به گزارش رتبه آنلاین، بررسی دقیق صنایع ایران، درحوزههایی که دارای شفافیت لازم هستند ، دورنمایی از حال و اوضاع اقتصاد ایران و خاصه این بخش خواهد داد. در این خصوص برای بررسی دقیق صنایع باید به سراف بازار سرمایه و بورس رفت تا مشخص شود که رشد و تحول در صنایع کشور چگونه تحرک دارد.در مقابل میتوان این گزاره را طور دیگری هم تحلیل کرد و گفت، برای فهم بهتر حال و روز بازار سرمایه کشور باید به سراغ صنایع بورسی رفت تا بدانیم که وضعیت بازار سرمایه در چه حالی است.
در این مطلب نگاهی داشتهایم به لیست شرکتهای برتر اعلامی در بازار سرمایه؛ شرکتهایی که نبض بازار سرمایه را در تحرک به دست داشتهاند و با بررسی آنها میتوان گفت که در چه مرحلهایی هستیم.
بر اساس اطلاعات اعلامی، در بهار ۹۷ شرکتهای فولاد مبارکه اصفهان، صنایع پتروشیمی خلیج فارس، شرکت ارتباطات سیار ایران، ملی صنایع مس ایران و گل گهر عنوان پنج شرکت برتر را به خود اختصاص دادند و شرکتهای سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین، مخابرات ایران، پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان، پتروشیمی جم، گسترش نفت و گاز پارسیان، فولاد خوزستان، چادرملو، سرمایه گذاری غدیر و خدمات انفورماتیک نیز در رتبههای ششم تا پانزدهم جدول فعال ترین شرکتهای بورسی در سه ماهه اول سال ۹۷ قرار گرفتند.
شرکتهای فعال و برتر بورس اوراق بهادار بر پایه ترکیبی از قدرت نقدشوندگی سهام و میزان داد و ستد سهام در تالار معاملات «تعداد و ارزش سهام دادوستد شده»، تناوب داد و ستد سهام در تالار معاملات «تعداد روزهای داد و ستد شده و دفعات داد و ستد شده» و معیار تاثیرگذاری شرکت بر بازار «میانگین تعداد سهام منتشر شده و میانگین ارزش جاری سهام شرکت در دوره بررسی» شناخته میشوند. در ادامه نگاهی به وضعیت یکی از این شرکتها خواهیم داشت:
شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین
در پایان دوره ۱۲ ماهه سال مالی منتهی به ۳۱ اردیبهشت ۹۶ بیش از ۱۹،۵۸۰،۰۳۲ میلیون ریال درآمد شناسایی کرد و با حصول ۱۲،۹۵۲،۰۷۴ میلیون ریال سود خالص به ازاء هر سهم ۱۵۹ ریال سود محقق نمود. این شرکت سرمایه گذاری در پیش بینیهای اولیه سال مالی منتهی به ۳۱ اردیبهشت ۹۷ برآورد کرده بود که با رساندن جمع درآمدهای خود به ۲۲،۷۳۹،۶۹۷ میلیون ریال و شناسایی ۲۰،۰۶۶،۱۵۵ میلیون ریال سود خالص برای هر سهم ۲۴۶ ریال سود کنار گذارد اما اخیرا به وسیله اطلاعیه ای از تعدیل منفی سود هر سهم به مبلغ ۲۰۰ ریال خبر داد. به رغم این تعدیل منفی ۱۹ درصدی در صورت تحقق سود ۲۰۰ ریالی سود شناسایی شده تاپیکو در سال مالی ۹۷ نسبت به سال مالی ۹۶ حدود ۲۶ درصد افزایش خواهد داشت.
این شرکت اعلام کرد که با توجه به تغییرات متغیرهای کلان اقتصادی در سال ۹۷ و فرصت نامحدودی که تا پایان سال مالی شرکت یعنی تا ۳۱ اردیبهشت ۹۷ دارد، سود پیش بینی شده حاصل از فروش سرمایه گذاریهای تاپیکو برای سال مالی ۹۷ محقق نخواهد شد و از این رو سود هر سهم را از ۲۴۶ ریال به ۲۰۰ ریال کاست.
تاپیکو بخش عمده ای از سرمایهگذاریها خود یعنی معادل ۸۲.۵ درصد را به مواد و محصولات شیمیایی اختصاص داده است. حدود ۱۳.۵ درصد از سرمایه گذاریهای این شرکت به حوزه استخراج و فعالیتهای خدمات جانبی نفت و گاز تخصیص داده شده است.
از سهام موجود در پورتفوی بورسی تاپیکو میتوان به هلدینگ خلیج فارس، پتروشیمیمارون، پتروشیمی فن آوران، پتروشیمی اراک، پتروشیمی جم، پتروشیمی خراسان، پتروشیمی خارک، پتروشیمی آبادان، پتروشیمی پردیس، ایران یاسا تایر ورابر، صنایع لاستیک کرمان و نیروکلر اشاره کرد.
به عنوان مهم ترین سرمایه گذاریهای غیربورسی تاپیکو نیز میتوان از نفت ستاره خلیج فارس، پتروشیمی غدیر، پتروشیمی برزویه، پتروشیمی مرجان، پتروشیمی مروارید و پتروشیمی ایلام یاد کرد.
سهام تاپیکو در سال ۹۵ با بازدهی منفی ۱۵ درصدی مواجه شد. اما وضعیت معاملات این سهم در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵ اندکی بهبود یافت. به رغم اینکه در سال ۹۶ این سهم تا محدوده قیمتی ۱۲۰۰ ریال نزول داشت اما توانست با رسیدن به سطوح قیمتی ۱۵۸۰ ریالی در پایان سال بازدهی مثبت ۱۰ درصدی را در عملکرد ۱۲ ماهه ۹۶ خود به ثبت بر ساند. در سال جاری توانست در نیمه دوم خرداد ماه روند صعودی شارپی را تجربه کند. اما پس از لمس محدوده قیمتی ۱۸۵۰ ریال با کاهش قیمت پرشتابی مواجه شد. بازدهی سه ماهه ابتدایی امسال تاپیکو ۸ درصد بود. از نظر بازدهی این سهم دوازدهمین سهم پربازده بهار امسال در بین هم گروهها و هم طبقههای خود بود.
سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین | سود خالص (میلیون ریال) | (ریال)EPS |
۱۲ماهه منتهی به ۳۱اردیبهشت۹۶ | ۱۲,۹۵۲,۰۷۴ | ۱۵۹ |
۱۲ماهه منتهی به ۳۱اردیبهشت۹۷ | ۱۶,۳۰۰,۰۰۰ | ۲۰۰ |