بازار ارز دو تاریخ را به ذهن سپرده است. یکی ۳ اسفند و تعیین تکلیف شدن بحث پروتکل الحاقی و دیگری پایان سال که گفته میشود ممکن است رای مجمع تشخیص مصلحت نظام به لوایح FATF مشخص شود.
به گزارش رتبه آنلاین از بورسان، دلار امروز با رشد ۳۰۰ تومانی به ۲۵ هزار و ۸۰۰ تومان رسید. به این صورت روند نزولی دو روز اخیر متوقف شد.
مهمترین محرک افزایشی فعلی، احتمال توقف اجرای پروتکل الحاقی در موعد ۳ اسفند است که ممکن است فرآیند احیای برجام را سختتر کند. این اقدام به معنای محدودیت بررسی بازرسان آژانس انرژی اتمی از تاسیسات ایران خواهد بود. در مقابل آن، ۳ خبر میتواند در تعدیل انتظارات افزایشی موثر باشد.
۶ روز حساس در پیش رو
به عقیده فعالان بازار ارز دیروز مطلبی از پایگاه خبری الجزیره که به نقل از منابعی احتمال انتشار بیانیهای برجامی را توسط واشنگتن و تا کمتر از یک هفته آینده مطرح میکرد، در افزایش فروشها و پایین آمدن نرخها موثر بود. تا ۳ اسفند (ضربالعجل خروج از پروتکل الحاقی) زمان زیادی باقی نیست و این مسئله نااطمینانی را افزایش داده است. با وجود این، واکنش دیروز بازار ارز به خبر الجزیره نشان از آن دارد که دلار تا حدی بحث پروتکل الحاقی را پیشخور کرده است.
یک پیام از FATF برای دلار
در سوی دیگر لوایح FATF روی دور بررسی قرار گرفته است. امروز همتی، رئیس کل بانک مرکزی در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام در این خصوص شرکت خواهد کرد. با توجه به آنچه اعضای دولت پیشتر اعلام کرده بودند، انتظار میرود در این نشست همتی به سوالات و ابهامات مجمع در خصوص FATF پاسخ دهد تا آنها را برای پذیرش این لوایح متقاعد کند.
دیروز هم محسن رضایی اعلام کرد رئیسجمهور یک پیشنهاد جدید داده است که ایران اطلاعات مربوط به دور زدن تحریمها را به گروه ویژه اقدام مالی (FATF) ندهد و باید دید آیا چنین کاری ممکن است یا خیر. به گفته رضایی بررسی لوایح در مرحله پایانی است و به احتمال زیاد تا آخر سال حل و فصل شود.
در صورتی که پیشنهاد روحانی قابلیت اجرایی داشته باشد، میتوان به موافقت مجمع تشخیص مصلحت با آن امیدوار بود که این اتفاق بر دلار اثر کاهشی خواهد داشت. چراکه پذیرش آن، راه ارتباطی کشور با شبکه بانکی جهان را آزادتر خواهد کرد و امکان وصول مطالبات ارزی وجود خواهد داشت.
ضمنا قبول لوایح FATF مکمل برجام برای اثرگذار بودن آن عنوان میشود. بر این اساس این وعده که احتمالا تا حدود یک ماه دیگر مباحثات به نتیجه برسد، این احتمال را نیز ایجاد میکند که ممکن است تا این تاریخ پیشرفتی در احیای توافق انجام گیرد. یا تصویب آن میتواند نشان از تمایل و خوشبینی مقامات داخلی به بازگشت امریکا به برجام داشته باشد. در سوی مقابل، رد آن میتواند چشمانداز این مسئله را دورتر نشان دهد.
نگاهها سوی پیام وزیر قطر
پس از اعلام آمادگی قطر برای میانجیگری بین ایران و امریکا، وزیر امور خارجه این کشور بلافاصله به تهران سفر کرد و ضمن گفتوگو با ظریف، پیامی کتبی به رئیسجمهور اعطا کرد. این اتفاق نیز زیر نظر فعالان بازار دلار قرار دارد و موجب میشود تا هنوز امیدها به احتمال حل اختلافات برجامی زنده باشد.
ضمنا روسیه نیز اعلام کرد در تلاش است تا پیش از نوروز پیشرفت واقعی در حوزه برجام حاصل شود.