در دهههای اخیر، مراحل و فرآیندهای معاملات اوراق بهادار تغییرات قابلتوجهی داشتهاند و بیشتر مراحل به واسطه سیستمهای الکترونیکی بههم پیوسته، بهصورت خودکار درآمدهاند.
به گزارش رتبه آنلاین، معاملات الگوریتمی یکی از این تغییرات است. مهسا جمشیدی ویسمه، کارشناس اداره تحقیق و توسعه شرکت بورس اوراق بهادار با بیان مطلب فوق درباره معاملات الگوریتمی گفت: معاملات الگوریتمی روابط سنتی بین سرمایهگذاران و واسطههای مالی را تغییر داده است، در واقع این الگوریتمها از طریق رایانه سفارشهایی را برای سرمایهگذاران (هم برای طرف خریدار و هم طرف فروشنده) بدون دخالت عامل انسانی ایجاد میکنند.
وی با بیان اینکه امروزه با کمک الگوهای الگوریتمی، معاملهگران میتوانند کنترل بیشتری روی تصمیمات معاملاتی واقعی و فرآیند تخصیص سفارش خود داشته باشند، اظهار کرد: بهکارگیری الگوریتمهای رایانهای که سفارشهای خودکار ایجاد میکنند، هزینه معاملات را به میزان زیادی برای سرمایهگذاران کاهش میدهد، از این رو استقبال از انجام این معاملات رو به افزایش است و این معاملات سهم قابل توجهی از بازارهای مالی بینالمللی را در سالهای اخیر به خود اختصاص داده است.
جمشیدی ویسمه در ادامه درباره تفاوت معاملات پربسامد با معاملات الگوریتمی گفت: واژه معاملات پربسامد بعد از سقوط ناگهانی بازارهای آمریکا در سال ۲۰۱۰ توجهات زیادی را به خود معطوف کرد. در واقع معاملات پربسامد اغلب بهعنوان زیرمجموعه معاملات الگوریتمی در نظر گرفته میشوند چون هر دوی این نوع از معاملات، مشارکتکنندگان بازار را قادر میسازد تا سرعت دریافت اطلاعات بازار، فرآیند محاسبات داخلی، ارائه سفارش و تایید آن را بهبود ببخشند. وی درباره تفاوت اصلی این دو سبک معاملاتی گفت: معاملات الگوریتمی با اجرای سفارشهای مشتریان ارتباط زیادی دارد ولی معاملات پربسامد بر اجرای استراتژیهای معاملاتی اختصاصی مشارکتکنندگان در بازارهای با تکنولوژی بالا تمرکز میکند.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه افزود: معاملات پربسامد نوعی معاملات الگوریتمی است البته تمام انواع معاملات الگوریتمی نمیتواند بهعنوان معاملات پربسامد در نظر گرفته شود. معاملات الگوریتمی قبل از معاملات پربسامد وجود داشتهاند و بهصورت گستردهای بهعنوان یک ابزار برای شناسایی تمام یا برخی از موارد اجرایی معاملات مانند زمان، قیمت و کمیت بازار استفاده شدهاند.
وی تصریح کرد: معاملات الگوریتمی توسط بسیاری از واسطهها در معاملات اختصاصی به کار گرفته میشوند و همچنین بهعنوان یک ویژگی استاندارد در بسیاری از شرکتهای خریدار در بازار با هدف تدوین استراتژیهای اجرایی که اثر قیمت را حداقل کند یا پرتفویهای بزرگ اوراق بهادار را در تغییر شرایط بازار متعادل کند، تبدیل شدهاند. جمشیدی ویسمه درباره ریسک این سبک معاملاتی توضیح داد: ریسک بالقوه سیستماتیک ناشی از این فعالیت میتواند در نتیجه الگوریتمهای نادرست یا خراب باشد که در نتیجه این الگوریتمها، بازار با سفارشهای نادرست مواجه شود. یک الگوریتم خراب ممکن است که بهصورت بالقوه قیمت مناسب را به مسیرهای نامطلوب یا نامناسب هدایت کند.
وی با بیان اینکه همانند دیگر مشکلات تکنیکی، راهحل باید ماهیت تکنیکی (فنی) داشته باشد، اظهار کرد: در مورد معاملات پربسامد، بازار و زیرساختهای طرف فروش باید با طرف دیگر سازگار باشند. بنابراین هر دو طرف معامله باید زیرساختهای مناسبی (شامل کنترلهای ریسک) را بهمنظور جلوگیری از آسیبهای شدید ناشی از الگوریتمهای نادرست داشته باشند. این پژوهشگر اداره تحقیق و توسعه در بخش پایانی گفتوگو با اشاره به اینکه اخیرا قانونگذاران در سراسر دنیا، به دنبال تدوین و اعمال قوانین نظارتی در مورد فعالیتهای این نوع معاملات هستند، گفت: پس از حوادث آمریکا مانند سقوط ناگهانی و افزایش سهم بازار، استراتژیهای معاملات الگوریتمی و معاملات پربسامد نیز تحت بررسی کمیسیون اروپا و دیگر نهادهای نظارتی در درون اتحادیه اروپا قرار گرفتند.
منبع : دنیای اقتصاد