوشههای دهان میشود.
– عفونت مخمری
– هایپرویتامینوز A
– دیابت
– برخی اختلالات خونی، مانند بیماری کاوازاکی
– سندرم شوگرن. یک بیماری خودایمنی که موجب علائم مختلف از جمله خشکی لبها میشود.
– ماکروسیتوز. شرایطی که به واسطه افزایش اندازه سلولهای خونی تعریف میشود.
– بیماریهای منتقله از راه جنسی، مانند ایدز
نکاتی برای درمان خشکی لبها
انتخاب درست محصولات مراقبت از لب
محصولی مناسب را برای لبها خود انتخاب کنید. پیش از خرید بالم لب درباره وضعیت خود فکر کنید. اگر باید زمانی زیادی را در فضای باز سپری کنید، محصولی ضد آفتاب را انتخاب کنید. اگر مدتیست که با مشکل ترک خوردگی لبها مواجه هستید، بالم لب حاوی کره کاکائو یا دیگر مواد مغذی را خریداری کنید. اگر لبهای شما ظاهری ناسالم دارند، محصولاتی که میتوانند شادابی و ظاهر سالم را به لبهای شما بازگردانند را انتخاب کنید.
استفاده از یک دستگاه مرطوب کننده هوا هنگام شب
برای حفظ رطوبت هوا بین ۳۰ تا ۵۰ درصد هنگام شب میتوانید از یک دستگاه مرطوب کننده هوا استفاده کنید که گزینهای ایده آل برای فصل زمستان نیز محسوب میشود. از این طریق، شما رطوبت هوا را افزایش خواهید داد که میتواند از خشکی لبها پیشگیری کند.
استفاده از یک لوسیون پوست
استفاده از یک لوسیون پوست به ایجاد یک لایه رطوبت کمک میکند، از این رو، میتواند در پیشگیری و درمان مشکل خشکی لبها نقش داشته باشد. به طور خاص، لوسیون های پوست حاوی ویتامین E، روغن نارگیل و کرهشیا گزینههای بهتری هستند.
پرهیز از برخی غذاها
برای پیشگیری از خشکی لبها بهتر است غذاهای سرشار از اسید یا محرکهای دیگر را مصرف نکنید. به عنوان مثال، گوجه فرنگی یک محصول بسیار اسیدی است، از این رو، اگر به طور مکرر با خشکی لبهای خود مواجه میشوید از مصرف آن پرهیز کنید. از دیگر محرکهای غذایی میتوان به فلفلها، پوست انبه و سسها اشاره کرد که باید آنها را از رژیم غذایی خود کنار بگذارید.