سازمان بورس و اوراق بهادار از ابتدای سال جاری برنامههای توسعهای متنوعی را در راستای بهبود کیفی و کمی بازار ارائه داد. برنامههایی که اجرایی شدن هر یک میتواند بورس تهران را یک قدم به حرفهایتر شدن نزدیک کند. یکی از این برنامهها درخصوص تغییر آرایش انتشار گزارشهای مالی با حذف پیشبینی سود هر سهم و ارائه گزارش تحلیلی مدیریتی شرکتها بود.
به گزارش رتبه آنلاین، تغییر نگرشی که میتواند به عمقبخشی و تحلیلپذیر شدن هرچه بیشتر بازار بینجامد. در حالی زمزمههای اجرایی شدن این برنامه جدید از اردیبهشت ماه سال جاری شنیده شد که سرانجام در روزهای نخست دیماه به مرحله اجرا درآمد. به این ترتیب در آخرین روز پاییز، سازمان بورس با صدور ابلاغیهای که از ۹ دیماه لازمالاجرا شد، اعلام کرد ناشران ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار، مجاز به انتشار گزارش پیشبینی عملکرد سالانه نیستند. با این حساب، در پی جایگزین شدن گزارشهای تفسیری مدیریتی به جای پیشبینی درآمد هر سهم (EPS)، به نظر میرسد سرمایهگذاران تحلیل را مبنای معاملات خود قرار دهند تا به تدریج شاهد حرکت بازار سهام به سمت یک بازار حرفهای و تحلیلنگر باشیم. وضعیتی که در بورسهای پیشرفته دنیا دیده میشود.
اما پس از اعلام و اجرایی شدن این دستورالعمل شاهد نظرات موافق و مخالف بسیاری از فعالان بازار سرمایه درخصوص ادامه یا حذف پیشبینی درآمد بودیم. در حالیکه حذف پیشبینی سود راهکار مناسبی برای افزایش توان تحلیلی است، اما برخی معاملهگران بورسی با این موضوع مخالفت کردند. در این خصوص برخی از این افراد احتمالا دچار خطای دید و برداشت از این موضوع شدهاند. در واقع جایگزین کردن گزارش پیشبینی سود با گزارش تفسیری هیاتمدیره میتواند تنها به حذف عدد پیشبینی سود منجر شود. البته در این خصوص باید نظرات مختلف به اندازه کافی مطرح شود تا از طریق نهاد ناظر بتوان فشار کافی برای ارائه اطلاعات از سوی مدیران شرکتها ایجاد کرد. البته در این میان نحوه اطلاعرسانی برای حذف پیشبینی سود و عدم ارائه شفافسازیها به منظور آمادهسازی اذهان سرمایهگذاران از جمله موارد مخالفت با این امر است.
هدیه لطفی
منبع : دنیای اقتصاد