در مصوبه اخیر دولت پیشبینی شده ۴۳ هزارو ۵۰۰ میلیارد تومان از سهام شرکتهای دولتی واگذار شود و از این میزان حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان به بانکها بهمنظور تأدیه بدهی واگذار میشود.
به گزارش رتبه آنلاین از جهان، دولت در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ پیشبینی کرده مالیات بر نقل و انتقال سهام در مقایسه با رقم مصوب سال ۱۳۹۹، ۶.۲ برابر شود؛ یعنی دوباره یک موج شدید از هیجانات در بورس به راه خواهد افتاد که به گفته کارشناسان محوریت سوداگریها با حضور و نقشآفرینی بانکها در این موج شدید هیجان به چشم میخورد. بر این مبنا کارشناسان معتقدند تبی شش برابر بزرگتر از آنچه در سال ۹۹ ایجاد شد، به وجود خواهد آمد و سهامداران حقیقی خرد درگیر این هیجانات میشوند. در جریان حباب شکلگرفته در بورس نیز نقل و انتقالات شدت میگیرد و از این کانال دولت گمان میکند درآمدهای مدنظرش از محل مالیات بر نقل و انتقالات تأمین شود. در این بین حقوقیهای بازار پس از فروکشکردن تب بازار و ارزانشدن قیمت سهام، سهمهای ارزانشده را جمع میکنند و دست آخر این حقیقیهای خرد هستند که زیان میبینند. امروز مقدمات این اتفاق از سوی دولت در حال فراهمشدن است.
دستکاری تبلیغاتی برای کشاندن مردم به بورس حسین راغفر، کارشناس اقتصادی، در گفتگو با «شرق» میگوید: دولت میخواهد از محل فروش داراییهای عمومی در بورس یک تقاضای جدید ایجاد کند و از این طریق قیمتها را افزایش دهد و این سبب شود که مردم برای خرید سهام هجوم بیاورند و این افزایش قیمتها را سبب شوند. در نهایت در این ماجرا چیزی به اسم ارزش افزوده نخواهیم داشت و این رشد واقعی نخواهد بود. به اعتقاد او یکی از مشکلات بورس در سال جاری این است که منابعی تجهیزشده از طریق بورس، وارد فعالیتهای تولیدی نشده و بخش قابل توجهی از منابع به حوزههایی که سفتهبازی و سوداگری را رشد میدهد، وارد میشود. به این ترتیب امسال ملاحظه کردیم که بسیاری از بانکها خودشان وارد خرید و فروش سکه شدند. همچنین بخشی از افزایش قیمت دلار نیز به دلیل ورود منابع به معاملات سوداگری اتفاق افتاد.