جمعه 2 آذر 1403
خانهخبراقتصادیشاخص کل در محدوده حساس | نااطمینانی و بی‌اعتمادی؛ دو اتفاق ناگوار...

شاخص کل در محدوده حساس | نااطمینانی و بی‌اعتمادی؛ دو اتفاق ناگوار برای بورس

بورس

شاخص بازار سهام تا کف لمس شده در شهریور ۱۴ هزار واحد فاصله دارد؛ کفی که در برابر ریزش بیشتر مقاومت کرده اما در کنار آن شاخص‌های ضعیف معاملاتی دیروز کار شاخص برای برگشت پرقدرت را سخت کرده است.

به گزارش رتبه آنلاین از اقتصادنیوز، شاخص کل بورس به محدوده حساس یک‌میلیون و ۵۵۶ هزار واحد نزدیک شده است.

شاخص کل بورس پس از رسیدن به کانال دومیلیونی از ۱۹ مرداد شروع به ریزش کرد؛ اما سوم شهریور در کف یک‌ میلیون و ۶۰۰ هزار حمایت شد تا مجدداً به بالای این مرز بازگردد. در موج دوم اما دروازه یک‌ میلیون و ۶۰۰ هزار واحدی شکسته شد و شاخص وارد کانال پایین‌تر شد تا اینکه در ۱۹ شهریور و درست یک ماه پس از ریزش بزرگ، شاخص توانست در سطح یک‌میلیون و ۵۵۶ هزار واحد حمایت شود و مجدداً تا کانال یک‌ میلیون و ۷۰۰ هزار بالا آید.

  • کانال موقت شاخص کل

نگاهی به روند گذشته نشان می‌دهد از ابتدای خیز بورس در ابتدای تابستان تا دیروز حضور شاخص در کانال یک‌ میلیون و ۵۰۰ هزار زیاد نبوده است. در روزهای داغ بورس در ابتدای تابستان شاخص کل فقط یک روز در کانال یک‌ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد نشست و بلافاصله با شتاب به‌سوی کانال بالاتر پرواز کرد. شاخص از تاریخ ۱۰ تیر تا ۱۸ شهریور هیچ برگشتی به کانال یک‌ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد نداشت. مدت اقامت شاخص در این کانال در ماه شهریور هم کمتر از چهار روز بود.

اما از چهار روز کاری مهر دو روز در این کانال مقیم بوده است و به نظر می‌رسد این اقامت فعلاً تمدید شود.

  • تصویر بورس در آیینه ۶ مهر

در حساس‌ترین روز بورس که می‌تواند در حکم بازی صعود به مرحله بالاتر باشد شاخص از دقیقه اول تا دقیقه آخر سرخ بود. در ابتدای روز بازارگردان بانک صادرات تلاش کرد یک‌تنه صف فروش را جمع کند اما این جمع شدن نیز از سرخی بازار نکاست تا مهم‌ترین اتفاق روز یکشنبه افزایش چشم‌گیر خروج پول حقیقی از بازار سرمایه باشد. هرچند که با ابطال معاملات وبصادر (بانک صادرات) از حجم این رقم کاسته شد، اما با حذف ارقام مربوط به معاملات وبصادر باز هم میزان خروج پول حقیقی از بازار روندی افزایشی داشته است.

تحلیل‌گران خوش‌بین با اتکا به گزارش‌های ماهانه و ۶ ماهه شرکت‌ها معتقدند: بازار پتانسیل تغییر روند را دارد. گزارش‌ها نشان می‌دهد بسیاری از شرکت‌ها رکوردهای مقداری و ریالی درآمد ماهانه را شکسته‌اند. برخی از این گروه با استناد به‌صورت های مالی شرکت‌ها در شهریورماه می‌گویند: شغدیر، فولاد، خراسان، هرمز، شگل، فاسمین، فملی و برخی شرکت‌های دارویی درآمدهای بسیار بالاتر از میانگین را محقق کرده‌اند.

همچنین انتشار اخباری مانند افزایش ۱۰ درصدی تخفیف واگذاری سهام دولت در قالب ETF و لغو ممنوعیت سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بازار سرمایه‌ بر امیدواری‌ خوش‌بین‌ها افزوده است.

در مقابل خوش‌بینان، برخی تحلیل‌گران بازار ریزش شاخص بورس در روز یکشنبه ششم مهرماه را گواه درستی تحلیل‌های خود می‌دانند و معتقدند: مداخلات سیاست‌گذاران بازار بر بی‌اعتمادی معامله‌گران حقیقی و حقوقی افزوده است. آن‌ها به متغیرهای کلان اقتصادی استناد می‌کنند و می‌گویند روند اصلاحی بازار با واقعیت‌های اقتصاد ایران مطابقت بیشتری دارد، به اعتقاد این عده مشکلات کلان اقتصاد ایران مانند افزایش فزاینده نرخ تورم، کاهش ارزش پول ملی، مشکلات اعتباری بانک‌ها و تحریم‌های ایالات‌متحده در کوتاه‌مدت و میان‌مدت در اقتصاد ایران پایدار هستند.

  • سیگنال ضعیف ارزش معاملات خرد

از سوی دیگر در درون بازار، ارزش معاملات خرد روز یکشنبه نسبت به‌ روز گذشته ۱۹.۶ درصد کاهش یافت و ارزش صف فروش بازار نیز ۲ هزار میلیارد تومان بیشتر شد. اعداد و ارقام روز یکشنبه و رنگ سرخ رخسار تابلوی بورس تهران همگی خبر از کاهنده بودن روندهای درونی بازار می‌دهند.

کانال پارسیس برآورد کرده ارزش معاملات دیروز حدود ۷ هزار و ۴۵۰ میلیارد تومان بوده است؛ این رقم یعنی پایین‌ترین میزان ارزش معاملات خرد از هفته چهارم فروردین‌ماه امسال.

  • مساله نااطمینانی و بی‌اعتمادی

افزایش نااطمینانی و بی‌اعتمادی اتفاقی ناگوار برای بورس ایران است که موجب خروج سرمایه‌های خرد از بازار سرمایه می‌شود. سیاست‌های مداخله‌گرایانه نیز ظاهرا معکوس عمل کرده است. سیاست ممنوعیت فروش سهام خریداری‌شده در همان زمان و برقراری اتاق انتظار یک‌روزه برای آن علاوه بر حقیقی‌ها، اعتماد حقوقی‌ها را هم کاهش داده است؛ بنابراین بازار امروز با دو دسته نااطمینانی روبرو است؛ نااطمینانی‌های ناشی از مداخلات در بازار سهام و نااطمینانی حاکم بر فضای کلان اقتصاد. تحلیل‌گران تأکید دارند افزایش نااطمینانی و پایداری انتظارات منفی معامله‌گران بازار، به پیش‌بینی‌های خود متحقق منجر می‌شود، یعنی انتظار نزول شاخص خود به نزول بیشتر منجر می‌شود. از این منظر این گروه از تحلیل‌گران معتقدند بورس برای تغییر روند به چیزی بیش از مداخلات فعلی سیاستی نیاز دارد، مداخلاتی که اعتماد به بازار و فرآیندهای آن را کاهش داده است.

 

 

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید