معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد از رشد ۳۲ درصدی شرکتکنندگان در این دوره جشنواره خبر داد و گفت:در مجموع ۸۵۸ هزار نفر در جشنواره شرکت کردهاند. در بخش بینالملل نیز ۳ هزار نفر مشارکت کردند.
به گزارش رتبه آنلاین از باشگاه خبرنگاران پویا، نشست خبری هشتمین جشنواره کتابخوانی رضوی پیش از ظهر امروز سهشنبه 6 شهریور در نهاد کتابخانههای عمومی برگزار شد.
مهدی رمضانی معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد در سخنانی گفت: سه دوره است که جشنواره کتابخوانی رضوی توسط نهاد کتابخانههای عمومی برگزار میشود. در دوره اولی که نهاد این جشنواره را برگزار کرد، یعنی دوره ششم جشنواره بیش از 238 هزار نفر شرکت کردند. در دوره دوم که سال گذشته برگزار شد، بیش از 600 هزار نفر و امسال با رشد 32 درصدی شرکتکنندگان 858 هزار نفر مشارکت داشتند. تصور نمیکنم در حوزه کتابخوانی هیچ جشنوارهای را با این میزان شرکت کننده سراغ داشته باشیم.
وی ادامه داد: مهمترین عنصر این جشنواره کتاب است، بیش از 700 عنوان کتاب در دور نخست داوریها ارزیابی شدند که از این میان 70 عنوان پس از طی مراحل کارشناسی که کاملا قابل دفاع است، 7 کتاب به عنوان منابع جشنواره انتخاب شدند که عبارتند از مهمان خراسان، بوته گل، کاش تو را میدیدم، مسافر هشتم، ولایت در آسمان ایران، ماه هشتم و به سپیدی یک رویا.
معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد گفت: در حوزه حضرت شاه چراغ اما به دلیل کمبود منابع نتوانستیم کتابی را به عنوان منبع جشنواره انتخاب کنیم. در بخش سوالات تلاش شد، سوالات قابلیت طرح عمومی در جامعه را داشته باشند. 8 سری سوال از هر کتاب طرح و بار علمی و آموزشی در طرح سوالات نیز رعایت شد.
رمضانی با بیان این مطلب که کل فرآیند قرائت و حتی بخشی از نقاشیها نیز به صورت الکترونیک ارزیابی شد گفت: ما برای افزایش کیفیت کار مجوز کپی کردن پاسخنامهها را نیز صادر نکردیم، بلکه اوراق سوالات و پاسخ نامهها به صورت گسترده توزیع شد.
وی از ایجاد بخش ویژه نابینایان در این دوره جشنواره خبر داد و گفت: بر این اساس گویاسازی و بریل سازی 200 نسخه از کتابها انجام شد. کتابهای بریل در بخش نابینایان کتابخانهها در دسترس قرار گرفت و کتابهای صوتی نیز در سایت جشنواره بارگذاری شد. در این میان باید ذکر کنیم مجوز ناشران برای گویاسازی و بریل سازی دریافت شده است. همچنین از هر کتابی که به عنوان منبع جشنواره درنظر گرفته شد دو نسخه در اختیار کتابخانههای عمومی سراسر کشور قرار داده شد.
معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد از مشارکت بیش از 400 نهاد همراه و مشارکتکننده در این دوره جشنواره خبر داد و گفت: مدیران استانی ما به عنوان دبیران استانی جشنواره منصوب شدند.
صف طولانی کارگران کارخانهای در یک روستا برای شرکت در جشنواره رضوی
رمضانی با اشاره به فرآیند داوریها نیز گفت: استفاده از فرآیند الکترونیک هم در دسترسی و هم در حصول نتیجه سهولت بیشتری را به همراه دارد. یکی از اقدامات در طول برگزاری جشنواره این بود که آمارسازی صورت نگیرد. این فرآیند کاملا در شکل الکترونیک قابل بررسی بود. هر جایی که رشد غیرمنطقی را شاهد بودیم تذکر داده شدالبته اتفاقات قابل توجهی نیز رخ داد. برای نمونه در یک روستا اعضای یکی از کارخانههای آن روستا به کتابخانه عمومی مراجعه کرده و برای شرکت در جشنواره به صورت الکترونیک صف طولانی بسته شد.
وی افزود: در بخش مکتوب که شامل نقاشی، گروه نوجوان و بزرگسال است، 1254 نفر در نقاشی، 127 هزار و 527 نفر در بخش نوجوان و 257 هزار نفر دربخش بزرگسال شرکت کردند. در مجموع در بخش مکتوب 536 هزار نفر مشارکت داشتند که از این میان 14 هزار و 217 خانواده حضور داشتند. در بخش اینترنتی 4 هزار و 261 نفر در بخش نقاشی و 9 هزار و 844 نفر در پویش مجازی در بخش نوجوان 41 هزار و 67 نفر و در بخش بزرگسال 266 هزار نفر شرکت کردند. مجموعا 328 هزار و 9 نفر در بخش الکترونیک بودند که شمار خانوادهها نیز 8 هزار و 651 خانواده بوده است. در مجموع 22 هزار و 868 خانواده در جشنواره کتابخوانی رضوی شرکت کردند.
معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد با اشاره به برپایی مراسم اختتامیه در مجتمع سرچشمه تهران گفت: 17 شهریورماه در سه سطح استانی، ملی و کتابخانه تقدیر خواهیم کرد. 80 برگزیده فردی و 8 خانواده در این مراسم تقدیر میشوند. در نظر داریم اختتامیه دوره آینده را در مشهد برگزار کنیم.
رمضانی همچنین گفت: نهاد امروز رسماً اعلام آمادگی میکند بستر تهیه شده برای مسابقه جشنواره کتابخوانه رضوی را در اختیار هر نهاد دیگری که بخواهد هر نوع مسابقه کتابخوانی برگزار کند، قرار دهد چرا که امکان تکرار این مسابقات با موضوعات مختلف وجود دارد.
رمضانی در پایان گفت: ما پس از اختتامیه جشنواره رضوی هفته کتاب را برگزار خواهیم کرد، امسال برنامههای متنوع و پررونقی درنظر گرفته شده است. معتقدیم برای رونق کتابخوانی باید کتابخانه ها تبلیغ و ترویج شوند. لذا براساس پیشنهاد و تدبیر وزیر تبدیل کتابخانهها به مراکز فرهنگی و اجتماعی از مهمترین اقدامات ما است.
در ادامه این نشست محمد ناصری مدیرکل روابط عمومی و امور بین الملل نهاد کتابخانههای عمومی با اشاره به روند تبلیغ و اطلاع رسانی این دوره جشنواره گفت: بهرهگیری از ظرفیت شخصیتهای فرهنگی برای تبیین و تبلیغ جشنواره، هم افزایی و مشارکت با سایر دستگاهها و رسانهها، ارائه تولیدات تصویری اعم از انیمیشن و مستند، تولید 40 دقیقه پویانمایی از جمله اقدامات در جهت تبلیغ و اطلاع رسانی این دوره جشنواره بوده است. همچنین در خصوص تولید محتوا در قالبهای خبر و گفتگو بیش از 280 آیتم و عنوان تولید و منتشر شده است. ما محوریت را بر استفاده از پیام رسانهای داخلی قرار دادیم، تا هم به تقویت آنها کمک شود و هم از آنها بهره برداری شود و تولیداتی که برای تبلیغات محیطی انجام شد در قالب پوستر و غیره بیش از 49 عنوان بود.
در انتهای این مراسم اسماعیل جانعلیپور دبیر جشنواره در پاسخ به پرسش تسنیم، گفت: دو سال است که مجموعه جامعه المصطفی در قم متمرکز است. سوالات و منابع ترجمه شده و از طریق جامعه المصطفی در اختیار شرکت کنندگان خارج از کشور قرار میگیرد. امسال سه هزار شرکت کننده در بخش بینالملل حضور دارند که اختتامیه مجزایی برای آنها برگزار خواهد شد.