باران یکی از موهبتهای الهی است که هزارویک فایده دارد. این نعمت الهی آلودگیها را نیز از سطح زمین پاک میکند. در این بین اگر پس از باران به علفها دقت کرده باشید شاید متوجه شوید که علفها سبزتر شدهاند، دلیل سبزتر شدن علفها بعد از باران چیست؟
نیتروژن و سبزتر شدن علفها بعد از باران
در همین ابتدا باید بگوییم که دلایل مختلفی باعث سبزتر شدن علفها بعد از باران میشود که در تمامی این دلایل، تأثیر نیتروژن مشهود است. کاملاً مشخص است که پس از بارش باران، آب بیشتری در خاکی که گیاهان در آن رشد میکنند جمع میشود. گیاهان این آب را جذب میکنند، اما به همراه آب باران، نیتروژن موجود در خاک نیز جذب گیاه میشود.
برای روشنتر شدن این موضوع اجازه دهید مثالی بزنیم. وقتی گیاهان رشد میکنند، ریشههای نازک گیاهان در خاک میمیرند و ریشههای جدید رشد میکند؛ در نتیجه میکروبهای موجود در خاک باعث فاسدشدن ریشههای مرده میشوند. این فرایند همانند اضافهکردن کود به گیاهان است، با این تفاوت که در داخل خاک و بهصورت کاملاً طبیعی انجام میشود. ریشههای پوسیدۀ گیاهان دارای ترکیبات شیمیایی مختلفی هستند که یکی از این ترکیباتش نیتروژن است.
در نتیجه همانگونه که اشاره کردیم، گیاهان نیز از این فرآیند استفاده کرده و نیتروژن بیشتری جذب میکنند. در این بین پس از باران شاهد حضور مجدد خورشید هم هستیم، این امر نیز باعث میشود فرآیند فتوسنتز گیاهان هم با شدت بیشتری انجام شود.
دخالت نیتروژن در سبزتر شدن علفها بعد از باران به همینجا ختم نمیشود و جو اطراف زمین نیز دارای ۷۸ درصد گاز نیتروژن غیرفعال است. از طرف دیگر ذرات نیتروژن در حالت آمونیوم و نیترات نیز وجود دارند.
باران باعث میشود تا مقداری از ذرات نیتروژن موجود در هوا در قالب آمونیوم و نیترات به داخل خاک نفوذ کند؛ درنتیجه از این طریق نیتروژن بیشتری جذب ریشههای علفها میشود.
البته نیتروژن در سبزتر شدن علفها بعد از باران دخالت دارد، اما این امر بستگی به میزان نیتروژنی دارد که قطرههای باران به همراه خود به درون خاک میبرند. بعضی از نقاط جغرافیایی نیتروژن بیشتری دارند و در بعضی از نقاط نیتروژن کمتری را شاهد هستیم.
چند نکتۀ مهم
ناگفته نماند که نمیتوان روی مواد معدنیای که به همراه قطرههای باران وارد خاک میشود، بهعنوان تقویتکنندۀ کاملی برای گیاهان حساب باز کرد و باید حتما از کودهای شیمیایی و طبیعی نیز برای سرسبزی بیشتر گیاهان باغچه یا مزرعۀ خود کمک بگیرید.
به این نکته هم اشاره کنیم که گاهی اوقات خاک تراکم بسیار کمی دارد و باران پس از نفوذ، سریعاً به قسمتهای پایین خاک منتقل میشود، درنتیجه ریشههای گیاهان قادر به جذب آب باران که حاوی نیتروژن است نمیشوند.