یکشنبه 4 آذر 1403
خانهخبراقتصادیجو روانی عامل گرانی و ارزانی دلار

جو روانی عامل گرانی و ارزانی دلار

غلامحسین شافعی

بازار ارز طی هفته گذشته، روند معکوسی را طی کرد و یکباره ضرب افزایشی آن گرفته شد که به گفته رییس اتاق بازرگانی ایران گرانی و ارزانی سریع و شدید ارز در بازار، خارج از منطق اقتصادی بوده و عامل روانی دارد که ثبات و آرامش آن نیازمند بازگشت اعتماد عمومی و پیش‌بینی پذیر کردن بازار برای فعالان اقتصادی است.

به گزارش رتبه آنلاین از ایسنا، طی هفته گذشته بازار ارز روند معکوسی داشت و برخلاف افزایش بی‌سابقه و عجیب و غریب دلار و یورو، در هفته‌ای که گذشت روند کاهشی را تجربه کرد و دلالان را متعجب و عصبانی.

در پی این کاهش قیمت، کارشناسان اقتصادی و بازرگانان مختلف اظهاراتی درباره‌ی آینده بازار ارز و قیمت آن در ایران ارائه کردند و برخی مانند آل‌اسحاق – رییس سابق اتاق بازرگانی تهران – معتقدند که “قیمت واقعی دلار ۷۰۰۰ تومان است و دولت باید بازار ارز را به سمت آن هدایت کند”. اما کسانی که زندگی خود را وارد قمار بازار ارز کرده‌اند خسارات فراوانی کرده و باید بدانند بازار ارز بازار سوداگری نیست و نباید سرمایه‌های خودشان را با این قمار خطرناک از بین ببرند.

بسیاری از مسئولان دولتی معتقدند که روند کاهشی قیمت ارز در هفته جاری و روزهای پیش‌رو ادامه خواهد داشت و باید نرخ انواع ارز منطقی و معقول شود؛ به گونه‌ای که محمدباقر نوبخت – رییس سازمان برنامه و بودجه – در این باره اعلام کرد که این سازمان با بسته‌هایی برای جبران مدیریت بازار ارز وارد عمل شده است. همچنین جمشید انصاری – معاون رییس جمهور و رییس امور استخدامی – نیز در این باره گفت که از بحران تغییرات نرخ ارز در حال عبور هستیم و برآوردها نشان می‌دهد که قیمت ارز باید زیر ۷۰۰۰ تومان قرار بگیرد.

بسیاری از مسئولان و فعالان اقتصادی بخش خصوصی در این زمینه می‌گویند که دولت باید نقش خود را در راستای تعادل و آرامش در بازار ارز ایفا کند چون اقتصاد ایران طی شش ماه اخیر تاوان سنگینی پرداخته و دچار افسار گسیختگی ارزی شده که ناشی از سرکوب ارزی و بی‌تدبیری بوده است، در حالی که نرخ معقول دلار نباید از ۷۰۰۰ تومان عبور کند.

حالا که دولت عزمش را برای کاهش و ثبات قیمت ارز در بازار جزم کرده به نظر می‌رسد روند کاهشی نرخ ارز در بازار همان‌گونه که مجیدرضا حریری – نایب رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین – گفته، ادامه‌دار باشد و به همان علت‌هایی که هیچ منطق اقتصادی پشتش نبود و باعث بالارفتن بی‌جهت دلار در ماه‌های اخیر شد، سبب پایین آمدن آن هم شده است.

تحولات اخیر بازار ارز غیر اقتصادی است

در این راستا رییس اتاق بازرگانی ایران نیز به غیراقتصادی بودن تحولات اخیر بازار ارز معتقد است.

غلامرضا شافعی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: درباره بازار ارز باید گفت که افزایش قیمت آن در ماه‌های اخیر و کاهش شدیدش در هفته گذشته دارای منطق اقتصادی نبوده و نیست و عامل روانی دارد که بعضا به آن دامن زده می‌شود. البته مهم‌ترین مساله در این زمینه نااطمینانی نسبت به آینده است.

وی افزود: در این شرایط همه تصور می‌کنند که آینده نامطمئنی دارند و میزان سرمایه و نقدینگی که در اختیار دارند به شدت در حال کاهش است، لذا برای جلوگیری از آن چنین مسائلی به وجود می‌آید. از سوی دیگر برنامه‌ریزی‌های اقتصادی به نحوی است که امروزه کسی برای انجام کارهای مولد مایل به سرمایه‌گذاری نیست.

رییس اتاق بازرگانی ایران با بیان این‌که آینده سرمایه‌گذاری بلندمدت در کشور مشخص نیست، ادامه داد: نقدینگی‌ها و سرمایه‌ها به جای سرازیر شدن در کارها و فعالیت‌های مولد به کارهای زودبازده و به ویژه دلالی وارد می‌شود و این سیل عظیم نقدینگی به هر سمت و سویی از جمله بازار مسکن، ارز و طلا برود مشکلات متعدد و غیرمعقولی به وجود می‌آورد.

شافعی تاکید کرد: مهم‌ترین کاری که مسئولان در این دوره زمانی باید انجام دهند تا ثبات و آرامش به بازار ارز بازگردد این است که آینده را برای فعالان اقتصادی پیش‌بینی پذیر کنند، نااطمینانی را از بین ببرند و اعتماد را به مردم برگردانند. در غیر این صورت هر اقدامی انجام شود موقتی بوده و در بلندمدت نمی‌تواند امتداد پیدا کند.

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید