مونا مشهدی رجبی: هزینه های نظامی بخش مهمی از هزینههای دولتی را در کشورهای مختلف تشکیل میدهد و هر کشور بسته به میزان اهمیتی که به استقلال نظامی و دفاع خود میدهد و البته بسته به اینکه چقدر احساس نیاز به مقابله در صورت وقوع جنگ و درگیری میکند، سرمایهگذاری متفاوتی در این زمینه انجام میدهد.
به گزارش رتبهآنلاین به نقل از مرکز مطالعاتی PWC ، امریکا سالانه بیشترین مبلغ را صرف هزینههای نظامی میکند ولی از آنجا که ارزش تولید ناخالص داخلی این کشور بسیار بالا است، سهم هزینههای نظامی به تولیدناخالصداخلی در این کشور چشمگیر نیست .
اما برخی از کشورها هزینههای نظامی را به یک اولویت برای دولت خود تبدیل کردهاند و به همین دلیل سهم هزینههای نظامی به تولید ناخالص داخلی این کشورها بسیار زیاد است. عمان در این ردهبندی اولین جایگاه را دارد. میزان هزینه صرف شده برای فعالیتهای نظامی در این کشور در سال ۲۰۱۶ برابر با ۹.۱ میلیارد دلار امریکا بود که رقمی معادل ۱۶.۷۵ درصد تولید ناخالص داخلی در این کشور آسیایی است .
این ردهبندی که بر مبنای سهم هزینههای نظامی به تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۱۶ میلادی تهیه شده است، عربستان سعودی را در جایگاه دوم دنیا قرار داد. در سال قبل عربستان معادل ۱۰.۴۱ درصد تولید ناخالصداخلی خود برای تامین تجهیزات و نیروهای دفاعی در کشور هزینه کرد. سوریه در این ردهبندی جایگاه سوم و الجزایر جایگاه چهارم را دارد و کویت پنجمین کشور این فهرست است.
طبق این مطالعه روسیه معادل ۵.۳۲ درصد تولید ناخالص داخلی خود برای تامین تجهیزات دفاعی هزینه کرد و کشورهای عراق و امارات از این نظر در جایگاه بعدی قرار داشتند.
نکته جالب این گزارش اینجاست که به استثنای دو کشور روسیه و اوکراین که در سالهای اخیر درگیر جنگ بودند، بقیه کشورهای این فهرست در خاورمیانه و شمال افریقا قرار داشتند. به تعبیر بهتر کشورهایی که بیشترین سهم از تولید ناخالصداخلی را برای تامین هزینههای دفاعی صرف کرده بودند در منطقهای هستند که ثروت نفتی کلانی دارد و با چالشهای امنیتی زیادی هم روبرو است.