شنبه 3 آذر 1403
خانهخبرفرهنگی و هنریششمین نشانِ باستان‌شناسی برای یک بانوی ایرانی

ششمین نشانِ باستان‌شناسی برای یک بانوی ایرانی

فخری دانش‌پرور پور - باستان‌شناس

ششمین تندیسِ پدر باستان‌شناسی ایران «عزت‌الله نگهبان» برای «فخری دانش‌پور پرور» شاگرد عزت‌الله نگهبان کنار گذاشته شد.

به گزارش رتبه آنلاین از ایسنا، از سال ۱۳۹۱ هیأت مدیره‌ی انجمن علمی باستان‌شناسی ایران، یک تبصره به اساسنامه‌ی خود اضافه کرد تا براساس آن و پس از انجام بررسی‌های کامل هر سال و در صورت فراهم شدن شرایط در اسفندماه به یکی از باستان‌شناس پیشکسوت و فعال، نشانی با نام و عنوان «نشان دکتر عزت‌الله نگهبان» اهدا شود.

نخستین نشان در سال ۱۳۹۱ برای نخستین‌بار به «محمدیوسف کیانی» اهدا شد تا ۲۰ مهرماه ۹۳ که دومین نشان به دکتر «عزت‌الله نگهبان» از سوی جامعه‌ی علمی باستان‌شناسی ایران به دومین باستان‌شناس برازنده‌ی این نشان، مرحوم «محمود موسوی» اهدا شد. سومین تندیس نیز در ۲۹ بهمن ۹۳ به «محمدرحیم صراف» باستان‌شناس پیشکسوت ایران و از شاگردان زنده‌یاد عزت‌الله نگهبان اهدا شد.

۱۲ اسفند ۱۳۹۴ چهارمین نشان پدر باستان‌شناسی ایران به «حکمت‌الله ملاصالحی» که در سال‌های ۱۳۵۱ تا ۱۳۵۴ شاگرد دکتر عزت‌الله نگهبان بود، اعطا شد.

پنجمین نشان هشتم اسفند ماه سال ۹۵ به مهدی رهبر داده شد و اکنون بعد از سه سال قرعه برای نخستین بار به یک بانوی باستان شناس تعلق می گیرد.

فخری دانش‌پرور پور، ۷۳ سال قبل، در خیابان ری تهران به دنیا آمد، با گرفتن دو دیپلم علوم طبیعی و ادبی، در سال ۱۳۳۷ در وزارت فرهنگ یا آموزش و پرورش استخدام شد و هشت سال بعد تحصیل خود را در رشته‌ی باستان‌شناسی دانشگاه تهران آغاز کرد و این آغاز تحول مهمی در زندگی او بود.

او دوره فوق لیسانس با رتبه نخست بین دانشجویان ادبیات و علوم‌انسانی به پایان رساند و از دانشگاه و وزارت فرهنگ سابق در جشن فارغ‌التحصیلی حکم و مدال درجه یک فرهنگی به او اهدا شد.

از راست: محمدرحیم صراف، بمانعلی پاکدل، سیاوش گودرزیانی، میرعابدین کابلی، مهدی رهبر، فخری دانشپور پرور
در کاوش‌های خوزستان به سرپرستی دکتر نگهبان

دانش‌پرور پور درباره‌ی ان دوره‌ی زندگی خود می‌گوید: «در آن زمان سه بورسیه تحصیلی به گروه باستان‌شناسی تعلق گرفته بود و سه دانشجو برتر فوق لیسانس می‌توانستند برای مقطع دکتری به سه کشور مورد نظر رفته و مشغول تحصیل شوند و من به تشویق استادم «سیمین دانشور» کشور چین را انتخاب کردم، دانشور در آن زمان مدیریت باستان شناسی را بر عهده داشت. او مرا خیلی تشویق کرد و به من گفت که بعد از فارغ التحصیلی از چین باید جانشین او شوم.»

دانش‌پور عازم سفر به چین شد، اما در آن زمان کشور چین رشته باستان‌شناسی در مقطع دکتری نداشت، بنابراین وی رشته تاریخ را برای ادامه تحصیل انتخاب می‌کند. او در نامه‌ای به سیمین دانشور و عزت الله نگهبان موقعیت‌اش را شرح می‌دهد که هر دو به او می‌گویند: «مهم تحصیلات در فرهنگ و هنر چین است.» او بعد از فارغ التحصیلی سال‌ها به تدریس هنر چین و هند می‌پردازد. ۵۳ سال از زندگی خود را وقف کار و تحصیل کرده و حالا سه سال است در هند زندگی و پژوهش می‌کند.

مراسم بزرگداشت فخری دانش‌پرور پور توسط انجمن علمی باستان‌شناسی ایران، مؤسسه‌ی باستان‌شناسی دانشگاه تهران، گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران و گروه پژوهشی باستان‌کاوی تیسافرن سه‌شنبه ۲۸ خردادماه ساعت ۱۶ تا ۱۸ در دانشگاه تهران، تالار علامه امینی کتابخانه‌ی مرکزی و مرکز اسناد و تأمین منابع علمی برگزار می‌شود.

فخری دانش‌پرور پور در زمان کاوش

 

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید