پنج‌شنبه 1 آذر 1403
خانهخبرخواندنی‌هاکشف داروی ضد ناشنوایی

کشف داروی ضد ناشنوایی

پژوهشگران بیمارستان پژوهشی «سنت جود» آمریکا کشف کرده‌اند که مهار آنزیمی به نام «کیناز» وابسته به «سیکلین 2» یا به‌ اختصار «CDK2» می‌تواند از موش‌ها در برابر از دست دادن شنوایی بر اثر صدا یا دارو محافظت کند.
به گزارش رتبه آنلاین به نقل از مجله Journal of Experimental Medicine، نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که مهارکننده‌های CDK2 از مرگ سلول‌های گوش داخلی جلوگیری می‌کنند و بنابراین توانایی حفظ شنوایی میلیون‌ها انسان را در سراسر دنیا دارند.

به گفته‌ی سازمان بهداشت جهانی، 360 میلیون نفر در سراسر جهان، از جمله 32 میلیون کودک، از ناشنوایی ناشی از نقص مادرزادی یا دیگر عوامل رنج می‌برند. این عوامل شامل بیماری‌های عفونی، استفاده از داروهای خاص یا بودن در معرض سروصدای بیش‌ از حد است. با این‌ حال، در حال حاضر هیچ داروی تأیید شده توسط FDA وجود ندارد که از دست دادن شنوایی را درمان کرده یا از آن جلوگیری نماید.

تیمی از پژوهشگران به سرپرستی دکتر “جیان زو” بیش از 4000 دارو را بررسی کردند تا ببینند آیا این داروها توانایی محافظت از سلول‌های موسوم به «کچلار» را در مقابل داروی شیمی‌درمانی “سیس‌پلاتین” دارند یا خیر. سیس‌پلاتین برای درمان انواع مختلفی از سرطان‌ها استفاده می‌شود اما در 70 درصد از بیماران ناشنوایی برگشت‌ناپذیر ایجاد می‌کند.

زو و همکارانش چندین ترکیب را شناسایی کردند که از سلول‌های کچلار در مقابل سیس‌پلاتین محافظت می‌کرد، تعداد زیادی از این ترکیبات در حال حاضر برای درمان بیماری‌های دیگر تأیید شده‌اند.

سه ترکیب از 10 ترکیب، مهارکننده‌های آنزیمی به نام CDK2 بودند. یکی از این مهارکننده‌های CDK2، یعنی کنپاولون، مؤثرتر از چهار ترکیب دیگری بود که در حال حاضر در آزمایش‌های بالینی برای درمان از دست دادن شنوایی استفاده می‌شوند.

تزریق کنپاولون به گوش میانی موش‌ها، از آن‌ها در برابر ناشنوایی ناشی از سیس پلاتین محافظت کرد. علاوه بر این، کنپاولون از شنوایی موش‌ها در برابر صداهایی تا شدت 100 دسی‌بل نیز محافظت نمود.

زو در این‌باره می‌گوید: با توجه به این‌که صداهایی با شدت 100 دسی‌بل در گستره‌ی صداهایی قرار می‌گیرند که معمولاً برای مردم جامعه‌ ما آزاردهنده است، کنپاولون می‌تواند کاربست بالینی قابل‌توجهی در درمان ناشنوایی ناشی از صدا داشته باشد.

در مورد از دست دادن شنوایی ناشی از سیس پلاتین، کنپاولون از تولید انواع اکسیژن سمی واکنش‌پذیر یا همان رادیکال‌های آزاد اکسیژن توسط میتوکندری سلول‌ها، که توسط CDK2 تحریک می‌شود، جلوگیری می‌نماید.

زو می‌افزاید: محافظت قوی‌ای که با یک‌بار تزریق کنپاولون تضمین می‌شود نشان می‌دهد که بازدارنده‌های CDK2 می‌توانند پیشگیری کلینیکی و درمان ناشنوایی ناشی از سیس پلاتین یا صدا را در بیماران دگرگون کنند. اصلاح سیستم درمانی، بهینه‌سازی روش ارائه‌ دارو با استفاده از هیدرو ژل‌ها و اصلاح ساختاری ترکیبات از طریق شیمی دارویی می‌تواند نتایج بهتری را در استفاده از مهارکننده‌های CDK2 برای درمان از دست دادن شنوایی در  انسان‌ها، تضمین کند.

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید