بررسی شاخص بهرهوری شرکت «ریختهگری آلومینیوم ایرانخودرو» حاکی از آن است که شاخصهای به ثبت در بخش «بهرهوری دستمزد» بیش از نصف شاخصهای برنامه پنچم توسعه بودهاست.
به گزارش رتبه آنلاین ، داوران هشتمین جشنواره ملی بهرهوری پس از ارزیابی عملکرد کارخانههای فعال در حوزه آلومینیوم و ریختهگری صنایع خودروسازی و محاسبه «بهرهوری هزینه نیروی کار» و «بهرهوری سرمایه» آنها و مقایسه این آمار با اهداف برنامه پنجم توسعه و میانگین کل صنعت ریختهگری آلومینیوم کشور، کارنامه بهرهوری کارخانههای این حوزه را منتشر کردند.
بهرهوری هزینه نیروی کار
داوران مبنای ابتدایی این ارزیابی را سال ۸۷و عدد آن را برابر ۱۰۰ تعیین کردند و مابقی سالها تا سال نهایی این ارزیابی یعنی سال ۹۴، میزان بهرهوری هزینه نیروی کار موردبررسی قرارگرفته است.
در این گزارش بر عملکرد شرکت «ریختهگری آلومینیوم ایرانخودرو» و آمارهای بهرهوری تمرکز کرده تا نسبت شاخصهای بهرهوری این شرکت با اهداف برنامه پنجم توسعه و میانگین صنعت قطعهسازی صنعت خودرو به دست آید.
بر اساس جدول زیر، بهرهوری سرمایه در شرکت «ریختهگری آلومینیوم ایرانخودرو» سالهای ابتدایی بهرهوری سرمایه را نسبت به شاخص سال پایه یعنی (۱۰۰=۸۷) بسیار ضعیفتر آغاز کرد.
با توجه به اینکه شرکتهای خودروسازی به زیرمجموعههای تولیدی نظیر ریختهگری و قطعهسازی چندان سوددهی نمیرسانند طبیعی است که این شرکتها از بهرهوری سرمایه یا بهرهوری دستمزد چندان عایدی همانند خودروسازان نداشته باشند.
بر اساس این گزارش، میزان بهرهوری دستمزد در شرکت ریختهگری آلومینیوم ایرانخودرو، در سال 89 برابر با شاخص 68درصد بوده که حدود 32درصد از شاخص سال پایه نیز کمتر بوده و از اهداف برنامه پنجم توسعه نیز شاخص 37درصد پایینتر را به ثبت رسانده است.
بررسی کارنامه بهرهوری دستمزد این شرکت گویای آن است که طی سالهای 90 تا 92، این شاخص در روند سقوط قرار گرفته و به ترتیب شاخصهای «55درصد، 42درصد، 37درصد» به ثبت رسیده که اگر با برنامه پنجم توسعه بخواهیم مقایسهای داشته باشیم، تقریبا اختلاف شاخص بالای 50درصدی را طی این دوران مشاهده خواهیم کرد.
بر پایه این گزارش، در سال 93، شاخص بهرهوری دستمزد در شرکت ریختهگری آلومینیوم ایرانخودرو، نسبت به سال گذشته حدود 2 برابر افزایش یافت،یعنی این شاخص به 72درصد رسید اما بازهم در مقایسه با آمارهای اهداف برنامه پنجم توسعه که طی همین سال بر شاخص 126درصد معین شده بود، اختلاف فراوانی را برجای گذاشته بود.
روند صعودی سال 93 برای سال 94 و 95 تکرار نشد بلکه با کاهش 8درصدی شاخص بهرهوری دستمزد برای این شرکت، شاخص 64درصدی برای دو سال باقی مانده به ثبت رسیده که بار دیگر این شاخص به نسبت اهداف برنامه پنجم توسعه، به نصف رسید.
بهره وری سرمایه
در بررسی بهرهوری سرمایه شرکت ریختهگری آلومینیوم ایرانخودرو، وضعیت شاخصهای بدست آمده به مراتب از شاخص بهرهوری دستمزد بهتر بوده و حداقل به نزدیکی با شاخص سال رسیده است.
در نخستین سال بررسی شاخص بهرهوری سرمایه «سال89» این شاخص، 79درصد به ثبت رسیده که 33درصد کمتر از اهداف برنامه پنجم توسعه بوده که البته تنها سالی است که شاخص بهرهوری سرمایه این شرکت تفاوت فراوانی را با دیگر شاخصهای این کارنامه دارد.
بر اساس این گزارش، شرکت ریختهگری آلومینیوم ایرانخودرو، در دومین سال بررسی داوران جشنواره ملی بهرهوری توانست شاخص 105درصدی را به ثبت برساند که این آمار در وحله اول به بالای شاخص سال پایه رسید و دومین نکته آن نیز رسیدن به فاصله 4درصدی با اهداف برنامه پنجم توسعه بوده است.
طبق دادههای کارنامه بهرهوری سرمایه در این شرکت، سال 91 با کمی کاهش شاخص بهرهوری برای شرکت ریختهگری آلومینیوم ایرانخودرو به انتها رسید و آمار نهایی آنها طی این سال شاخص 101درصدی بوده که 12درصد در مقایسه با اهدافبرنامه پنچم توسعه کمتر بوده است.
در سال 92، شاخص های بهرهوری این شرکت به 119درصد رسید که برای نخستین بار طی این سالها، شاخص بهرهوری از اهداف برنامه پنچم توسعه و میانگین کل صنعت فراتر رفت؛ شاخص اهداف برنامه پنجم توسعه طی همین مدت به 117درصد و میانگین کل صنعت 109 درصد به ثبت رسیده است.
سال 93 را میتوان سال جهش شرکت ریختهگری آلومینیوم ایرانخودرو در بخش بهرهوری سرمایه دانست چراکه ثبت شاخص 200درصدی آمار مناسبی بود که 78درصد بالاتر از میزان اهداف برنامه پنچم توسعه «122درصد» و حدود 74بالاتر از میانگین کل صنعت «126درصد» بوده است.
رشد جهشوار شرکت ریختهگری آلومینیوم ایرانخودرو تنها در سال 93 شکل گرفت و به اندازه همان جهش، اینبار برای سال 94 واژه سقوط را میتوان را انتخاب کرد زیرا شاخص بهرهوری سرمایه آنها طی همین سال به 118درصد رسید ؛ در سال 94 شاخص بهرهوری سرمایه طبق اهداف برنامه پنچم توسعه «126درصد» و میانگین کل این صنعت «87درصد» به ثبت رسیده بود.
در سال انتهایی کارنامه این شرکت توسط داوران جشنواره ملی بهرهوری، میزان بهرهوری سرمایه شرکت ریختهگری آلومینیوم ایرانخودرو بر شاخص 137درصدی تعیین شد تا آنها آخرین سال را با 7درصد بالاتر به نسبت اهداف کلی برنامه پنچم توسعه به پایان برسانند.