حدود دو هفته دیگر سال ۹۹ تمام میشود. حدود دو هفته دیگر سال ۱۴۰۰ شروع میشود. حدود دو هفته دیگر وعده بورس محکم، هرچه دارید به بورس بسپارید، بورس در ریل مناسب است و … فراموش میشود و مردم با وعدههای جدید روبهرو میشوند. اینها بخشی از نوشتههای کاربران شبکهاجتماعی توییتر در روزهای پایان سال است.
کاربرانی که در هفتههای گذشته دلخوش به پایان سال بودند که شاید در پایان سال، برای دلخوشی دل ملت، برای آغاز سال جدید و برای هر چیزی، بورس از سرخپوشی خارج شود، افت شاخص متوقف شود و سهامداران برای چند هفتهای هم که شده دلخوش باشند به سبزی بورس. اما نشد که دل مردم خوش بشود و تحلیلها و پیشبینیهای برخی از فعالان بورس در رابطه با سبزپوشی بورس در هفتههای پایان سال به نتیجه برسد.
حالا بیشتر از هر زمانی سهامداران خرد بورس دیگر خریدار تحلیلها و پیشبینیهای فعالان این حوزه نیستند. آنها که در ماههای گذشته برای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا نگران بودند و اخبار آن را لحظه به لحظه رصد میکردند، آنها که از ورود جو بایدن کاندیدایی که برخیها معتقدند بودند اگر به کاخ سفید وارد شود اقتصاد ایران زیر و رو میشود، خوشحال بودند. آنها که معتقد بودند ۲۲ بهمنماه و دهه فجر نقطه عطفی برای بورس میشود. آنها که وقتی نمایندههای مجلس لیست متخلفان بورسی را به قوهقضائیه دادند گفتند که حالا خیلیها دست و پایشان را از روی سرمایههای مردم برمیدارند. آنها که گفتند تجمعهای اعتراضی باعث میشود فضای بورس امنیتی شود و برای همین دولت به فکر راهچارهای برای برون رفت از این وضع خواهد بود و خیلی از افراد دیگر این روزها سرخورده هستند.
برای همین است که سهامداران خرد دیگر مثل ماههای گذشته کمتر به تحلیلها و پیشبینیها اعتنا میکنند. این روزها در شبکههای اجتماعی توییتر و اینستاگرام هرچه هست نه تحلیل و پیشبینی بلکه اعتراض و انتقادهای تند و تیز نسبت به سیاستهای مسوولان و وعدههای آنها در رابطه با بورس است. در چنین وضعیتی هستند افرادی که ادعا میکنند از مدتها قبل در صفحههایشان نوشته بودند که اقتصاد ایران غیرقابل پیشبینی است. آنها در رابطه با این موضوع مینویسند که فضای اقتصادی کشور بیش از هر زمان دیگری غیرقابل پیشبینی شده است و دیگر تحولات منطقه، برجام، مذاکره، دخالتهای گاه و بیگاه سیاسیون در بورس و … برای این بازار اتفاقی عادی شده است و مثل قدیم نیست. انگار که بازار اقتصاد ایران و به خصوص حوزه بورس در مقابل چنین وضعیتی واکسینه شده است و بیتوجه به تحولات مثبت یا منفی روند نزولی خود را ادامه میدهد. جدای از این موضوع که به آن پرداختیم و فضای شبکهاجتماعی توییتر را برایتان در این روزها توصیف کردیم به خبر جالبی هم در رابطه با فعالیتهای بورسی در شبکههای اجتماعی و پیامرسانها بپردازیم. خبری که در روزهای گذشته در صفحههای اینستاگرام و پیامرسان تلگرام دست به دست شد.
ماجرا از این قرار است که پسری ۱۲ ساله و فرد دیگری که در نانوایی شاغل بوده است، مدیرهای کانالهای بورسی با اعضای بالا بودهاند. اما وضعیت وقتی عجیب و غریب میشود که خیلی از اعضای این کانالها به توصیه این افراد دست به خرید و فروش سهام میزدهاند و حتی برای تحلیلهای بیشتر در رابطه با حوزه بورس، هزینهای هم برای اشتراک میدادهاند. بعد از انتشار این خبر و بازنشر آن در شبکههای اجتماعی جدا از اینکه خیلیها به وضع آشفته حوزه بورس انتقاد کردند و گفتند بخشی از آشفتهحالی بورس نتیجه حضور چنین افرادی در بورس و ماهی گیری آنها از آب گِلآلود است، جعفر جمالی، معاون حقوقی سازمان بورس هم در واکنش به این موضوع اعلام کرد که گزارش اقدامهای مجرمانه این افراد به قوهقضائیه ارسال میشود و قوهقضائیه براساس قانون با آنها برخورد میکند.
او همچنین گفته سازمان بورس طرحی برای مجوز دهی به نوع جدیدی از مشاوران سرمایهگذاری در دست بررسی دارد. او همچنین از مردم خواسته است که کانالهای غیرمجاز را از طریق سامانه شکایات سازمان بورس به این سازمان گزارش کنند. با این حال بعد از این اظهارنظر معاون حقوقی سازمان بورس، بار دیگر مساله لیست ارسال شده متخلفان بورسی از سوی نایب رئیس مجلس شورای اسلامی به قوهقضائیه پیش آمد. لیستی که بارها و بارها قاضیزاده هاشمی در توییترش درباره آن حرف زده است و در مقابل هم کاربران این شبکهاجتماعی از او سوال کردهاند که سرانجام آن بعد از گذشت چند ماه از ارسال به قوهقضائیه چه شده است و حتی این شک و شبهه هم به وجود آمده که نکند تمام این کارها و لیستها نمایشی برای سهامداران بوده باشد. این بار هم چون صحبت از ارسال اقدامهای مجرمانه افراد در تلگرام به قوهقضائیه شده است، این مساله مطرح شده که ممکن است پرونده این موضوع هم پشت شوفاژ بیفتد و بعد از چند وقت از یادها برود.