بورس ایران در حال دریافت تنفس مصنوعی است، شاخص روز به روز بیشتر عقب می نشیند و واژههای کاربردی تحلیلگران نیز دستخوش تغییر میشود. اگر تا دیروز میگفتند، اصلاح، امروز میگویند ریزش.
به گزارش رتبه آنلاین از بهار، به نظر میرسد تمام آنچه تاکنون مصوب شده، حالا ثمر چندانی را به جا نگذاشته است، بورس همچنان در حال عقبنشینی است و همین امر نشان میدهد داستان این بار بورس داستانی متفاوت است. اگر حرفهایها به این عقبنشینی و پیشروی عادت دارند تازهواردهایی که خردادماه و تیرماه راه بازار سرمایه را یاد گرفتند، در ضرری هنگفت، با نگرانی روز را به شب میرسانند و همین موضوع نشان میدهد کام تازهواردان به بازار سهام با حلوا حلوا گفتن شیرین نمیشود.
از همان ابتدا روشن بود بازار سرمایه توان حل بیش از 41 میلیون سهامدار جدید را ندارد. آنها که به واسطه دارا بودن سهام عدالت حالا سهامدار محسوب میشوند و بازاری که تا دیروز، محیطی جمع و جور برای اهالی آشنا بود امروز بیش از 45 میلیون نفر را در خود جای داده است. عطش این دسته از افراد برای فروش طبیعی است که شاخص را گام به گام عقب میبرد.در آخرین نشست شورای عالی بورس آییننامه حفظ ثبات بخشی بازار سرمایه و صیانت از حقوق سهامداران و سرمایهگذاران، مورد تصویب قرار گرفته است؛ اما مفاد این آییننامه چیست؟در نگاهی کلی این آییننامه بر استفاده از ابزارهایی دلالت دارد که در گذشته در بازار وجود داشت، اما اجرایی نمیشد. در چنین شرایطی اما در این آییننامه پیشبینی شده است نهادهای مالی و سهامداران بزرگ که عمدتا حقوقی هستند در بازار سرمایه فعالتر شوند.
بررسیها نشان میدهد در سالهای گذشته سهام خزانه، بازارگردان و بازارساز در بازار وجود داشت، اما بسیار کم استفاده میشد ،حالا اما در این آییننامه استفاده از این ابزارها مصوب شد، زیرا مسئولان بازار معتقدند این ابزارها باعث ایجاد تعادل در بازار میشود و از افت و خیز شدید در بازار جلوگیری میکند.
از سوی دیگر اخباری در خصوص تخصیص یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به بورس اوراق بهادار به گوش رسید. همین امر اما با انتقاد بسیاری از کارشناسان همراه شد چرا که معتقدند این اقدام نیز میتواند عمل بروز بحران تورمی مضاعف در اقتصاد ایران شود چرا که این اقدام نیز در حقیقت استفاده از پول پرقدرت تلقی خواهد شد .سیامک قاسمی، تحلیلگر اقتصادی در توییتی در واکنش به این تصمیم گفته است: اشتباه پشت اشتباه. استفاده از صندوق توسعه ملی برای حمایت از بورس؟ این تاوان ناکارآمدی و اشتباه دولت در مدیریت بورس را 80 میلیون ایرانی باید از جیب بدهند و با افزایش پایه پولی و نقدینگی و تورمهای سنگین سالهای بعد،زیان عدهای جبران شود. این چنین است که برخی داستان امروز بورس را با داستان دیروز موسسات مالی و اعتباری شبیه میدانند و میگویند دوباره پول پرقدرت در راه است و برخی حاضر به پذیرش ریسک اقداماتی که کردهاند نیستند.
بورس حالا هم به لحاظ وسعت سهامدارانش و هم به وسطه تشویق غیر منطقی عدهای برای حضور در این بازار به نقل محافل اقتصادی و سیاسی تبدیل شده است . باید دید آیا تصمیمات شورای عالی بورس به علیه خود تبدیل خواهد شد یا خیر.