در سالهای اخیر پرداخت یارانه انرژی های فسیلی در بسیاری از کشورها کاهش یافته است . این سیاستی است که کشورهای نفت خیز برای اصلاح نظام قیمت گذاری انرژی در کشورها اجرا میکنند.
به گزارش رتبه آنلاین به نقل از اداره اطلاعات انرژی امریکا ، مجموع یارانه های انرژی پرداخت شده در دنیا از سال ۲۰۱۰ تا کنون روند کاهشی داشته است و بیشترین یارانه به مصرف نفت و فراورده های نفتی اختصاص دارد. از دیگر فرا،رده های انرژی فسیلی که مصرف آنها مشمول یارانههای دولتی می شود می توان به انرژی برق، مصرف گاز طبیعی و زغالسنگ اشاره کرد.
در سال ۲۰۱۰ میلادی مبلغ یارانه پرداخت شده به نفت برابر با ۱۸۷ میلیارد دلار بوده است. این یارانه در طول سالهایی که قیمت نفت در بازار جهانی رشد کرد، بیشتر شد و در سال ۲۰۱۳ به اوج خود یعنی۲۶۷ میلیارد دلار رسید .آغاز روند نزولی یارانههای پرداختی از سال ۲۰۱۴ ، تحول بزرگی در اقتصاد دنیا محسوب میشود . البته بخشی از این مساله به دلیل افت قیمت نفت است ولی بخش دیگر آن به دلیل سیاستی است که کشورهای نفت خیز اجرا کردند. سیاست هدفمندی یارانهها که از سال ۱۳۸۹ در ایران هم اجرا شد، سبب شد تا بار یارانه های پرداختی توسط دولتها به مصرفکنندگان نفت و فراوردههای نفتی کمتر شود.
در سال ۲۰۱۶ میلادی ، اخرین سالی که آمار جهانی در مورد مبلغ یارانه های پرداختی توسط دولتها موجود است، مجموع یارانه پرداخت شده به حوزه نفت و فراورده های نفتی برابر با ۱۰۵ میلیارد دلار بود.