میانگین بهره وری کل پالایشگاه های کشور پس از اوج گیری در سال های ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ با افت ۲۱.۴ درصدی در سال ۱۳۹۳ روبرو شده است.
به گزارش رتبه آنلاین، در قالب هشتمین جشنواره ملی بهره وری ۹ پالایشگاه نفت کشور خود را در معرض قضاوت داوران این جشنواره قرار داده اند. یکی از شاخص های مورد بررسی در این ارزیابی بهره وری کل عوامل تولید است.
این شاخص از نسبت ارزش افزوده بر ترکیب وزنی نهاده های نیروی کار و سرمایه مورد استفاده در سازمان حاصل می شود. این روش نشان دهنده این است که به ازای هزینه نیروی انسانی و هزینه سرمایه پرداخت شده در سازمان چه میزان ارزش افزوده ایجاد شده است.
لازم به ذکر است در این روش از ضریب کشش نیروی انسانی و سرمایه در تولید ارزش افزوده استفاده شده و ضریب تاثیر این دوعامل یكسان در نظر گرفته نشده است.
دراین ارزیابی ۹ پالایشگاه کشور شامل پالایشگاه نفت اصفهان، تهران، شازند، تبریز، بندرعباس، کرمانشاه، آبادان، لاوان و شیراز مورد داوری قرار گرفته اند.
اوج و فرود بهره وری پالایشگاه ها
در فاصله سال های ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۴ میانگین بهره وری کل پالایشگاه های کشور با اوج و فرود بسیاری همراه بوده است. به طوری که بالاترین و پایین ترین بهره وری ۲۱.۴ درصد فاصله دارد. درحالی که در سال ۱۳۹۲ بهره وری کل پالایشگاه ها به ۲۸.۸ درصد رسیده این نسبت در سال بعد به ۷.۴ درصد رسیده است.
در نخستین سال این ارزیابی (۱۳۸۹) نرخ بهره وری کل پالایشگاه های کشور ۱۰.۹ درصد بوده است که در سال ۱۳۹۰ به ۱۸.۸ درصد افزایش یافته است. با ادامه روند صعودی این نسبت در سال ۱۳۹۱ به ۲۱.۹ درصد و در بالاترین میزان خود درسال ۱۳۹۲ به ۲۸.۸ درصد رسیده است.
اما از سال ۱۳۹۳ به بعد روند نزولی این شاخص آغاز شده است به گونه ای که در سال ۱۳۹۳ با ۲۱.۴ درصد افت به ۷.۴ درصد رسیده است. هرچند در سال ۱۳۹۴ اندکی این نسبت بهبود یافته و به ۱۰.۲ درصد رسیده ولی حتی نسبت به سال ۱۳۸۹ نیز پایین تر است.
درصد تغییرات بهره وری کل پالایشگاه ها
با لحاظ سال ۱۳۸۹ به عنوان سال پایه، بهره وری کل پالایشگاه های کشور در سال ۱۳۹۰ با رشد ۱۷۳.۲ درصدی مواجه شده است. این درصد در سال ۱۳۹۱ به ۲۰۱.۴ درصد رسیده و در سال ۱۳۹۲ به ۲۶۵.۲ درصد ارتقا یافته است. ولی در سال ۱۳۹۳ درصد تغییر بهره وری کل این گروه به ۶۷.۹ درصد و در سال ۱۳۹۴ به ۹۳.۶ درصد کاهش یافته است.