شاید باور نکنید اما بسیاری از افراد نابینا توانمندیهایی دارند که انسان را انگشت به دهان و حیران میکند، اما از همه چیز مهمتر این است که وقتی با فرد نابینایی مواجه میشوید با ترحم برخورد نکنید…
به گزارش رتبه آنلاین، این بخشی از گفتههای معاون توانبخشی بهزیستی بوشهر است. سهیلا اشجع در گفتوگو با ایسنا با تبریک ویژهی ۱۵ اکتبر، روز جهانی عصای سفید به نابینایان بیان کرد: این مناسبت همزمان با ۲۳ مهرماه به ما یادآوری میکند نابینایانی که به عنوان شهروند در کنار ما زندگی می کنند دارای حقوق و مطالباتی هستند و ما موظف هستیم به آنها احترام بگذاریم.
وی افزود: امروزه ما خوشحال هستیم و افتخار میکنیم تابلویی درب اداره ما نصب شده که حاوی پوستر طراحی شده توسط یک فرد نابینا است؛ این ثابت می کند که نابینایان نیز حق داشتن فرصتهای برابر را در جامعه دارند.
عصای سفید حرمت دارد…
معاون توانبخشی بهزیستی بوشهر تاکید کرد: عصای سفید حرمتی دارد که وقتی آن را در دست کسی می بینیم لازم است به یاد بیاوریم که آنها هم مثل من و شما تواناییهایی دارند و لازم است محیط زندگی آنان بستری برای ابراز این تواناییها و استعدادها باشد.
این مسئول خاطرنشان کرد: از همه چیز مهمتر اینکه عزیزان هنگامی که با فرد نابینایی مواجه می شوند با ترحم برخورد نکنند، شاید باور نکنید اما بسیاری از افراد نابینا توانمندیهایی دارند که انسان را انگشت به دهان و حیران می کند. انسانهای فرهیخته، شاعر، نویسنده، کارمند مثل من و شما، و یا استعدادهای هنری و تواناییها و مهارت هایی چون موسیقی و حتی متخصصانی که خدمات اجتماعی و یا مشاوره به افراد و جامعه ارائه می دهند.
اشجع با بیان اینکه باید بپذیریم که لازم است شهرها را به گونهای بسازیم و مدیریت کنیم که از نظر عبور و مرور ایمن باشد، افزود: در اصل توانمندسازی معلولین می گوییم که نابینایان باید با استقلال به زندگی خود ادامه دهند و اگر قرار باشد به هر عنوان و علتی سد معبر برای این افراد ایجاد شود به حقوق این عزیزان احترام نگذاشته ایم.
استقلال نابینایان حفظ شود
وی توضیح داد: در یک مثال ساده، پیاده روهای مناسب شده به صورت یک رشته یا ردیف زرد از کاشی ها که در برخی نقاط به شکل رشته ای و برخی نقاط (معمولا بر سر تقاطع ها) به شکل دانه ای تعبیه شده است، اما می بینیم که برخی مغازه داران یا عزیزان شهروند به راحتی این رشته ها را قطع کرده و به شکلی که می خواهند تغییر می دهند. این راهی است که فرد نابینا یا کم بینا به وسیله آن متوجه می شود راه مستقیم کجاست و به آنها در مسیریابی کمک می کند.
معاون اداره بهزیستی بوشهر تصریح کرد: از شهروندان خواهش می کنیم که به این اقدام احترام بگذارند و هرگونه تغییراتی که قرار است درب منزل یا مغازه آنها اتفاق بیفتد، مجددا کاشی های زرد رنگ را سر جای خود کار بگذارند. از مسئولین نیز میخواهم که این کار را در تک تک معابر شهرمان انجام دهند، زیرا اصل مناسب سازی کمک می کند که افراد نابینا استقلال خود را داشته باشند.
دستگاههای خودپرداز مناسبسازی شود
این کارشناس ادامه داد: از بانکها درخواست دارم که در مناسبسازی دستگاه های خودپرداز برای افراد نابینا اقدام کنند، و شاسیهای مجهز به خط بریل را در این دستگاه ها تعبیه کنند که متاسفانه تاکنون در بوشهر چنین اتفاقی نیفتاده است.
سهیلا اشجع یادآور شد: نابینا هم مانند بقیه افراد تواناییهایی دارد و سازمان بهزیستی به عنوان حامی این افراد، با حمایت هایی همچون ارائه وسایل توان پزشکی مثل برجسته نگار، درشت نما، کاغذ بریل، عصای سفید، ساعت گویا و اقدامات دیگر بستر رشد و ترقی این عزیزان را فراهم میکند.
معاون توانبخشی بهزیستی استان بوشهر تاکید کرد: در حال حاضر در استان بوشهر تعداد ۲ هزار و ۳۸۷ نفر نابینا و کمبینا داریم و بر همه ما شهروندان و مسئولین واجب است که به گونهای رفتار کنیم تا شهر و موقعیتهای اجتماعی به راحتی در دسترس این عزیزان قرار بگیرد.
پیشگیری با یک مشاوره ژنتیک
وی اظهار کرد: در برنامه غربالگری که سال گذشته بر روی نابینایان انجام شد، ۱۸۹ بیماری با ریشه ژنتیکی تحت عنوان گروههای RP شناسایی شد که این بیماری ها پیش از بارداری با یک مشاوره ژنتیک قابل پیشگیری بوده اند. برنامه غربالگری هر ساله از ابتدا تا انتهای آبان ماه در پایگاه های ویژه کودکان بینایی سنجی اتفاق می افتد و در پایگاه های دائم نیز به شهروندان ارائه خدمت می کنند.
اشجع تصریح کرد: سن طلایی پیشگیری از تنبلی چشم زیر ۵ سال است و اگر قرار بر این باشد که مداخله ای اتفاق بیفتد بهتر است در این سن انجام شود.