تنش آبی ۱۵ سال است که در ایران نهادینه شده و دولت طی سالهای اخیر، رویکرد مقابلهای برای حل این مساله داشته است. اکنون نیز وزیر نیرو صراحتا اعلام کرد که تا سال ۱۴۰۰، شهر دارای تنش آبی در ایران نخواهیم داشت.
به گزارش رتبه آنلاین از ایسنا، ۳۳۴ شهر در حال حاضر با جمعیت ۳۴.۵ میلیون نفر تحت تاثیر تنش آبی هستند که این مساله نیز چالشهای زیادی را به وجود آورده است، البته در این بین، وزارت نیرو بیکار ننشسته و اقداماتی را انجام داده است تاجایی که هفته گذشته و در شورای عالی آب، طرحی با عنوان “دولت دوازدهم بدون تنش آب شرب” تدوین و ارائه شد که بر اساس آن تا سال ۱۴۰۰، شهر تحت تنش نخواهیم داشت.
این طرح در قالب نقشه راه و برنامه مشخص به موضوعات متنوعی از جمله تامین، ارتقای کیفیت، کاهش هدررفت آب و تامین منابع مالی پرداخته است. علاوهبر این نیز، بر اساس گفتههای رضا اردکانیان – وزیر نیرو – در لایحه بودجه سال ۱۳۹۸، چارچوبهای اصلی این برنامه دیده شده و امیدواریم فرآیند تصویب آن در مجلس هم به خوبی پیش گرفته شود.
همچنین محمد حاجرسولیها – مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران – نیز در همین راستا به ایسنا گفت: برنامهای را برای حل تنش آبی از سوی وزارت نیرو تبیین کردهایم که در این برنامه، پارامترها و معیارهای متعددی در نظر گرفته شده است که اگر بتوان این برنامه را به درستی اجرا کرد، قطعا بخشی از چالشهای حوزه آب حل خواهد شد.
علاوهبر این حمیدرضا جانباز – مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب – با بیان اینکه کاهش بارش موجب شد که امسال بیشاز ۳۰۰ شهر در معرض تنش آبی قرار بگیرند، به ایسنا گفت: با اقدامات صورت گرفته، توانستیم چالشهای بسیاری را حل کنیم تا جایی که بجز تعداد کمی از استانها، شاهد مشکل جدی در حوزه آب در کل کشور نبودیم.
وی همچنین درباره برنامه ۱۴۰۰ بدون تنش آبی اظهار کرد: براساس سناریوی بارش، مطابق سال جدید برنامهریزی میکنیم تا تابستان سال ۱۳۹۸ را با کمترین چالش پشت سر بگذاریم، به گونهای که بهتر از امسال کارها پیش برود؛ تمام هدف این است تا سال ۱۳۹۸ را با کمترین تنش آبی پشت سر بگذاریم.
جانباز با اشاره به سرمایه تخصیص یافته در این حوزه، ابراز کرد: ۱۰۰۰ میلیارد تومان سرمایهای را که قرار بود دولت برای گذر از تنش آبی به بخش آب اختصاص دهد، بهطور کامل تخصیص یافت.
برنامه مدیریت تنش آب شرب، با فرض بارندگی مشابه سال آبی گذشته و کمبود آب در تابستان سال ۱۴۰۰، در وزارت نیرو پیشبینی شده و برای مدیریت تنش آبی شهرها و روستاهای کشور راهکارهایی در قالب افزایش تأمین و تولید آب، ارتقای کیفی آب، افزایش توان ذخیرهسازی آب، ارتقای مدیریت و بهرهوری منابع تأمین، تاسیسات، شبکهها و نیز مدیریت مصرف در نظر گرفته شده است.
البته این موضوع بهمعنای وضعیت مناسب منابع آبی در حال حاضر نیست، چراکه بر اساس آخرین آمار از وضعیت منابع آبی، سال گذشته حجم آبهای سطحی کشور ۳۲ میلیارد مترمکعب بود اما امسال حجم این آبها به ۲۵ میلیارد مترمکعب رسیده، یعنی حجم آبهای سطحی کشور حدود ۳۵ درصد کاهش یافته است و این در شرایطی است که این عدد در دهه ۷۰، حدود ۸۰ میلیارد مترمکعب بوده است و این موضوع بیانگر اوضاع نابهسامان کشور در این حوزه است چراکه از یک سو با کاهش آبهای سطحی و از سوی دیگر کاهش آبهای زیر زمینی مواجه هستیم.
این موضوع، اهمیت مدیریت مصرف و بهکارگیری راهکارهای مدیریتی اصولی و درست را گوش زد میکند چراکه اگر بخواهیم به برنامه ۱۴۰۰ بدون تنش آبی دست یابیم، باید به مدیریت مصرف و مدیریت درست توجه ویژهای کنیم.