در میانههای کشور یمن شهر دو هزار سالهای وجود دارد که آسمانخراشهای اولیه از آنجا پدیدار شدهاند. شیبام، شهری با حدود 7000 نفر جمعیت حوالی قرن سوم میلادی تأسیس شد. ساختار شهر به سبک خاصی طراحی شد تا ساکنان را از شر حملات اعراب بادیه نشین در امان نگه دارد.
دیوارهای گلی عظیمی اطراف شهر ساخته شدند و خانههای شهر نیز بالاتر از دیوارهای آن بنا شدند. به شیبام «کهنترین شهر آسمانخراشها در جهان» میگویند و این شهر، یکی از قدیمیترین نمونههای شهرسازی عمودی است.
در زمان ساخت شیبام، ساکنان آن از مصالح و تکنیکهایی که ما امروزه در اختیار داریم بیبهره بودند. آنها ساختوساز خود را با گل و خاک انجام دادند؛ این باعث شد تا شهر مرتفعترین ساختمانهای گلی در جهان را داشته باشد و این موضوع به ویژگی ممتاز آن تبدیل شود؛ ساختمانهایی که بلندترین آنها بیش از 30 متر ارتفاع دارند. جهت محافظت از آسیب باران و فرسودگی، دیوارهای بیرونی با مادهای ضخیم پوشیده شدهاند و دائماً نیز باید از آنها نگهداری کرد و پوشش آن را تجدید کرد.
تقریباً 1700 سال است که زندگی در شهر شیبام جریان دارد؛ البته بیشتر سازههایی که امروز در آن میبینید مربوط به قرن شانزدهم میلادی هستند. بسیاری از ساختمانها چندین بار بازسازیشدهاند. حدود 500 ساختمان در شهر وجود دارد که به آنها «خانههای برجی» میگویند و اینها ساختمانهای آپارتمانیای هستند که 5 تا 11 طبقه ارتفاع دارند.
شیبام مانند تمام شهرهای باستانی چند بار طی تاریخ از انواع بلایا جان سالم به در برده است. یک سیل شدید در سال 2008 پی بسیاری از ساختمانهای شهر را از بین برد. چند ساختمان نیز فروپاشیدند. در سال 2009 نیز گروهک تروریستی القاعده به این شهر حمله کرد.
بیثباتی سیاسی منطقه و دورافتاده بودن شهر شیبام ازجمله دلایلی هستند که از افزایش محبوبیت این مقصد گردشگری جلوگیری میکنند.
بعید به نظر میرسد کسی شیبام را بشناسد و فکر سفرش را در سر نداشته باشد. شما چطور؟ آیا از قبل با این شهر قدیمی آشنایی داشتید؟
منبع: sometimes-interesting.com