با آنکه در سال ۹۲، گروه صنایع پلاستیکی توانست رشد بهرهوری ۲۵درصدی را به ثبت برساند اما وضعیت این گروه طی سالهای بعد هیچگاه نتوانست این تجربه را تکرار کند.
به گزارش رتبهآنلاین، از لحاظ تاریخی صنعت پلاستیک از شدت رشد بسیار سریعی برخوردار است. اگر چه پلاستیکهای مصنوعی از اواخر قرن نوزدهم به طور گسترده به بازار نفوذ پیدا کردهاند، ولی در حقیقت این صنعت با پایان جنگ جهانی دوم و ورود مواد اولیه پتروشیمیایی نسبتا ارزان به بازار رشد کرد، به طوری که عصر کنونی را میتوان عصر پلاستیکها نام برد.
سرعت رشد این صنعت بیشتر از صنایع دیگر است که این امر خود به خاطر مزایای فناوریهای جدید و دخالت دادن پارامترهای اقتصادی در جایگزین کردن پلاستیکها به جای موادی مانند فلز، شیشه، چوب، سرامیک و… است. با توجه به تغییرات به وجود آمده در شرایط اقتصادی کشور توجه به مساله بهرهوری در این صنعت نیز باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. بر اساس سالنامه آمار بهرهوری کشور که از سوی مرکز تحقیقات و بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در فاصله سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸ منتشر شده، گروه پلاستیک چهاردهمین گروه از ۲۵ گروه اقتصادی است که مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نمودار فوق، بهرهوری کل در گروه پلاستیک بعد از روند صعودی در سالهای ۸۴ تا ۸۶، در سالهای ۸۷ و ۸۸ تا حدودی کاهش یافته است.
در هشتمین مسابقه ملی بهرهوری حدود ۵۰ شرکت در این سامانه ملی اندازهگیری در گروه پلاستیک درخواست ارزیابی کرده که اسامی آنها به شرح زیر است.
بهرهوری سرمایه گروه پلاستیک در شش سال
در بررسی نهایی داوران هشتمین دوره جشنواره ملی بهره وری از لیست ۵۰ شرکت نهایت به شش شرکت منتخب رسیده و میانگین «بهرهوری سرمایه به مقدار ثابت سال ۸۳» در گروه پلاستیک بررسی شده است.
بهرهوری سرمایه عبارتست از نسبت ارزشافزوده، به هزینه استهلاك دارایی ثابت، این شاخص نشان میدهد در بنگاه اقتصادی به ازای هر ریال هزینه استهلاک داراییها چه میزان ارزشافزوده ایجاد شده است.
در سالهای ابتدایی این شاخصگیری و با کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی، قیمت پلیمر نیز کاهش یافت و به همین واسطه بهرهوری در کارخانههای پلاستیک کاهش و رشد بهرهوری نیز مغفول ماند.
با بررسی میانگین بهرهوری سرمایه در سال ۸۹ در جدول زیر مشاهده میکنیم که از مجموع ۶ شرکت تنها بهرهوری ۱۰.۱ درصدی بدست آمده و این میانگین در سال ۹۱ نیز با اندکی کاهش به ۱۰درصد ثابت شد.
بر پایه این گزارش، رشد بهرهوری شرکتهای پلاستیکی از سال ۹۱ دامنه رشد خود را پیدا کرده و گام در این مسیر نهاد تا هرسال «به غیر از ۹۳ » به نسبت سال گذشته خود بتواند میانگین بهرهوری مناسبتری را از خود برجای بگذارد.
میانگین بهرهوری سرمایه در گروه پلاستیک طی سال ۹۱ به نسبت سال ۹۰ با رشد همراه بود و توانست میانگین ۱۳.۶ درصدی را از خود برجای بگذارد.
با پیگیری مذاکرات هستهای و دوره انتخابات ایران، فضای نویدبخشی در صنایع کشور برای خروج از رکود و البته افزایش قیمت نفت به چشم میخورد که توانست تکانه مثبتی را به بازار پلاستیک وارد کند و تقریبا این شرکتها توانستند در مدت مشابه سال گذشته رشد حدودی ۲ برابری را تجربه کند که بر این اساس میانگین بهرهوری سرمایه گروه پلاستیک به ۲۵ درصد رسید.
بر اساس این گزارش، میانگین گروه پلاستیک در سال ۹۳ با کاهش تقریبی ۱۰درصدی مواجه شده و میانگین این شاخص به ۱۵.۱ درصد رسید؛ البته طبق آمارهای بانک مرکزی، محصولات صنايع شيميايي و صنايع وابسته طی مدت سال ۹۳، با ۲۳.۳ درصد كاهش قیمت را هم تجربه کرد.
در آخرین سال ارزیابی میانگین بهرهوری سرمایه گروه پلاستیک، این شاخص رشد ۳.۱ درصدی را تجربه و مجموع میانگین را در سال انتهایی خود به ۱۸.۲درصد رساند.
بهرهوری سرمایه به نسبت سال ۸۹
در جدول زیر اینبار بهرهوری بر اساس سال ۸۹ ارزیابی شده تا آماری نزدیکتر را در حوزه پلاستیک معرفی کند.
در سال ۹۰ با توجه به کاهش ۰.۱ درصدی در بهرهوری سرمایه (مطابق جدول بالا) این کاهش در درصد تغییرات بهرهوری نیز اثرگذار بوده و این شاخص را به ۹۸.۳ درصد رساند.
طی سالهای ۹۱ و ۹۲ که میانگین درصد تغییرات بهرهوری با رشد مواجه شد، این میانگین طی این سالها به ۱۳۴.۴ درصد و ۲۴۷ درصدی رسید.
میانگین آمار در یک وقفه کوتاه با کاهش ۱۰۰ واحدی به نسبت سال گذشته مواجه و این میانگین به ۱۴۸.۸ درصد رسید اما در سال ۹۴، این افت میانگین شاخص بهره وری جبران و باردیگر صنایع پلاستیک کشور توانست با میانگین ۱۸۰.۲درصدی راه رشد و توسعه را پیگیری کند.