به گزارش رتبه آنلاین، بررسی دقیق صنایع ایران، درحوزههایی که دارای شفافیت لازم هستند، دورنمایی از حال و اوضاع اقتصاد ایران و خاصه این بخش خواهد داد. در این خصوص برای بررسی دقیق صنایع باید به سراف بازار سرمایه و بورس رفت تا مشخص شود که رشد و تحول در صنایع کشور چگونه تحرک دارد.در مقابل میتوان این گزاره را طور دیگری هم تحلیل کرد و گفت، برای فهم بهتر حال و روز بازار سرمایه کشور باید به سراغ صنایع بورسی رفت تا بدانیم که وضعیت بازار سرمایه در چه حالی است.
در این مطلب نگاهی داشته ایم به لیست شرکتهای برتر اعلامی در بازار سرمایه؛ شرکتهایی که نبض بازار سرمایه را در تحرک به دست داشتهاند و با بررسی آنها میتوان گفت که در چه مرحله ایی هستیم.
بر اساس اطلاعات اعلامی، در بهار ۹۷ شرکتهای فولاد مبارکه اصفهان، صنایع پتروشیمی خلیج فارس، شرکت ارتباطات سیار ایران، ملی صنایع مس ایران و گل گهر عنوان پنج شرکت برتر را به خود اختصاص دادند و شرکتهای سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین، مخابرات ایران، پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان، پتروشیمی جم، گسترش نفت و گاز پارسیان، فولاد خوزستان، چادرملو، سرمایه گذاری غدیر و خدمات انفورماتیک نیز در رتبههای ششم تا پانزدهم جدول فعال ترین شرکتهای بورسی در سه ماهه اول سال ۹۷ قرار گرفتند.
شرکتهای فعال و برتر بورس اوراق بهادار بر پایه ترکیبی از قدرت نقدشوندگی سهام و میزان داد و ستد سهام در تالار معاملات «تعداد و ارزش سهام دادوستد شده»، تناوب داد و ستد سهام در تالار معاملات «تعداد روزهای داد و ستد شده و دفعات داد و ستد شده» و معیار تاثیرگذاری شرکت بر بازار «میانگین تعداد سهام منتشر شده و میانگین ارزش جاری سهام شرکت در دوره بررسی» شناخته میشوند. در ادامه نگاهی به وضعیت یکی از این شرکتها خواهیم داشت:
شرکت گروه گسترش نفت و گاز پارسیان
که در پایان سال مالی منتهی به 31 شهریور 96 مبلغ 23،834،492 میلیون ریال درآمد عملیاتی شناسایی کرده بود و به سود خالص 21،901،163 میلیون ریالی دست یافته بود پیش بینی کرده تا پایان دوره 12 ماهه منتهی به 31 شهریور 97 سود خالص خود را به 15،192،441 میلیون ریال برساند. این شرکت در پیش بینیهای قبلی سود خالص سال مالی 97 را 12،354،718 میلیون ریال در نظر گرفته بود که به دلیل افزایش سود و سود تقسیمی پیش بینی شده شرکتهااین مبلغ را حدود 30 درصد افزایش داد. این شرکت 40،500،000 میلیون ریالی در پایان سال مالی 96 به ازاء هر سهم 541 ریال سود کنار گذاشته بود که نسبت به سال مالی 95 حدود 61 درصد رشد یافته است. اما EPS سال مالی 97 پارسان با توجه به پیش بینی سود خالص بیش از 15 هزار و 192 میلیارد ریالی که در آخرین اطلاعیههای خود اعلام کرده معادل 375 ریال در نظر گر فته شده است.
حدود ۶۶ درصد از سرمایه گذاریهای پارسان به حوزه مواد و محصولات شیمیایی اختصاص یافته که از مهمترین آنهامیتوان به پالایش نفت شیراز، پالایش نفت بندر عباس، پتروشیمی شیراز، پتروشیمی پردیس، پالایش نفت تبریز، پتروشیمی زاگرس و پتروشیمی کرمانشاه و خراسان اشاره کرد. بیش از ۳۱ درصد نیز مربوط به سرمایه گذاریهای نفتی و کک و سوخت هسته ای است.
سهام پارسان که در سال ۹۵ با بازدهی منفی ۲۰ درصدی مواجه شده بود در سال ۹۶ روند صعودی مطلوبی را تجربه کرد و بیش از ۴۴ درصد رشد قیمت داشت. آغاز معاملات پارسان در سال ۹۶ حدود ۱۶۰۰ ریال بود که در پایان سال در محدوده ۲۳۰۰ ریال به معاملات خود خاتمه داد. این سهم در ابتدای امسال توانست تا محدوده ۲۸۰۰ ریال نیز پیش رود و با کسب بازدهی ۱۱ درصدی پس از شرکتهای هم گروه خود یعنی شرکتهای پتروشیمی خراسان و شیراز که زیرمجموعه پارسان نیز محسوب میشوند، قرار گیرد.
گروه گسترش نفت و گاز پارسیان | سود خالص (میلیون ریال) | (ریال)EPS |
۱۲ماهه منتهی به ۳۱ شهریور ۹۶ | ۲۱,۹۰۱,۱۶۳ | ۵۴۱ |
۱۲ماهه منتهی به ۳۱ شهریور۹۷ | ۱۵,۱۹۲,۴۴۱ | ۳۷۵ |