جمعه 2 آذر 1403
خانهاخبار روزسکه‌هایی با نقش بانوان به عنوان ملکه در ایران!

سکه‌هایی با نقش بانوان به عنوان ملکه در ایران!

موزه گرمابه

کارشناس حفاظت و مرمت آثار تاریخی اداره کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان سمنان گفت: موزه گرمابه پهنه سمنان میزبان نمایشگاه ” زن به ظن تاریخ ” است.

به گزارش رتبه آنلاین از ایسنا، راضیه طاهری افزود: در این نمایشگاه بیش از 90 اثر از دوره‌های مختلف تاریخی و از نقاط مختلف کشور در رابطه با بانوان، گردآوری و به نمایش عموم گذاشته شده است. این نمایشگاه با هدف افزایش آگاهی جامعه و بانوان نسبت به جایگاه و مقام والای زن در طول تاریخ، تغییر دیدگاه گردشگران خارجی و داخلی، آشنایی با حکومت‌گران زن، مقایسه تطبیقی جایگاه زنان در ایران و جهان و … برپا شده است.

وی از دیگر اهداف برگزاری این نمایشگاه را آشنایی با زنان شاهنامه، برقراری ارتباط با گروههای هدف از جمله دانشجویان، دانش آموزان و انجمن‌های مرتبط با فعالیت‌های اجتماعی بانوان، نمایش آثار ارزشمند موجود در مخزن اشیا به صورت دوره ای و ارتقا و پویایی سیستم اداری عنوان کرد.

وی با بیان اینکه اشیای به نمایش در آمده در این نمایشگاه مربوط به دوره‌های مختلف پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی است، افزود: زیورآلات مربوط به محوطه‌های تاریخی استان سمنان(تپه‌ حصار  دامغان، خرند و فینسک) شامل تندیس ایزدبانوان دوره ایلامی، سکه‌هایی با نقش بانوان به عنوان ملکه و پادشاه مربوط به دوره‌های تاریخی و اسلامی، نمایش ظروف با جنسیت‌های مختلف سفال، سرامیک، چوب با نقش بانوان و وسایل مرتبط با آرایش بانوان و زیور آلات مربوط به دوره‌های سلجوقیان، ایلخانان، صفویان ، زندیان و افشاریان ، قاجاریه و پهلوی است.

وی گفت: این نمایشگاه با مشارکت موزه گرمابه پهنه و موزه مهر و سکه کومش در سربینه موزه گرمابه پهنه برپا شده و تا چهاردهم دی ماه به روی علاقمندان گشوده است.

گرمابه پهنه  یا گرمابه حضرت یکی از بناهای تاریخی سمنان است که نزدیک به 600 سال از تاریخ بنای اولیه آن می گذرد.

محمد حسن خان صنیع الدوله از مورخان دوره قاجاریه از این حمام دیدن کرده و متن کتیبه سر در حمام را در کتاب « مطلع الشمس» آورده است؛ به استناد این کتیبه، حمام مورد بحث در ماه شوال سال 856 ه.ق در عهد سلطنت میرزا ابوالقاسم بابر خان، پادشاه دوره تیموریان و به دستور وزیرش خواجه غیاث الدین محمد بن خواجه تاج الدین بهرام سمنانی ساخته شده است.

در طی سالها این بنا بارها مورد تعمیر و بازسازی قرار گرفته تا اینکه نهایتأ در سال 1355 طی شماره 1022 در فهرست آثار ملی قرار گرفت.

حمام پهنه به مساحت تقریبی 1000 متر مربع در شمال غربی تکیه پهنه ساخته و دو در ورودی آن برای ورود آقایان و خانم ها پیش‌بینی شده است. در مردانه که دارای دو صفه است از سه طرف دارای کاشیکاری است، در بالای در کتیبه‌ای از کاشی به رنگ سفید بر زمینه لاجوردی وجود دارد و در بالای آن علامت شیر و خورشید با کاشی های زرد رنگ در دولچک و به صورت یک نیم دایره قرار دارد. در دو طرف در تصویر دو سرباز قاجار کاشیکاری شده است که در آن جمله « عمل زین العابدین سمنان 1330» به چشم می‌خورد.

حمام پهنه در تاریخ 1373 بعد از یک سری مرمت و بازسازی تبدیل به موزه باستان شناسی و مردم شناسی شد. در ابتدای ورودی موزه سمنان به یک هشتی می رسیم که در آن علاوه بر فروش بلیط، عرضه بروشور و نیز دیگر تولیدات فرهنگی و انتشارات صورت می‌گیرد، در ادامه مسیر فضای مربع شکلی با ابعاد تقریبی 8 متر در 8 متر قرار دارد که به وسیله طاق های ضربی موزون و عریضی مسقف شده است و در میان آن یک آبنمای زیبا به همراه کاشیکاری های متنوع است.

از این قسمت در مواقعی که نمایشگاهی موقت در محل موزه دایر است به عنوان فضای نمایشگاهی استفاده می‌شود. در ادامه بعد از گذشتن از یک راهروی باریک و یک هشتی به صحن بزرگ گرمابه که سالن اصلی موزه است می رسیم.

این قسمت خود دارای چند قسمت جدا است. در یکی از غرفه های متصل به صحن اصلی شاخص ترین عنصر موزه ی سمنان که اسکلت 4000 ساله بدست آمده از تپه حصار دامغان می باشد قرار دارد.

این اسکلت که مربوط به یک زن باردار است به شکل کاملأ دست نخورده از محل حفاری در تپه حصار به این مکان منتقل یافته است. در کنار آن اشیاء و لوازمی به چشم می خورد که در هنگام مرگ کنار متوفی قرار داده‌اند؛ هدف اصلی از نمایش این اسکلت نشان دادن شیوه تدوین در هزاره دوم پیش از میلاد در بخش فلات مرکزی ایران است. این اسکلت با ضمائم آن در یک محفظه مکعبی شیشه‌ای قرار گرفته است.

در ویترین دیگری در ادامه مسیر اشیائی از جنس سفال خاکستری مربوط به هزاره دوم پیش از میلاد  متعلق به تپه حصار قرار دارد این اشیاء شامل کاسه، آبریز و ظروف آیینی دیگر است. از دیگر آثار سفالین موجود در موزه ظروف بدست آمده از منطقه خطیر کوه سمنان است که مربوط به هزاره اول پیش از میلاد است.

در ویترین‌های بعدی اشیاء دوران اسلامی شامل ظروف لعابدار و دیگر ظروف مربوط به تپه‌های تاریخی استان سمنان دیده می‌شود.

در بخش مردم شناسی موزه گرمابه پهنه که در انتهای موزه و در یک هشتی واقع شده است اشیاء مختلف مردم شناسی از جمله زینت آلات سنتی زنان عشایر استان سمنان قرار دارد. پس از آن وسایل و آلات روشنایی وجود دارد در ویترین دیگر ابزار و وسایل اعتقادی و پیشگویی مثل رمل‌ مهره‌های شانس و… دیده شده است، در ویترین انتهایی ابزار و آلات استعمال دخانیات مثل چپق، دسته چپق، سرچپق کیسه توتون و … دیده می‌شود.

بیشتر بازدیدکنندگان کسانی هستند که در ادامه راسته بازار اصلی شهر به سردر موزه رسیدند و اصلی‌ترین مخاطبان موزه سمنان دانشجویان رشته‌های مختلف در سطح استان و کشور هستند که برای تکمیل پروژه‌های تحصیلی به مکان موزه مراجعه می‌کنند. ساعت کار موزه سمنان در فصول بهار و تابستان از 9 صبح  تا 13 و 16 بعد ازظهر تا 19 است.

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید