آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد در مردادماه امسال 7.3 میلیون فقره چک به ارزش 86.6 هزار میلیارد تومان مبادله شده است که از نظر تعداد 13.9 درصد و از نظر ارزش 6.1 درصد کاهش یافته است. طبق اعلام متولی بازار پول، مجموعاً 12.5 درصد از ارزش چکهای مبادله شده در این ماه برگشت خورده است.
به گزارش رتبه آنلاین از اتاق ایران، بر اساس آمار بانک مرکزی، در مردادماه امسال حدود ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار فقره چک به ارزش ۸۶.۶ هزار میلیارد تومان در کل کشور مبادله شد است که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد 13.9 درصد و از نظر ارزش 6.1 درصد کاهش نشان میدهد.
همچنین طبق اعلام متولی بازار پول، در مردادماه امسال حدود ۶۴۷ هزار فقره چک به ارزشی بالغبر 10.8 هزار میلیارد تومان معادل 12.5 درصد از کل ارزش چکهای مبادله شده برگشت داده شده است. مبلغ و تعداد چکهای برگشتی در مردادماه امسال نسبت به ماه قبل از نظر تعداد ۹.۸ درصد و از نظر مبلغ ۲.۸ درصد کاهش نشان میدهد.
آمارها حاکی از این است که بالغبر ۵۱.۳ درصد از تعداد چکهای مبادلهای کل کشور در مردادماه ۱۳۹۸ در سه استان تهران، اصفهان و خراسان رضوی مبادله شده که به ترتیب با ۳۳.۴ درصد، ۹.۹ درصد و ۸ درصد بیشترین سهم را در مقایسه با سایر استانها دارا بودهاند. همچنین ۶۵.۲ درصد از ارزش چکهای فوق در سه استان تهران (۵۱.۸ درصد)، اصفهان (۷.۴ درصد) و خراسان رضوی (۶ درصد) مبادله شده است که بیشترین سهم را در مقایسه با سایر استانها دارا بودهاند.
چکهای وصولی
بالغبر ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار فقره چک به ارزشی بالغبر 75.7 هزار میلیارد تومان در مردادماه ۱۳۹۸ در کل کشور وصول شد که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۵.۷ درصد و ۱۵.۳ درصد کاهش نشان میدهد.
در ماه مورد بررسی، در کل کشور ۹۱.۱ درصد از کل تعداد چکهای مبادلهای و ۸۷.۵ درصد از کل مبلغ چکهای مبادلهای وصول شد. در این ماه در استان تهران بالغبر ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار فقره چک به ارزشی حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان وصول شد. در ماه مورد بررسی در استان تهران از نظر تعداد ۹۱.۹ درصد و از نظر ارزش ۸۹.۱ درصد از کل مبلغ چکهای مبادلهای وصول شده است.
در مردادماه 1398، در بین سایر استانهای کشور بیشترین نسبت تعداد چکهای وصولی به کل چکهای مبادلهای در استان، به ترتیب به استانهای گیلان (۹۳.۴ درصد)، البرز (۹۲.۵ درصد) و یزد (۹۲.۱ درصد) اختصاص یافته است و استانهای کهگیلویه و بویراحمد (۸۵.۵ درصد)، چهارمحال و بختیاری و کرمان (هر کدام ۸۷.۴ درصد) و کردستان (۸۷.۶ درصد) پایینترین نسبت تعداد چکهای وصولی به کل چکهای مبادله شده در استان را به خود اختصاص دادهاند.
در ماه مورد بررسی، در بین سایر استانهای کشور بیشترین نسبت ارزش چکهای وصولی به کل ارزش چکهای مبادلهای در استان به ترتیب به استانهای کهگیلویه و بویراحمد (۹۱.۶ درصد)، کرمانشاه (۹۱ درصد) و گیلان (۹۰.۹ درصد) اختصاص یافته است و استانهای اصفهان (۷۳.۲ درصد)، سیستان و بلوچستان (۸۴.۱ درصد) و چهارمحال و بختیاری (۸۴.۶ درصد) کمترین نسبت ارزش چکهای وصولی به کل ارزش چکهای مبادله شده در استان را به خود اختصاص دادهاند.
چکهای برگشتی
حدود ۶۴۷ هزار فقره چک به ارزشی بالغبر ۱۰۸ هزار میلیارد ریال در مردادماه ۱۳۹۸ در کل کشور برگشت داده شده است که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۹.۸ درصد و ۲.۸ درصد کاهش نشان میدهد. در ماه مورد گزارش، در استان تهران بالغبر ۱۹۶ هزار فقره چک به ارزشی حدود ۴۹ هزار میلیارد ریال برگشت داده شد. در ماه مورد بررسی، در کل کشور ۸.۹ درصد از کل تعداد چکهای مبادلهای و ۱۲.۵ درصد از کل مبلغ چکهای مبادلهای برگشت داده شده است. در ماه مورد بررسی، در استان تهران ۸.۱ درصد از کل تعداد چکهای مبادلهای و ۱۰.۹ درصد از کل مبلغ چکهای مبادلهای برگشت داده شده است.
در ماه مذکور در بین سایر استانهای کشور بیشترین نسبت ارزش چکهای برگشتی به کل ارزش چکهای مبادله شده در استان به ترتیب به استانهای اصفهان (۲۶.۸ درصد)، سیستان و بلوچستان (۱۵.۹ درصد) و چهارمحال و بختیاری (۱۵.۴ درصد) اختصاص یافته است و استانهای کهگیلویه و بویراحمد (۸.۴ درصد)، کرمانشاه (۹ درصد) و گیلان (۹.۱ درصد) کمترین نسبت ارزش چکهای برگشتی به کل ارزش چکهای مبادله شده در استان را به خود اختصـاص دادهاند.
چکهای برگشتی به تفکیک علل
حدود ۶۲۱ هزار فقره چک به ارزشی حدود ۱۰۴ هزار میلیارد ریال در مردادماه ۱۳۹۸ در کل کشور به دلایل کسری یا فقدان موجودی برگشت داده شده است. در واقع درکل کشور از نظر تعداد ۹۵.۹ درصد و از نظر ارزش ۹۵.۸ درصد از کل چکهای برگشتی به دلایل کسری یا فقدان موجودی بوده است. در ماه مورد بررسی، در استان تهران بالغبر ۱۸۵ هزار فقره چک به ارزشی بالغبر 4.6 هزار میلیارد تومان به دلایل کسری یا فقدان موجودی برگشت داده شده است. در واقع در استان تهران از نظر تعداد و مبلغ (هر کدام ۹۴.۴ درصد) از کل چکهای برگشتی بـه دلایل کسری یا فقدان موجودی بوده است.