معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه آنچه که بانکها برای روابط کارگزاری اعلام میکنند، در عمل اتفاق نمیافتد، از تصویب ۱۳۰۰ میلیارد تومان منابع در بودجه ۹۷ برای صادرات خبر داد.
به گزارش رتبه آنلاین، مجتبی خسروتاج در همایش تامین مالی صادرات از اختصاص ۱۳۰۰ میلیارد تومان به عنوان مشوق صادراتی در بودجه سال ۹۷ کل کشور تصویب شده است، گفت: بخشی از این رقم، کمک هزینه سود تسهیلات صادراتی خواهد بود، این در حالی است که اگر بخواهیم به هر صادرکننده ۲ درصد جایزه صادراتی بدهیم، به ۴ هزار میلیارد تومان منابع نیاز داریم، اما به هرحال کشور هم محدودیت هایی دارد.
وی با بیان اینکه صادرکنندگان باید شرایط رقابتی را در دسترسی به منابع تجربه کنند، گفت: سامانهای طراحی شده تا به صادرکنندگان، مشاوره خدمات مالی داده و بستههای مالی را برای شرکتهای کوچک و متوسط طراحی و اطلاعرسانی کند. این در حالی است که اگر کاری که در بانک توسعه صادرات، صندوق ضمانت صادرات و سازمان توسعه تجارت طراحی شده، همگن شود، به طور قطع میتوان انتظار داشت که تامین مالی موثر و مشاوره در این رابطه به شرکتها و صادرکنندگان صورت گیرد.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران افزود: اولین موضوع در تامین مالی صادرات، توجه به سهم و نقش بانکها در این رابطه است، به این معنا که همه انتظار دارند سهم بانکها در کمک رسانی به این بخش مشخص شود؛ ضمن اینکه باید بانکها مشخص کنند که چه میزان اعتبارات اسنادی و ضمانت نامه برای فروش کالا از بانکهای داخلی و خارجی میتوان به صادرات اختصاص داد. بنابراین باید شرایطی را فراهم کرد که از محل اعتبار اسنادی از خریدار، بخشی از سرمایه مورد نیاز را برای صادرکنندگان فراهم کرد.
وی تصریح کرد: آنچه که بانکها برای روابط کارگزاری اعلام میکنند، در عمل، اتفاق نمی افتد و در راس آن امریکایی ها هم تلاش دارند تا ایجاد نگرانی برای کار با ایران در دنیا و به خصوص در بانکها داشته باشند، بنابراین بانکها باید شفاف سازی کنند که با آدرس های دقیقی که میدهند صادرکنندگان را مطلع سازند که از کدام بانک می توانند گشایش اعتبارات اسنادی کنند؛ چراکه ال سی یکی از روش های مرسوم است.
خسروتاج با بیان اینکه در دهه ماهه سال جاری، بالای ۴۲ میلیارد دلار واردات صورت گرفته است که ۵۰ درصد این واردات، در قالب مراودات بانکی بوده است، گفت: ۵۰ درصد مابقی از ارز متقاضی و آزاد بوده است. این در حالی است که اگر برای واردات می توان از ال سی و تسهیلات بانکی استفاده کرد، باید برای صادرات نیز این شرایط را مشخص کرد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه، باید توجه کرد که بازار خریدار است یا بازار فروشنده به شمار می رود، چراکه این امر مقررات صادرات را دیکته می کند؛ گفت: صادرکنندگان باید در مورد قدرت چانه زنی در فروش کالا با خریداران دقت لازم را انجام دهند، این در حالی است که بسیاری از صادرکنندگان بدون هزینه کرد، از هنر اعتبار خریدار استفاده می کنند و بنابراین می توانند بدون اینکه یک ریال پول بگذارند، صادرات را مورد نظر قرار می دهند.
وی اظهار داشت: محور سوم این است که به سراغ سرمایه گذاران بروند و پروژه خوب برای صادرات را معرفی کنند؛ بنابراین باید بازگشت سرمایه را نیز مدنظر قرار داد؛ این در حالی است که در سامانه جدید سازمان توسعه تجارت قصد داریم که شرکتهای صادراتی، پروژه های صادراتی خود را در آنجا معرفی کرده و در مقابل، سرمایه گذار نیز پروژه ها را انتخاب کرده و در آن سرمایه گذاری کند؛ پس باید ارتباط صاحبان پروژه های صادراتی را با سرمایه گذاران برقرار کرد.
خسروتاج گفت: شرکتهای بیمه صادراتی و صندوق ضمانت صادرات ایران باید ظرفیت ها را فراهم نمایند.
منبع : اقتصاد آنلاین