شنبه 3 آذر 1403
خانهخبرفرهنگی و هنریسرانجام داستان «بهمن» شیراز!

سرانجام داستان «بهمن» شیراز!


برای اهالی فرهنگ به خصوص مشتاقان سینما در شیراز، آن شامگاه شوم که شعله های آتش از “بهمن” زبانه کشید به آسانی فراموش نمی شود. فقط چند دقیقه تا دهم خرداد مانده بود که این سینمای خاطره انگیز مانند اژدهایی پرخاشگر و نافرمان، دهان آتشین خود را به خیابان زند گشود و رهگذران را شوکه کرد.

به گزارش رتبه آنلاین از ایسنا، در شیراز چند سینمای متروکه با فاصله کوتاهی، همسایگی تلخی را تجربه می کنند. بهمن اولین سینمای زند بود که در سال‌های اخیر تعطیل شد و آپارات آن برای همیشه از حرکت ایستاد. بعد از این سینما، “پرسیا” سنگینی آوار را بر شانه‌های نحیف خود احساس کرد و در یک صبح کج خلق، فقط طاق آسمان را نشان داد.

سینما حافظ نیز به پارکینگ مخروبه ای تبدیل شد و حالا تاول چرک آلودی در خیابان سعدی است. البته دیگر سینماهای خیابان زند نیز وضعیت مساعدی ندارند و انگار برای نمایش فیلم، از گور برخاسته اند.

آتش بهمن این روزها به زمزمه ای پرحرارت تبدیل شده و عده‌ای بر این اعتقاد دامن می‌زدند که حریق از روی عمد بوده و برای تغییر کاربری از فرهنگی به تجاری، کبریت به دست مالک سینما کشیده شده است، تا این که اظهار نظر آتش نشانی بر زمزمه های کینه توزانه و بی پایه خط بطلان کشید .

وقتی صندلی ها خبرساز می شوند

سینما بهمن با ۷۹۰ مترمربع زیربنا در سال ۱۳۳۶ با ظرفیت ۷۰۳ صندلی به همت اسماعیل گلستان با نام “مترو” افتتاح شد. این سینما پس از انقلاب در اختیار بنیاد مستضعفان قرار گرفت و به “بهمن” تغییر نام داد. مدتی پس از بازگشایی در اختیار حوزه هنری قرار گرفت و 2 سال پیش به بخش خصوصی واگذار شد .

رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر شیراز چند روز قبل از آتش سوزی نسبت به تخلیه صندلی های این سینما هشدار داد و گفت: عده‌ای اصرار دارند خاطره مردم از سیما و منظر شیراز را تخریب کنند. “احمد تنوری” به صراحت اعلام کرد که مالک سینما صندلی ها را از کوچه پشتی خارج کرده است. پس از آتش سوزی نیز “مهران بهرامی نژاد” شهردار منطقه 2 در چند مصاحبه مدعی شد که مالک سینما بهمن مجوز تغییر کاربری و اقدامات مربوط به بازسازی را نداشته است. این ادعا زمانی قوت گرفت که در شبکه های اجتماعی درباره عمدی یا غیرعمدی بودن آتش سوزی مطالبی منتشر شد. اما طبق نظر کارشناسانه سازمان آتش نشانی، علت آتش سوزی ایجاد مذابه های فلزی گداخته حاصل از برشکاری و جوشکاری در مجاورت مواد قابل اشتعال موجود در ساختمان بوده است. حریق سینما بهمن تا حوالی ساعت ۴ بامداد روز جمعه دهم خرداد ادامه داشت و آتش نشانان ۱۰ ایستگاه آتش نشانی را به چهارراه زند کشاند.

اظهارات مالک سینما

مالک سینما بهمن در خصوص شایعات اخیر، می گوید: متاسفانه عده‌ای تغییر کاربری را بهانه کرده اند و با نشر اکاذیب و شایعات بی اساس قصد تشویش اذهان و انحراف افکار عمومی را دارند .

کریم تیموری با نیم قرن سابقه فعالیت در حوزه سینما و سینماداری، می افزاید: در برخی از رسانه ها و فضای مجازی منتشر شده است که صندلی های سینما بهمن را روز دوشنبه ششم خرداد از سینما خارج کرده ایم، در حالی که سال ها از تخلیه سالن و انتقال صندلی ها می گذرد .

وی برای اثبات حرف های خود به تصاویر ضمیمه شده بر اظهارات کارشناس رسمی دادگستری اشاره و اضافه می کند: با استناد به تصاویر این نامه که به تایید “محمدرضا شیرازی” کارشناس رسمی دادگستری رسیده است، صندلی های سینما بهمن را مدت ها پیش تخلیه کرده اند .

تیموری با اشاره به سند مالکیت این سینما که در اسفند 96 صادر شده است، ادامه می دهد: آنها که شایعه عمدی بودن حریق را مطرح کرده اند باید بدانند که سند مالکیت به نام من با کاربری مصوب فرهنگی- تجاری صادر شده و آتش سوزی عمدی سینما دلیلی نداشته است.

ماجرای اصلاح کاربری و آتش

مالک سینما بهمن که سال گذشته در چند نامه موضوع ناایمن بودن بنای این سینما و خطرات جانی و مالی برای ملک های مجاور را به شهرداری و شورای شهر شیراز اعلام کرده است، می گوید: “لیلا دودمان” رئیس وقت کمیسیون فرهنگی شورای شهر طی نامه ای از “حیدر اسکندرپور” شهردار شیراز خواست در خصوص بازسازی، تملک و یا معاوضه این سینما راهکاری ارائه دهد .

تیموری اضافه می کند: شهرداری شیراز نیز به وضعیت اقتصادی حاکم بر جامعه اشاره و اعلام کرد که پروژه های ناتمام شهری در اولویت قرار دارند و امکان تملک و بازسازی سینما میسر نیست.

وی که طبق نظرات مکتوب کارشناسان شهرداری و دادگستری چاره ای جز تخریب بنای فعلی سینما و احداث سالن جدید نمایش فیلم به انضمام واحدهای تجاری نداشته است، ادامه می دهد: سینماداری بخش خصوصی بدون در نظر گرفتن واحدهای تجاری امکان پذیر نبوده و اصلاح کاربری سینما بهمن به مجموعه فرهنگی- تجاری از سوی حوزه هنری تایید شده است.

مالک سینما بهمن با رجوع به اظهار نظر سازمان آتش نشانی در خصوص حریق این سینما می گوید: براساس اظهار نظر کارشناسی سازمان آتش نشانی حریق به دلیل استفاده از تجهیزات هوابرش و جوشکاری به منظور برش و جداسازی آهن آلات موجود بوده است .

تیموری با تاکید بر این که شایعه عمدی بودن آتش سوزی سینما حاصل افکار عده ای سطحی نگر است، می افزاید: “اسدالله بهاری” نگهبان فعلی سینما بهمن در شرایط خطرناکی توسط ماموران زحمتکش و ایثارگر آتش نشانی نجات داده شد و جا دارد مراتب قدردانی خود را از آنها اعلام کنم .

طبق گفته بهاری، عصر روز پنجشنبه نهم خرداد گروه پیمانکار در سینما بهمن مشغول کار بودند که قسمتی از سالن دچار حریق می شود، اما وسعت شعله های آتش به اندازه ای نبوده که نیاز به خدمات اطفاء حریق از سوی آتش نشانان باشد و با آب، آتش را خاموش کرده اند .

وی قبل از خواب متوجه دود و بوی آتش می شود و بعد از گذشت چند دقیقه توسط ماموران آتش نشان با تجهیزات ویژه از محل حادثه نجات داده می شود.

* بخشی از اسناد این گزارش، پیوست است

 

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید