پنج‌شنبه 1 آذر 1403
خانهصنعتگردشگریگشت13 بدری در روستایی تماشایی اطراف تهران

گشت13 بدری در روستایی تماشایی اطراف تهران

می خواهیم سفر کوتاهی به روستای هرانده فیروزکوه داشته باشیم. این روستای بسیار زیبا اما کوچک از جذابیت های بسیار زیادی برخوردار است که در این پست به آن ها اشاره خواهیم کرد. از مسیر رفتن به غار بورنیک برای تان خواهیم گفت و تمامی زیبایی هایی که در این مسیر مشاهده خواهید کرد.

چرا روستای هرانده؟


  •  از ییلاق های نزدیک به پایتخت است که هوای خوب آن می تواند گریزی از زندگی شهری باشد.
  • کوچه باغ های این روستا برای عکاسی و پیاده روی به ویژه در فصل پاییز بی نظیر است.
  • این روستا دارای جاذبه های تاریخی و دیدنی همچون امامزاده یحیی است.
  • رودخانه پر آب نمرود از این روستا می گذرد که فضایی خوش آب وهوا و مناسب برای پیک نیک و تفریحات تابستانی را در روستا ایجاد می کند.

مناسب برای


طبیعت گردان

گروه های خانوادگی

گروه های دوستانه

نامناسب برای


معلولان حرکتی

سالمندان (به ویژه برای ورود به غار بورنیک که یکی از جاذبه های دیدنی هرانده به شمار می رود.)

روستای هرانده | Photo by : Unknown

روستای هرانده | Photo by : H N

H N

آشنایی با روستای هرانده | سیب سرخ فیروزکوه

در 120 کیلومتری شمال شرق تهران، ییلاق بسیار زیبایی به نام هرانده قرار دارد؛ روستایی کوچک که در میانه های پاییز زیبایی اش چندین برابر می شود و سیب های سرخ باغ های روستا روح تازه ای به آن می بخشند. هرانده مملو از باغ است که هر کدام میوه خاصی را به مهمانی پذیرفته اند و برکت روستا هستند. در روستا نیز امامزاده کوچکی به نام یحیی قرار دارد که مردم روستا به آن توسل دارند و برای شان بسیار مقدس است.

وقتی وارد روستا شوید صدای خروش آب رودخانه نمرود گوش تان را نوازش خواهد کرد و دنبال کردن آن شما را به غاری خواهد رساند که هزاران سال پیش مکانی امن برای زندگی انسان های اولیه بوده است. غار بورنیک در جنوب روستا قرار دارد که در مسیرش انبوهی از درختچه های زالزالک وحشی و زرشک های سیاه کوهی گسترده شده است. این غار تنها دیدنی هرانده نیست پس همراه و همسفر با کارناوال به این روستا بیایید تا زیبایی هایش را با هم کشف کنیم.

پیاده روی هرانده | Photo by : MohammadReza

MohammadReza

روستای هرانده | Photo by : __ali_._ali__

__ali_._ali__

تفریحات و دیدنی های روستای هرانده

در این بخش گشتی در روستا خواهیم زد و از زیبایی و جذابیت های آن برای تان خواهیم گفت.

1- گشت در روستا و بازدید از کوچه باغ های زیبای آن

یکی از جذابیت های روستاهای اطراف تهران، کوچه باغ های بی نظیرشان است. وقتی به هرانده رسیدید و وارد میدان روستا شدید در سمت راست تان خیابانی وجود دارد که شما را به کوچه باغ های زیبای روستا می رساند. اگر می خواهید درختان سیب قرمز روستا را ببینید و لذت تماشای شان را از دست ندهید حتما تا روزهای اول ماه مهر خودتان را به هرانده برسانید. هرانده در فصل های دیگر هم کم زیبایی ندارد! شکوفه های درختان سیب که بوی عطرشان همه جا را پر می کند زیبایی خاصی به روستا می بخشد که شاید هر جایی نتوانید نظیرش را پیدا کنید.

این خیابان طولانی، مسیر پیمایشی است که تورهای زیادی هر ساله برای دیدن کوچه باغ هایش روانه هرانده می شوند. این مسیر در انتها شما را به سمت یک غار زیبا یعنی غار بورنیک هدایت می کند. در ادامه در مورد غار بورنیک و نحوه دسترسی به آن بیشتر توضیح می دهیم.

روستای هرانده | Photo by : Aidin Dolatkhah

Photo by : Aidin Dolatkhah

طبیعت هرانده | Photo by : Milad Hadadi

Photo by : Milad Hadadi

2- بازدید از بناهای تاریخی روستا

* بقعه تاریخی امامزاده یحیی

امامزاده یحیی یک برج استوانه ای شکل است که در قسمت جنوبی روستا قرار دارد. قدمت این سازه تاریخی به قرون 6 و 7 هجری قمری می رسد و از مصالحی مثل سنگ، گچ و ساروج ساخته شده است. داخل امامزاده 8 قبر وجود دارد که گفته می شود متعلق به نزدیکان امامزاده است. چند سال پیش داخل امامزاده کتیبه ای با خط کوفی پیدا شد که گویا متعلق به دوره ایلخانی است.

* تپه باستانی شیر دره

این تپه در جنوب شرقی روستا قرار گرفته و خاک قرمزش آن را بسیار خاص و متمایز کرده است. متاسفانه در این تپه باستانی حفاری های غیر مجازی صورت گرفته که نتیجه آن کشف تعدادی سفال و بقایای ابزارآلات دفن مردگان است. در بخش شمال غربی تپه نیز بقایای یک برج دیدبانی وجود دارد که قدمت آن به احتمال زیاد به دوره اسلامی بر می گردد و به روایتی متعلق به قرن های 4 و 5 هجری قمری بوده و به منظور دیده بانی و حفاظت از منطقه استفاده می شده است.

روستای هرانده و دور نمای امام زاده یحیی | Photo by : Majid Shahrabi

Photo by : Majid Shahrabi

امام زاده یحیی | Photo by : parisaa6789

Photo by : parisaa6789

3- غار بورنیک | طولانی‌ترین غار استان تهران

این غار در شمال شرقی روستا و بر بلندای دشتی زیبا و پهناور  قرار گرفته که دارای پوشش گیاهی بسیار متنوعی است و به آن دشت بورنیک می گویند. اگر بخواهید پیاده از روستا به غار بورنیک بروید حدود 2 ساعت زمان خواهد برد که حدود 1 ساعت از مسیر کوهنوردی با شیب تند است. ۱۴۸ پله در دهانه غار وجود دارد که شما را به درون غار هدایت می کند، دهانه ای بزرگ و تقریبا مثلثی شکل به ارتفاع 8 متر، جایی که به نظر می رسد هزاران سال پیش مکان سکونت انسان های اولیه بوده است. طول غار 3473 متر تخمین زده می شود. این غار طولانی‌ترین غار استان تهران و چهارمین غار طولانی ایران است.

ارزش های تاریخی و باستان شناسی غار بورنیک موجب شد تا در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۶۳۳۷ در فهرست آثار ملی ایران قرار گیرد.

درون غار زیبایی های طبیعی مثل آستالاگمیت های (چکنده) نخودی رنگ و میخی شکلی را می بینید که زینت بخش غار هستند و یکی از ویژگی های شاخص آن به شمار می روند. جنس این غار زیبا آهکی است و از سه تالار بزرگ تشکیل شده که در انتهای آن ها خفاش های کوچک و بزرگ در حال پرواز کردن هستند.

غار بورنیک | Photo by : Unknown

غار بورنیک | Photo by : Majid Shahrabi

Majid Shahrabi

غار بورنیک | Photo by : Alireza Kheirkhah

Alireza Kheirkhah

4- آب بازی در رودخانه های نمرود

قبل از آن که تنی به آب بزنید بهتر است در مورد این رودخانه کمی بدانید!

رودخانه نمرود از شاخه های رود بزرگ حبله رود است و از ارتفاعات 2800 متری جهت شمالی البرز سرچشمه می گیرد. بخش هایی از این رود خروشان با طی کردن مسیری پر پیچ و خم از میان کوچه باغ های با طراوت هرانده می گذرد و در ختان بید و تبریزی را سیراب می کند. اگر در فصل تابستان به این روستا بروید می توانید تنی به آب زده و حسابی خودتان را خنک کنید. همچنین عکاسی بر روی پل کوچک چوبی رودخانه نیز خالی از لطف نیست.

رودخانه نمرود | Photo by : Alireza Analouei

Alireza Analouei

رودخانه نمرود | Photo by : Fahime Dezfouli | Karnaval

Fahime Dezfouli | Karnaval

5- پیاده روی از هرانده تا خمده

یکی از مشهورترین فعالیت هایی که بیشتر گردشگران در این روستا انجام می دهند پیمایش مسیر پیاده روی بین دو روستای هرانده تا خمده است. برای پیموندن این مسیر ابتدا وارد هرانده شوید؛ سپس باید مسیر را به سمت غار بورنیک ادامه دهید و بعد راه را به سمت روستای خمده پیش بگیرید. در این مسیر زیبایی ها کم نیست؛ از درختان زیبای چنار در کنار رودخانه گرفته تا میوه های ریز و درشت مثل زرشک سیاه کوهی و والک هایی که در جای جای زمین ها سر بر آورده اند همگی لذت مسیر را زیاد می کنند. برای پیمودن مسیر نیازی به راهنما ندارید چرا که تمام مسیر پاکوب بوده و رودخانه راه را به شما نشان خواهد داد.

پیمایش حدود 2 الی 3 ساعت (با توجه به سرعت شما) زمان خواهد برد پس تمام جوانب را در نظر بگیرید.

هرانده به خمده | Photo by : IIletstravel

Photo by : IIletstravel

اقامت در روستا

چند باغ در روستا هستند که اتاقک های کوچک سیمانی و البته بدون امکانات برای شب مانی اجاره می دهند. می توانید این باغ ها را اجاره کنید و شب را در آن ها بگذرانید. همچنین اگر تمایل و صد البته به اصول کمپینگ آشنایی داشته باشید می توانید در کنار بستر رودخانه نمرود کمپ بزنید و اقامتی متفاوت را تجربه کنید. توصیه می شود این فعالیت را در فصول گرم سال انجام دهید.

امکانات روستا

در مسیر مالروی روستای هرانده به خمده یک قهوه خانه فصلی وجود دارد که گاهی برای تهیه آب و خریدهای محدود و ضروری می توانید از آن استفاده کنید؛ اما این قهوه خانه همیشه باز نیست پس روی آن حساب نکنید و وسایل مورد نیاز خود را از سوپر مارکت داخل روستا تهیه کنید. در رابطه با سرویس بهداشتی هم می توان گفت که فقط می توانید از سرویس بهداشتی حسینیه، واقع در روستا استفاده کنید؛ باغ های روستا شخصی هستند و ورود به آن ها از سوی روستاییان قابل قبول نیست. در روستا یک مغازه محصولات محلی نیز وجود دارد که محصولاتی نظیر ماست و دوغ محلی می فروشد.

کمپ در هرانده | Photo by : Shayan Abdi

Photo by : Shayan Abdi

فصل مناسب سفر به هرانده

ارتفاع این روستا از سطح دریا حدود 1800 متر و آب هوای آن در زمستان سرد و در تابستان مطبوع و دل‌پذیر است.

بهار و تابستان: به دلیل کوهستانی بودن منطقه، هوا معتدل و دلپذیر است. در اوایل بهار می توانید شاهد شکوفه ها بر روی درختان نیز باشید.

پاییز: با شروع فصل پاییز سیب های قرمز بر روی درختان خودنمایی می کنند و برخی معتقدند بهترین زمان برای رفتن به هرانده در مهرماه است. با نزدیک شدن به پایان پاییز هوا رو به سردی می‌رود.

زمستان: اقلیم کوهستانی زمستان هایی سرد و سخت را به ارمغان می آورد.

طبیعت روستای هرانده | Photo by : Unknown

هرانده | Photo by : Mansour Kashi

Mansour Kashi

هرانده | Photo by : Fahime Dezfouli | Karnaval

Fahime Dezfouli | Karnaval

روستای هرانده | Photo by : Fahime Dezfouli | Karnaval

Fahime Dezfouli | Karnaval
مسیر دسترسی

آدرس: ایران، تهران، فیروزکوه، روستای هرانده

خودروی شخصی: برای رفتن به روستای هرانده وارد اتوبان بابایی- شرق در تهران شوید و اتوبان را تا انتها ادامه دهید تا وارد آزاد راه جدید تهران- پردیس شوید. در انتهای آزاد راه (مابین رودهن و بومهن) وارد جاده فیروزکوه شده و 12 کیلومتر مانده به فیروزکوه تابلوی فرعی روستای هرانده را خواهید دید. از اول جاده تا انتهای روستا حدود 1 کیلومتر راه پیش روی تان است.

وسایل نقلیه عمومی: برای استفاده از وسایل نقلیه عمومی می توانید به ترمینال شرق بروید و مینی بوس های فیروزکوه را سوار شوید، سر جاده هرانده پیاده شوید و مابقی مسیر را پیاده طی کنید.

دیدنی های اطراف

در این بخش سایر دیدنی هایی که در اطراف روستا قرار دارد را معرفی خواهیم کرد.

روستای خمده | 27 کیلومتر

پل ورسک | 44 کیلومتر

پل فیروزکوه | 10 کیلومتر

دشت آزو | 98 کیلومتر

تنگه واشی | 34 کیلومتر

آبشار شور آب | 36 کیلومتر

قلعه لاجورد |  35 کیلومتر

روستای نوا | 98 کیلومتر

مردم و روستا

در این بخش اشاره کوتاهی به جنبه های مختلف زندگی مردم روستای هرانده خواهیم داشت که خونگرمی شان شهره همه مسافرانی است که از این روستا بازدید کرده اند.

بافت روستا 

هرانده حدود 120 خانوار را در خود جای داده است و بافت مسکونی آن به صورت متمرکز در مرکز آن قرار دارد.  در قدیم برای ساخت خانه ها از مصالحی مثل سنگ، کاهگل، چوب و … استفاده می شده؛ اما خانه های جدید را با مصالحی مثل سیمان، آهن و … ساخته اند.

زبان و دین

در گذشته مردم روستا به زبان تاتی سخن می گفتند که اکنون تنها ته لهجه ای از آن باقیست و همه آن ها شیعه هستند.

درآمد

مردم روستای هرانده برای گذران زندگی مشاغلی مثل کشاورزی، دامداری و باغداری را انتخاب کرده اند که البته با توجه به شرایط محیطی مناسب ترین حرفه برای آن ها محسوب می شود.

 بازی ها و ورزش های محلی

در روستا ورزش هایی مثل کشتی محلی رایج بوده و بازی هایی مانند چوبک بازی در این روستا از محبوبیت خاصی برخوردار است.

 صنایع دستی

مردم روستا به بافت انواع گلیم، قالی و انواع محصولات پشمی مشغول هستند هم چنین به خاطر وجود نیزارهای فراوان در حاشیه رودخانه روستا، نی، ساز محبوب مردم این روستاست که خودشان آن را می سازند و می نوارند.

محصولات

از آن جا که روستا دارای باغ های میوه فراوانی است میوه های بسیار خوبی برای فروش دارد که از جمله آن ها می توان به سیب، گردو، زردآلو اشاره کرد. نتیجه فعالیت های دامداری نیز محصولاتی مثل  پنیر، کره، دوغ و… است. در روستا به خاطر وجود آب کافی هوای مناسب پرورش ماهی قزل آلا و انواع گل رواج دارد که به عنوان یکی از خوراک های اصلی مردم روستا در نظر گرفته می شود؛ اما می توان گفت اصلی ترین محصول روستا سیب زمینی است که کشت آن در میان مردم شان رایج است.

غذا

چشیدن غذاهای خوشمزه هرانده مانند انواع ته چین، آبگوشت و انواع کباب گزینه های خوبی برای یک ناهار دلچسب هستند.

روستای هرانده فیرزوکوه | Photo by : Unknown
روستای هرانده فیرزوکوه | Photo by : Unknown

توصیه ها و نکات

*اگر قصد بازدید از غار بورنیک و پیمایش مسیر هرانده به خمده را دارید حتما از تور و یا راهنما استفاده کنید چرا که، هم مسیر پیمایش و هم خود غار احتیاج به تجربه و تجهیزاتی نظیر کلاه ایمنی، باتوم، هدلامپ و… دارد.

*در مسیر رفتن به غار و مسیر پیمایش آب خوردن و چشمه وجود ندارد پس حتما قبل از رفتن آب کافی همراه داشته باشید.

*بجز برخی نقاط، تقریبا در تمام طول مسیر از روستا تا غار، آنتن همراه اول برقرار است.

*سعی کنید در نیمه های اول پاییز به هرانده بروید تا لذت تماشای سیب های سرخ باغ های روستا نصیب تان شود.

* هر ساله عشایر فیروز کوه مثل الیکایی ها و اصانلو ها در این منطقه اتراق می کنند و دام های خود را به دشت می سپارند و یکی از مسیرهای عبور آن ها از حاشیه روستای هرانده می گذرد پس اگر در اواخر تابستان آنجا باشید شاید بتوانید تصویر زیبای کوچ آنها را از نزدیک ببینید.

شکل گرفتن 1 الی 3 سانتیمتر مکعب از استالاکتیت و استالاگمیت‌های درون غار به صدها سال زمان احتیاج دارد پس این پدیده های طبیعی بسیار ارزشمند بوده و به نوعی میراثی برای آیندگان ما محسوب می شود، بنابراین وقتی وارد غار شدید حتما این نکته را درنظر بگیرید.

هرانده | Photo by : Unknown

طبیعت هرانده | Photo by : Milad Hadadi

Milad Hadadi
اخبار مرتبط

بیشترین بازدید