پنج‌شنبه 1 آذر 1403
خانهاخبار روزبزرگترین عاملی که در بازارهای نفت نادیده گرفته شد

بزرگترین عاملی که در بازارهای نفت نادیده گرفته شد


قیمت‌های نفت به دلیل دل‌شوره بازار نسبت به کندی رشد اقتصاد جهانی به شدت کاهش پیدا کرد اما بازارها احتمال اختلال جدی در روند عرضه لیبی به دلیل جنگ داخلی در این کشور را نادیده گرفته‌اند.

به گزارش رتبه آنلاین از ایسنا، با تحولات زیادی که در جهان در جریان است، حفظ توجه به هر یک از این تحولات ممکن است دشوار باشد. دولت ترامپ هفته گذشته ونزوئلا را در کانون توجه خود قرار داد اما با شکست کودتا برای براندازی دولت نیکلاس مادورو، توجه واشنگتن به ایران معطوف شد.

با این حال با گذشت بیش از یک ماه از زمانی که ارتش ملی لیبی به طرابلس حمله برد، نبرد همچنان ادامه دارد. ژنرال خلیفه حفتر که فرماندهی این نیرو را برعهده دارد، امیدوار بود پیروزی سریعی کسب کند اما در عوض با بن بست روبرو شد. بانک “استاندارد چارترد” در گزارشی نوشت: ارتش ملی لیبی با وجود برخورداری از تجهیزات پیشرفته‌ای که برخلاف تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل متحد علیه لیبی در اختیار دارد، به نظر نمی‌رسد استراتژی یا قدرت کافی برای شکست دولت وفاق ملی – که در سطح بین‌المللی به رسمیت شناخته شده است – و گروه‌های نظامی مختلف غرب لیبی که از این دولت در برابر حفتر دفاع می‌کنند، داشته باشد.

تا این لحظه، بحران انسانی هر لحظه وخامت بیش‌تری پیدا می‌کند. صدها نفر کشته شده و بیش از ۶۰ هزار نفر گریخته‌اند. سازمان جهانی بهداشت نسبت به کمبود اقلام دارویی و احتمال شیوع و با با ادامه خشونت‌ها و درگیری در لیبی هشدار داده است.

هر چه این جنگ طولانی‌تر شود، احتمالاً اختلال در روند عرضه نفت لیبی قوت می‌گیرد. مصطفی سالانا، مدیر شرکت ملی نفت لیبی در مقاله‌ای برای بخش نظرات بلومبرگ نوشت: به عنوان رئیس هیأت مدیره شرکت ملی نفت لیبی هیچ سناریویی را به جز آتش بس فوری که در آن صادرات نفت لیبی از منازعه متأثر نشود، پیش‌بینی نمی‌کنم. در واقع وی اظهار کرد که آتش بس روی بخش نفت لیبی تأثیر گذاشته است.

در دهم آوریل، بمبی به یکی از تأسیسات نفتی شرکت ملی نفت لیبی خارج از طرابلس اصابت کرد و باعث آتش سوزی شد. در این بین، به گفته سانالا، میادین نفتی در جنوب این کشور با کمبود مواجه هستند. میادین نفتی برای ادامه فعالیت، به سوخت و سایر تدارکات نیاز دارند. یکی از کارکنان نفتی در نزدیکی شهر سرت ربوده شد و سایرین نیز تهدیداتی را دریافت کرده‌اند.

ارتش ملی لیبی حتی یک فرودگاه را در یکی از پایانه‌های صادرات نفت شرکت ملی نفت لیبی تصرف کرده و نظامیان تلاش کرده‌اند کنترل کشتی‌ها را به منظور استفاده از آنها در حمله نظامی خود به دست بگیرند. سانالا هشدار داده اگرچه ما بیش از همیشه مصمم هستیم در مقابل تلاش‌ها برای معرفی شرکت ملی نفت به عنوان طرفدار در این منازعه مقابله کنیم اما اما در موقعیتی قرار نداریم که بتوانیم در مقابل این فشار نظامی بایستیم.

شرایط بدتر می‌شود و نفت شرکت ملی نفت لیبی به طور غیرقانونی فروخته می‌شود. اگر جناح‌های مختلف برای تأمین مالی فعالیت خود فروش غیرقانونی نفت را آغاز کنند، جنگ داخلی و بی‌ثباتی ممکن است شدت بگیرد. در شرایطی که ارتش ملی لیبی و دولت وفاق ملی در جنگ هستند داعش ممکن است دوباره تحرک پیدا کرده و قدرت بگیرد.

رفتار ترامپ هم اوضاع را بدتر کرده است. سیاست دولت آمریکا حمایت از مذاکرات دیپلماتیک بوده و واشنگتن تلاش کرده از جانبداری پرهیز کند. اما رئیس جمهور آمریکا حمایت خود را از حمله نظامی حفتر به طرابلس اعلام کرده و به حمله این گروه به طرابلس مشروعیت بخشیده است. در نهایت آشتی یا حتی آتش بس به شدت بعید شده است.

موفقیت لیبی برای احیای تولید نفت به بیش از یک میلیون بشکه در روز و رسیدن به رکورد تولید ۱.۲۶ میلیون بشکه در روز در مارس در گروی این است که هیچ کدام از طرفین درگیر جنگ کنترل سیستم نفت لیبی را به دست نگیرند.

بر اساس گزارش اویل پرایس، جدیدترین نگرانی معامله گران نفت، تشدید جنگ تجاری میان آمریکا و چین است اما در شرایطی که اقتصاد جهانی ممکن است با شوک تجاری مواجه شود، بازار فیزیکی نفت دچار محدودیت عرضه شده و در خطر اختلال بیشتر است.

 

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید