این طرح طی ماههای اخیر با سرعت خوبی گسترش یافته و در حال حاضر تمام برندهای موبایل موجود در بازار را تحت پوشش خود قرار داده است.بدین ترتیب تلفن همراهی که وارد کشور شده باشد ممکن است فعال نشوند و گوشیهایی که به سرقت رفتهاند نیز غیر فعال می شوند.
پس از مدتها برنامه ریزی و گمانه زنی میان ارگانهای ذی ربط، طرح رجیستری گوشی های تلفن همراه از اواخر مهر ماه سال گذشته با رویکرد نظارتی بر حوزه واردات گوشیهای تلفن همراه از مبادی رسمی کشور اجرایی شد.
طرح رجیستری چیست؟
براساس این گزارش، سامانه استعلام رجیستری گوشیهای تلفن همراه راهاندازی شد تا متقاضیان خرید این محصول بتوانند در هنگام خرید، کد یکتای محصول مورد نظرشان را به سامانه مذکور ارسال کنند تا از واردات رسمی آن مطلع شوند در غیر این صورت محصول مورد نظر خارج از سرویس خواهد بود.
به عبارت ساده تر، قرار است گوشیهای تلفن همراه در شبکه ارتباطی کشور «ثبت» شوند تا امکان استفاده از آنها در اپراتورهایی نظیر همراه اول، ایرانسل، رایتل و… وجود داشته باشد.
این طرح برای مقابله با قاچاق گوشیهای تلفن همراه اجرایی شده و قرار است از این پس تنها محمولههایی که از طریق مبادی رسمی (گمرکی) وارد کشور میشوند، سریالشان در مرکز داده تعبیه شده ثبت شود تا زمانی که مشترکان سیمکارت خود را در آن قرار میدهند، امکان استفاده از آن گوشیها وجود داشته باشد.
طبیعی است که در چنین شرایطی اگر گوشی خارج از مسیر رسمی (مبادی گمرکی) وارد کشور شده باشد، به دلیل آنکه سریال آنها در سامانه مذکور ثبت نشده، امکان استفاده از آن در شبکه اپراتورها وجود نخواهد داشت.
با توجه به اینکه براساس آمار ارائه شده توسط مسئولان اجرایی کشور، در حال حاضر حدود 95 درصد واردات گوشی از طریق مبادی غیررسمی صورت میگیرد، طرح رجیستر کردن گوشی موبایل به دنبال ساماندهی این بخش و به نوعی تأمین حقوق گمرکی و درآمدهای مالیاتی دولت است.
با توجه به اینکه قرار است این طرح در برخورد با برندهای قاچاقی که از این پس وارد کشور میشوند، اجرا شود و با گوشیهای فعالی که در حال حاضر از اپراتورهای تلفن همراه خدمات میگیرند برخوردی نمیکند و مشترکان کنونی تلفن همراه میتوانند IMEI یعنی همان شناسه یکتای گوشی خود را به سامانه 7777 ارسال کنند تا از استعلام گوشی خود مطلع شوند.
IMEI چیست؟
IMEI برگرفته از عبارت “International Mobile Equipment Identity” یا شناسه بین المللی تجهیزات موبایل است. این شناسه بر روی جعبه یا حتی رسید نوشته شده است.
“IMEI” را می توان به شماره شناسنامه گوشی تعبیر کرد. نباید از نظر دور داشت که موبایلهای فعال کاربران شامل طرح رجیستر کردن گوشی نمیشوند، چرا که قبلاً روند مورد نظر را طی نمودهاند و کاربران باید در نظر داشته باشند که هیچ فروشندهای تحت هیچ عنوانی حق ندارد هزینهای برای اجرای طرح رجیستری از خریدار اخذ کند و بهتر است در صورت مشاهده چنین رفتاری، به مراجع ذی صلاح گزارش داده شود.
خریدار باید قبل از خرید با روشهای اشاره شده، متوجه ورود غیرقانونی آن به کشور بشود.
اگر موبایلی قاچاق تهیه شده باشد، این امکان وجود دارد که صاحب گوشی یک ماه به صورت مشروط از اپراتور انتخابی خود سرویس بگیرد، اما طی پیغامی به وی اطلاع داده خواهد شد که در لیست خاکستری قرار دارد و سرویس وی پس اتمام دوره یک ماهه قطع خواهد شد.
چنانچه قصد دارید این طرح را به زبان ساده برای فردی توضیح دهید، میتوانید این گونه از بایدها و نبایدهای رجیستری موبایل بگویید که در طرح رجیستری گوشی تلفنهای همراه، گوشیهای موبایل مشترکان بر اساس شماره سریال گوشی و شماره سریال سیم کارت در سامانه وزارت صنعت، معدن و تجارت ثبت میشوند و به محض روشن شدن در شبکه تلفن همراه، این شماره سریالها با پلتفرم شبکه مخابراتی کشور مطابقت داده میشوند و در صورت عدم تطابق امکان بهره گیری از گوشی خریداری شده وجود نخواهد داشت.
هزینه رجیستر کردن گوشی اپل و سایر مدل ها چقدر است؟
در پاسخ به این سوال که آیا رجیستر کردن گوشی موبایل هزینه دارد باید به صورت خلاصه و صریح گفت خیر، در طرح رجیستری تاکنون برندهای مختلفی از جمله، اپل، بلک بری، موتورولا، گوگل، ال جی، نوکیا (از 19 اسفند)، هوآوی (از 19 اسفند)، سونی (از 26 اسفند) و تکنو (از 26 اسفند) شامل شده اند و در آینده برندهایی که سهم بیشتری از بازار دارند نیز به این لیست افزوده خواهد شد.
استعلام رجیستزس گوشی
اما چطور باید فهمید موبایلی که می خریم در طرح رجیستری ثبت شده است یا نه؟ تا پیش از این کاربران هنگام خرید گوشی تلفن همراه مشمول طرح احراز اصالت تجهیزات دارای سیمکارت، با شمارهگیری کد دستوری #۷۷۷۷* شناسه بینالمللی (IMEI) گوشی را استعلام میکردند و اگر پاسخ آن مثبت بود با اطمینان از قاچاق نبودن گوشی، آن را خریداری میکردند و در حال حاضر نیز کاربران هنگام خرید گوشی باید حتما دقت کنند که علاوهبر استعلام IMEI ، روی جعبه یا کارت گارانتی کد فعالسازی گوشی درج شده باشد و درصورت نبودن کد فعالسازی از خرید گوشی خودداری کنند.
به هر حال موضوع مهمی که شما باید بدانید عدم نیاز به پرداخت هیچگونه هزینهای به فروشنده برای رجیستر کردن گوشی موبایل است. به عبارت دیگر رجیستری گوشی به صورت کاملاً رایگان صورت میگیرد و رجیستر کردن گوشی هزینهای در بر نخواهد داشت.