جمعه 2 آذر 1403
خانهخبراقتصادیعامل طولانی شدن صف فروش سهام‌ها چیست؟/ تاثیر افزایش قیمت دلار بر...

عامل طولانی شدن صف فروش سهام‌ها چیست؟/ تاثیر افزایش قیمت دلار بر بورس انکارنشدنی است

عامل صف فروش در بورس

تحلیلگر بازار سرمایه معتقد است؛ سهامداران سردرگم در بورس، نوسانات شدید نرخ ارز به ویژه قیمت دلار را عامل اصلی تردید برای حفظ سرمایه‌های خود در این بازار می‌دانند.

به گزارش رتبه آنلاین از اقتصاد۲۴، نوسان شدید و بی‌سابقه نرخ ارز در این مدت پیش‌بینی‌های سرمایه‌گذاران بورس را به هم ریخته است.
درگیری بیش از ۷۰ درصد صنایع بورس با نرخ دلار و ارز بر کسی پوشیده نیست و نوسان شدید نرخ ارز اعداد درج شده در پیش‌بینی سود شرکت‌ها و به خصوص شرکت‌های بزرگ بورسی را تحت تاثیر قرار داده است.

به اعتقاد کارشناسان بازار سرمایه، تاثیر قیمت دلار بر بورس انکار نشدنی است از این رو نوسان شدید نرخ دلار در کوتاه‌مدت معیاری برای تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران در این بازار نیست.

سودآوری شرکت‌های بورسی و به خصوص شرکت‌های بزرگی که وزن قابل توجهی دارند بر مبنای دلار افزایش و کاهش می‌یابد وقطعاً معاملات سهام متاثر از اختلالات پی در پی قیمت ارز خواهد شد و سهامداران را دچار سردرگمی خواهد کرد.

به اعتقاد کارشناسان، بازار سرمایه متشکل از شرکت‌ها و صنایعی است که از بالا و پایین شدن نرخ ارز و به خصوص دلار تاثیرمستقیم می‌گیرد و هر چه شدت نوسان دلار بیشتر باشد پیش‌بینی سود صنایع و شرکت‌های بورسی سخت‌تر خواهد شد.

این درحالی است که فعالان بازار سرمایه سردرگمی سهامداران برای ثبت سفارش خرید و فروش را متأثر از نوسان نرخ دلار می‌دانند.

تاثیر نوسانات نرخ ارز بر بورس

علی حیدری، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ تاثیر نوسانات نرخ ارز بر بورس را تشریح کرد و گفت: افزایش و یا کاهش نرخ دلار در ایران حاوی پیام‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی متعدد است. دلار در ایران نشانگر شاخص اقتصادی است و چون برای همه شناخته شده است از این رو می‌تواند در بطن جامعه تأثیرات بسیاری بگذارد و حتی در بازار‌های سهام نیز حرفی برای گفتن دارد.

این تحلیلگر بورس ادامه داد: افزایش نرخ دلار در بازار آزاد، رسمی و غیر رسمی حاوی یک پیام است و آن هم این است که تورم به درستی مدیریت نمی‌شود و یا اینکه اولویت فعلی سیاستگذار، مبانی اقتصاد نیست.

حیدری گفت: افزایش قیمت دلار برای بازار سهام دارای دو تعریف خاص است؛ یکی اینکه به زودی افزایش نرخ دلار تاثیر خود را در دستورهای مالی شرکت‌های صادرات محور  نشان خواهد داد، از این رو می‌توان امیدوار بود که شرکت‌های صادرات محور نیز همسو با افزایش نرخ دلار، افزایش قیمت سهم داشته باشند که این افزایش قیمت سهم به عملکرد اقتصادی شرکت مربوطه نیست و حاصل از تورمی است که در بطن جامعه است و این تورم خود را در افزایش قیمت دلار به خوبی نشان داده است.

این کارشناس بازار سرمایه یادآور شد: از سوی دیگر افزایش قیمت دلار در میان مدت و بلند مدت یک پیام را می‌رساند و آن این است که تورم کماکان مدیریت نشده است و یا به درستی و یا حتی کند در حال مدیریت است و این پیام را به بازار سرمایه می‌رساند که پس از رشد قیمت دلار بواسطه‌ تورمی که در جامعه وجود دارد ما افزایش قیمت سهام به ویژه افزایش سهام شرکت‌های صادرات محور را خواهیم داشت.

تاثیر تک نرخی شدن دلار بر بورس

حیدری در پاسخ به این سوال که آیا تک نرخی شدن ارز می‌تواند بر بورس تاثیرگذار باشد؟ گفت: تک نرخی شدن قیمت دلار در ایران همسو با سیاست‌های بانک مرکزی است و قطعاً اثرات مناسبی بر بازار خواهد گذاشت.

وی تصریح کرد: اولین و مهمترین اثرگذاری تک نرخی شدن قیمت دلار در بطن جامعه، شفافیت در حیطه صادرات و واردات خواهد بود و حتی شرکت‌های صادرات محور نیز در نوع تصمیم گیری، نوع برنامه ریزی و استراتژی تولید خود می‌توانند به طور شفاف و واضح قدم در حیطه تولید و خدمات بگذارند.

حیدری تاکید کرد: تک نرخی شدن قیمت دلار در بطن جامعه هرچند که در این وادی آشوب قیمتی در بازار سهام، چون تک نرخی شدن خود نوعی نظم است اما در بی نظمی قیمتی بازار سهام ممکن است سبب ایست قیمت و حتی ابهام در مراحل اولیه هم شود، اما، چون این تک نرخی شدن علمی و درست هست به همین خاطر می‌توان انتظار داشت که در صورت حمایت سایر نهاد‌ها از بانک مرکزی در آینده نزدیک ما شاهد جهش‌های قیمتی بسیار سریع در بازار سهام نباشیم و یا حتی کاهش‌های آنی و لحظه‌ای را شاهد باشیم، لذا می‌توان امیدوار بود که با تک نرخی شدن قیمت ارز نوسانات شدید در بازار سهام را کمتر داشته باشیم به شرطی که سایر نهاد‌ها و بنگاه‌های حاکمیتی نیز سیاست‌های مالی و یا سیاست گذاری خود را همسو با بانک مرکزی انجام دهند.

این تحلیلگر بازار سرمایه گفت: در کنار نظم پولی که بانک مرکزی ایجاد کرده به نظر من وقت آن رسیده است که نهاد‌هایی مانند مجلس شورای اسلامی به سمت حمایت از استقلال بانک مرکزی و یا حتی حمایت‌های بیشتر از این بانک قدم بردارند، وقت آن رسیده است که بانک مرکزی در ایران استقلال پیدا کند و سایر نهاد‌ها همسو با سیاست‌های بانک مرکزی حرکت کنند.

حیدری یادآور شد: تنها در صورتی شفافیت در بازار سهام و ارز می‌تواند علمی انجام بشود که ما مطبوعات آزاد و پیگیر داشته باشیم. داشتن مطبوعات آزاد و پیگیر در بطن جامعه می‌تواند شفافیت در بازار سهام، دلار و حتی سکه و طلا را نیز به همراه داشته باشد.

این کارشناس بازار سرمایه در پایان تاکید کرد: سهامداران سردرگم در بورس، نوسانات شدید نرخ ارز به ویژه قیمت دلار را عامل اصلی تردید برای حفظ سرمایه‌های خود در این بازار می‌دانند لذا از این‌رو صف‌های فروش سهام‌ها هر روز بیش از گذشته بیشتر می‌شود.

 

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید