بورس قمارخانه نیست و باید ریسکهای موجود در بازار مدیریت شوند. کارشناس بازار سرمایه با بیان این جمله گفت: روند اصلاحی بازار سرمایه درس بزرگی به سهامداران داد که باید با مطالعه وارد این بازار شوند.
به گزارش رتبه آنلاین از ایرنا، مهدی دلبری به عوامل تاثیرگذار در بازگشت روند صعودی به شاخص بورس اشاره کرد و افزود: نخستین عامل، قیمت اکثر سهام بود که حدود ۵۰ درصد اصلاح را تجربه کردند و در کنار آن شاخص بورس با حدود ۴۲درصد کاهش همراه شد.
وی با تاکید بر قیمت دلار نیمایی و تاثیر آن در بازار گفت: نرخ دلار نیمایی در چند وقت اخیر افت زیادی نداشت و در محدودههای قیمتی ۲۴تا ۲۵هزار تومان ثبات داشت، دلار نیمایی تعیین کننده قیمت در رینگ بورس فلزات است و قیمت آن برای صادرکنندهها به عنوان موضوعی مهم تلقی میشود.
دلبری با اشاره به سهام عدالت اظهار داشت: از چند روز گذشته تصمیمهایی درباره توقف فروش سهام عدالت اتخاذ شد تا در زمان بهتری بتوان آن را نقد کرد، در کنار آن مجوز افزایش سقف به صندوقهای سرمایه گذاری داده شد تا نیمی از خرید سهام از سهام عدالت باشد که به نظر میرسد با چنین تصمیمی تا حدودی از مشکل سهام عدالت برای مدتی برطرف شده باشد.
این کارشناس بازار سرمایه به دیگر عامل تاثیرگذار در روند صعودی شاخص بورس اشاره کرد و گفت: قیمتهای جهانی صعود خوبی را تجربه کردند و قیمت اکثر محصولات مانند فلزات، پتروشیمی و نفت به نرخ قبل از دوران کرونا بازگشتند و حتی رشد بیشتر از آن زمان را به دست آوردند.
وی ادامه داد: در کنار این مساله گزارش تولید و فروش ماهانه شرکتها مثبت بوده است، تاکنون گزارش ٦ ماهه به نسبت خوبی را داشته ایم و گزارش مهر و آبان شرکتها هم مثبت بوده است.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: آمار منتشر شده از اقتصاد چین نشان میدهد که تا حدودی کرونا در این کشور مهار شده است و رشد اقتصادی این کشور به حدود ١٠ درصد برگشته است که این موضوع برای بخشهای کالایی در دنیا موضوع مهمی تلقی میشود.
وی افزود: مجموع این عوامل باعث شد تا ضمن جذاب شدن قیمت سهام در بورس، سرمایه گذاران تمایل زیادی را برای ورود سرمایههای خود به این بازار پیدا کنند و بازار به مسیر چند ماه گذشته خود بازگردد.
دلبری روند معاملات بورس را مورد پیش بینی قرار داد و گفت: پیش بینی دقیق از آینده بازار کمی دشوار است، اما بعید به نظر میرسد که قیمت سهام و شاخص بورس در مدت زمان کوتاه به محدوده قبل از اصلاح بازار برسند و به سقف قبلی خود دست پیدا کنند.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: تکرار روند چند ماه نخست سال در بازار کمی دور از ذهن است و دیگر همه سهمها نمیتوانند با یکدیگر در مسیر صعودی قرار بگیرند، یک روز ممکن است گروه بانکیها مثبت و گروه پتروشیمی منفی باشند، اما در روز بعد این روند تغییر کند.
به اعتقاد وی، بازار از این به بعد از سر تا سر روند مثبت یا منفی تغییر مسیر میدهد و به سمت روند نوسانی پیش خواهد رفت.
دلبری خاطرنشان کرد: بازار اکنون در حالتی قرار دارد که در انتطار گزارش ٩ ماهه شرکتها و تثبیت قیمت دلار است، اما سرمایه گذاران باید این موضوع را مدنظر قرار دهند که قیمت سهام در مدت کوتاه به قیمتهای گذشته نمیرسد.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه بورس قمارخانه نیست و باید ریسکهای موجود در بازار مدیریت شوند، گفت: در روند اصلاحی که بازار تجربه کرد سهامداران درس بزرگی را از بازار گرفتند که باید با مطالعه وارد این بازار شوند و صورتهای مالی شرکتها را مورد بررسی قرار دهند.
وی گفت: سود ۶ ماه شرکتها در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ١٢٠ درصد رشد داشته است، اما باید منتظر ماند تا در صورتهای مالی شرکت ها، سود و قیمتها بررسی شوند.
دلبری به ریسکهای تهدیدکننده معاملات بورس اشاره کرد و افزود: نخستین ریسک، حمایت و قیمت گذاریهای دولتی است که هنوز این ریسک از بازار حذف نشده است و اکنون شاهد قیمت گذاری دستوری در صنایع مختلف مانند سنگ آهن فولاد و خودرو هستیم.
این کارشناس بازار سرمایه بهترین اقدام برای حمایت از بازار را حذف قیمت گذاری دستوری عنوان کرد و گفت: در برخی از محصولات مانند سنگ آهن شاهد هستیم که قیمتها نصف قیمت جهانی در حال معامله هستند که این ریسک به عنوان ریسکی مهم در بازار محسوب میشود.
وی ریسک دوم را مربوط به نرخ سود بانکی دانست و افزود: این موضوع میتواند عامل تورم باشد، اکنون با توجه به اینکه نرخ سود بانکی به صورت غیررسمی حدود ٢٠ تا ٢٢ درصد است باعث کاهش جذابیت سایر بازارها برای سرمایه گذاری شده است.
دلبری با بیان اینکه سود بانکی باید به عدد معقول تری در محدودههای ١٠ تا ۱۵درصد برسد تا بتوان نقدینگیهای در اختیار مردم را به سمت بازار سهام سوق داد، گفت: زمانی که نرخ سود بانکی حدود ١٣ تا ۱۵درصد بود، بازار سهام از جذابیت بسیار زیادی نسبت به دیگر سهمها برخوردار بود، اما از زمانی که نرخ سود بانکی افزایش پیدا کرد اقبال سهامداران نسبت به این بازار کاهش پیدا کرد.