عضو اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی نتوانست جلوی افزایش قیمت ها را بگیرد، گفت: عرضه ارز ترجیحی و به تبع آن قیمت گذاری دستوری، میزان تولید را کاهش داده و واردات را افزایش داد.
به گزارش رتبه آنلاین از اقتصاد سر آمد، حسن فروزان فرد اظهار داشت: با وجود عرضه ارز ۴۲۰۰ تومانی، نهاده ها به میزان کافی و نرخ مصوب در اختیار واحدهای تولیدی قرار نمی گیرد و بخشی از نیاز نهاده ها با ارز آزاد تامین می شود. وی اضافه کرد: همچنین باید توجه داشت که با وجود افزایش حجم واردات نهاده ها، میزان تولید مرغ و تخم مرغ کاهش یافته است.
فروزان فرد با بیان اینکه نوعی با (تقاضای القایی) برای واردات کالاهای مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی در بازار شکل گرفته است، افزود: به دلیل اینکه فاصله زیادی بین نرخ نهاده های وارداتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی و نرخ آزاد و نیمایی وجود دارد، انگیزه زیادی برای واردات وجود دارد که به شکل گیری رانت در اعتقاد منجر شده است.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران ادامه داد: از ابتدای امسال حدود ۱۲ میلیارد دلار برای واردات کالا به نرخ از ۴۲۰۰ تومانی صرف شده که در کنترل بازار ناموفق بوده است. فروزان فرد با اشاره به عرضه ارز ۴۲۰۰ تومانی از سال ۹۷، اظهار داشت: پیش از این تلاش می شد که نرخ مرغ در هر کیلو ۵ یا ۶ هزار تومان تثبیت شود، اما اکنون برای ثابت نگاه داشتن آن در رقم ۳۰ هزار تومان تلاش می شود.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران به مشکلات و چالش های عرضه ارز ۴۲۰۰ تومانی اشاره کرد و گفت: از ۴۲۰۰ تومانی، منبع توزیع رانت بوده است، از همان ابتدا مشخص بود که بوروکراسی دولتی، امکان توزیع دقیق و بدون فساد این نوع ارز را ندارد.
فروزانفرد اضافه کرد: در سال هایی که ارز ۴۲۰۰ توزیع می شد قیمت کالاها برای مصرف کنندگان نه تنها ثابت نماند، بلکه بالا رفت و از سوی دیگر، میزان تولید افزایش نیافت اما واردات رشد کرد عضو هیات نمایندگان اتاق تهران به تاثیر مثبت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بر بخش تولید اشاره کرد و ادامه داد حذف ارز ۴۲۰۰ به معنای حذف قیمت گذاری دستوری است، که تولید کنندگان از آن استقبال می کنند. فروزان فرد تصریح کرد: پیش بینی می شود که حدود دو یا سه ماه پس از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی میزان تولید مرغ و تخم مرغ افزایش یابد و تولید کنندگانی که در سال های اخیر از چرخه تولید خارج شده بودند به مدار فعالیت بازگردند. وی یادآور شد : تاثیر مثبت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بر بخش تولید را پیش از این در گوشت قرمز مشاهده کرده ایم؛ پس از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از یکسو قیمت گوشت قرمز افت کرد و از سوی دیگر میزان تولید افزایش یافت.