پنج‌شنبه 1 آذر 1403
خانهخبراجتماعی و شهرییارانه ارزی گوشت چه می‌شود؟

یارانه ارزی گوشت چه می‌شود؟

دلار

حدود یک هفته از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات گوشت به عنوان یکی از پرحاشیه‌ترین اقلام مورد نیاز مردم در چند ماه اخیر می‌گذرد، اما هنوز دولت تصمیم خود را برای تامین این محصول اساسی در زمان حذف ارز یارانه‌ای و چگونگی جبران افزایش قیمت اعلام نکرده است.

به گزارش رتبه آنلاین از ایسنا، زمانی از سال جدید نگذشته بود که دولت برای حذف ارز یارانه‌ای گوشت اقدام کرد و بیش از یک هفته است که اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به گوشت به عنوان یکی از ۲۵ قلم کالای اساسی متوقف شده است. اما در این مدت هنوز مشخص نشده که دولت قصد دارد حذف یارانه گوشت که اختلاف ۴۲۰۰ تا حدود ۸,۵۰۰ تومان نرخ ارز در سامانه نیما را چگونه جبران کند و این در حالی است که به طور طبیعی این انتظار وجود دارد که حذف ارز با نرخ ترجیحی و دو برابر شدن نرخ دلاری تأمین آن موجب اثر در بازار گوشت شود.

نحوه تأمین ارز واردات کالاهای اساسی از لایحه بودجه سال جاری درگیر مسائلی شد و در مورد آن اختلاف نظرهایی وجود داشت؛ به طوری که دولت تاکید داشت ۱۴ میلیارد دلار از منابع ارزی ناشی از نفت را برای تأمین کالاهای اساسی با نرخ ۴,۲۰۰ تومان اختصاص دهد تا فشار کمتری به مردم برای تأمین این کالاها وارد شود.

اما از سوی دیگر مجلس معتقد بود با وجود اختصاص این ارز در طول یکسال گذشته، نتوانسته اثر مثبتی بر قیمت کالاها داشته باشد و البته گران و همسطح دریافت‌کنندگان ارز نیمایی افزایش قیمت داشته است که در این شرایط با توجه به سوءاستفاده‌هایی که انجام شده باید ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف و با نرخ نیمایی تأمین شود.

به هر صورت بار دیگر ارز ۴۲۰۰ تومانی به لایحه بودجه آمد و تاکید شد دولت مکلف است ۱۴ میلیارد دلار از منابع حاصل از صادرات نفت را به دو طریق، صرف حمایت از معیشت مردم و تأمین مابه‌التفاوت ارز برای تولید داخل کند؛ به طوری که واردات یا خرید و حمایت از تولید داخل و توزیع کالاهای اساسی، تأمین دارو و تجهیزات پزشکی، نهاده‌های کشاورزی و دامی با نرخ ارز ترجیحی انجام شود.

همچنین واردات یا خرید تولیدات داخل و توزیع کالاهای اساسی و تأمین دارو و تجهیزات پزشکی و نهادهای کشاورزی و دامی با نرخ ارز نیمایی و اختصاص مابه‌التفاوت آن با نرخ ترجیحی برای معیشت مردم و حمایت از تولید کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی است.

در همین رابطه اخیراً نوبخت -رئیس سازمان برنامه و بودجه – موضع دولت برای اجرای این بند از قانون بودجه را اعلام و گفت که در سال گذشته حدود ۱۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان یارانه برای ارز پرداخت شده، اما باید بررسی شود که آیا به اهدافی که می‌خواستیم رسیدیم یا خیر؟ اما باید قبول کرد که شیوه‌ی چندان مناسبی نیست و باید نظارت‌ها در مورد آن جدی‌تر شود.

وی این را هم گفته که افزایش قیمت دلار موجب افزایش قیمت کالاهای اساسی و فشار بر اقشار جامعه خواهد شد، از این‌رو پیشنهاداتی برای برگرداندن اختلاف قیمتی که در نتیجه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی ایجاد می‌شود مطرح بود که از جمله آن کوپنی‌کردن کالاهای اساسی بوده است ولی فعلاً همین موضوع نیز مشخص نیست و تصمیم‌گیری در رابطه با آن نشده است.

دولت که مدعی است یارانه مربوط به تأمین ارز کالای اساسی (حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی ایجاد می‌شود) را در صورت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بار دیگر و به نوعی دیگر به مردم برمی‌گرداند در شرایطی دست به حذف ارز گوشت زده که ظاهراً قبل آن برنامه‌ای برای جبران افزایش قیمت ارز تأمین این کالا که در مدت اخیر با رشد قیمتی بالایی همراه بود، نداشته است و اکنون گوشت با ارز نیمایی و که حدود قیمتی آن به ۸۵۰۰ تومان در هر دلار می‌رسد، باید وارد شود.

بر این اساس فعلاً جریان ارزی گوشت این گونه بوده که دلار آن دو برابر شده و خبری هم از کوپن یا راهکار دیگر برای جبران این افزایش قیمت و پیشگیری از نوسان قیمت گوشت در بازار به دلیل این تصمیم اعلام نشده است.

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید