قیمت نفت به طور مستقیم بر روی بورس کالا و محصولات پتروشیمی و پالایشگاهی تاثیرگذار است. این شرکتها در بورس اوراق بهادار نیز سهام قابل معاملهای دارند و با نوسانات قیمت نفت در میزان فروش و سود و زیان این شرکتها تغییر ایجاد میشود.
به گزارش رتبه آنلاین و به نقل از تجارتنیوز، قیمت نفت به طور مستقیم بر روی بورس کالا و محصولات پتروشیمی و پالایشگاهی تاثیر میگذارد. این شرکتها در بورس اوراق بهادار نیز سهام قابل معاملهای دارند و با نوسانات قیمت نفت در میزان فروش و سود و زیان این شرکتها تغییر ایجاد میشود.
محمد امیری، مدیر بورس کالا و انرژی کارگزاری آگاه در گفتگو با تجارتنیوز گفت: در بورس کالا محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی از سمت تولیدکننده عرضه میشود و صنایع پاییندستی و مصرف کنندگان نهایی محصول را از بورس کالا خریداری میکنند.
وی افزود: بالا رفتن قیمت نفت باعث افزایش قیمت پتروشیمی، محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی میشود.به دلیل اینکه به صورت هفتگی قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی بر اساس قیمت نفت و میانگین قیمت دلار محاسبه میشود. وقتی قیمتهای جهانی که وابسته به قیمت نفت هستند تغییر کنند، قیمت پایه محصولات پتروشیمی هم افزایش پیدا میکند.
تاثیر مستقیم قیمت نفت بر بورس کالا
امیری در ادامه گفت: اثر نفت بر روی فرآوردههای نفتی مثل قیر، گازوئیل و بنزین، اثری بیشتر و مستقیم است زیرا قیمت فرآوردههای نفتی هر ۱۵ روز یکباراعلام میشود در نتیجه وکیوم و محصولات فرآوردههای نفتی با افزایش نرخ نفت گرانتر میشود.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: موضوع دیگری که باعث افزایش قیمت محصولات پتروشیمی و فرآودههای نفتی میشود، پیشبینی فعالان از قیمت نفت در هفتهها یا ماههای آینده است. همین موضوع باعث میشود تقاضا در بازار ایجاد شود و بر اساس رقابت بر روی قیمت های پایه هم تاثیر گذاشته میشود.
وی عنوان کرد: یکی دیگر از عاملهایی که در قیمت محصولات بورس کالا تاثیر دارد، پیشبینی قیمت دلار در بازار آزاد است. با توجه به اینکه دلار در کانال ۲۴ هزار تا ۲۶ هزار تومان مانده است و خیلی انتظار رشد زیادی نداریم این پارامتر کم رنگتر شده و تقاضا را کاهش میدهد.
امیری افزود: بخش عمدهای از شرکتهایی که در بورس کالا عرضه دارند در بورس اوراق بهادار سهام قابل معامله دارند و به طبع وقتی قیمت محصولات پتروشیمی و پالایشگاهیها در بورس کالا گرانتر معامله شود میزان فروش آنها بیشتر میشود و در میزان سود و زیان این شرکتها اثر میگذارد. تحلیلگران قیمت نفت را بررسی میکنند و بر اساس تحلیل خود با توجه به افزایش قیمت نفت تقاضای بیشتری بر روی سهام شرکتهای پالایشی و پتروشیمی ایجاد میکنند.
افزایش قیمت نفت، چشماندازی برای فعالان بازار سرمایه
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: این مطالب همه نکتههای تحلیلی هستند، بازار سرمایه ما مخصوصا بازار اوراق بهادار ما دریک دوره شش ماه با یک شتاب تند به سمت بالا رفت و از اواسط شهریور ماه این شیب صعودی تبدیل به شیب نزولی شد و دیگر فعالین به تحلیل ها و اتفاقات قیمت نفت و قیمتهای جهانی بر روی محصولاتی مثل فولاد توجه نمیکنند.
امیری گفت: اگر بازار سرمایه ما بر پایه تحلیل بود فعالان بازار متوجه میشدند با توجه به اینکه واکسیناسیون کرونا در بیشتر کشورها در حال انجام است و امید به بازار کامودیتی برگشته است و تقاضا بیشتر شده، در این بازار افزایش قیمت داشته ایم .
وی افزود: اینکه فعالین بازار سرمایه و بورس اوراق بهادار خیلی توجه ای به گزارش قیمتهای جهانی نمیکنند دلایل زیادی دارد. اما مشخصا قیمت نفت بر روی صورت مالی شرکتها تاثیر دارد. افزایش قیمت نفت چشم اندازی هم برای فعالین بازار سرمایه مخصوصا در بورس اوراق بهادار ایجاد میکند زیرا در بورس اوراق بهادار معمولا آینده را پیش بینی میکنند، با توجه به تحلیلهای بودجه ارائه شده و قیمتهای آتی، سهام شرکتها را خریداری و سرمایهگذاری میکنند.
امیری تصریح کرد: با توجه به رویکرد مثبتی که در بازارهای جهانی و محصولات کامیودتی ایجاد شده انتطار میرود سال ۲۰۲۱ سال خوبی برای محصولات کامودیتی باشد و با یک شیب ملایم صعودی به دوران رونق خود قبل از کرونا برگردند.