نمایندگان مجلس شورای اسلامی نسبت به موضوع آزار جنسی دانش آموزان در مدرسهای غیر انتفاعی در غرب تهران واکنش نشان دادند. به نظر میرسد این موضوع که اخیرا اتفاق افتاده و ابعاد رسانهای گستردهای هم به دنبال داشته منجر به طرح سوال و تلاش نمایندگان برای به صحن کشاندن وزیر آموزش و پرورش شده است.
به گزارش رتبه انلاین این اتفاق در حالی رخ می دهد که در پی جنایت اندوهبار در یکی از مدارس غرب تهران، حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی به ریاست قوه قضاییه دستور دادند پس از محاکمه، در اسرع وقت حدود الهی در رابطه با متهمان اجرا شود. در متن دستور رهبر انقلاب آمده است:
بسم الله الرحمن الرحیم
آیت الله آملی ریاست محترم قوه قضاییه
با سلام
خبر جنایت در یکی از مدارس غرب تهران موجب اندوه و تأسف شد. مقتضی است پس از محاکمه سریعاً حدود الهی را در رابطه با محکومین اجرا نمایید.
سید علی خامنه ای
۸ خرداد ۱۳۹۷
ماجرای تجاوز به دانشآموزان تهرانی، وزیر آموزشوپرورش را به مجلس کشاند
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در این خصوص گفت: در همه جوامع عدهای افراد بیمار وجود دارند که به شکلهای مختلف نمایان میشوند بیماران جنسی هم از شایعترین آنها هستند اما در همه آن جوامع این بیماران کنترل میشوند، ابزار کنترلی برای آنها وجود دارد. اما در کشور ما ابزار کنترل وجود ندارد، تنها ابزار کنترل ما در بحث خشونت جنسی جرم انگاری است، پس نقش پیشگیری و آموزش در این بین چیست؟ خانوادهها و بچهها باید در این موارد آموزش ببینند.
پروانه مافی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، در خصوص طرح سوال از وزیر آموزش و پرورش گفت: ما برای این موضوع قاطعانه پیگیر طرح سوال از وزیر هستیم، وزیر باید در این خصوص پاسخگو باشد.
وی افزود: این افراد باید به اشد مجازات محکوم شوند، چراکه این موضوعات شوخیبردار نیست و هیچ گونه تخفیفی نباید صورت بگیرد.
مافی ادامه داد: ما نسبت به موارد مشابهی که پیش آمده برخورد جدی نداشتهایم به همین دلیل با افزایش آمار این اتفاقات در جامعه روبه رو هستیم.
نماینده تهران با بیان اینکه مجازات برای عبرت دیگران تعبیه شده اما این افراد مجازاتی درخور اعمالشان ندیدهاند، گفت: وقتی برای خاطیان در این موارد اتفاقی نمیافتد آنها بر جرم و اعمال خود دلیر و جسور میشوند.
مافی گفت: ما اینبار از این مورد عبور نمیکنیم، وزیر باید به مجلس بیاید و در خصوص تکرار این موارد پاسخگو باشد، اشد مجازات باید برای فرد خاطی تعیین شود.
وی یادآور شد: آنقدر از کنار این مسائل ساده گذشتهایم که قبح آنها در میان مردم ریخته است، مجازات خاطی باید سنگین باشد تا جامعه مصون بماند.
طیبه سیاوشی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس هم دراین باره به نقد شدید نسبت به عدم آموزش خانوادهها به فرزندان پرداخت و گفت: پدید آمدن این اتفاقات آن هم به طور پی در پی فضای خشونت را در جامعه تشدید میکند، آن هم خشونتی که به بدترین شکل ممکن آن یعنی خشونت جنسی پدیدار شده است.
وی ادامه داد: خشونت جنسی از زشتترین اشکال خشونت در جامعه ما است. در جامعه ما بعضی مسائل به لحاظ مذهبی و فرهنگی بیشتر مورد توجه قرار میگیرد در نتیجه توقع بیشتری هم در خصوص برخورد با آنها میرود. جامعه از این مسائل به شدت متاثر میشود.
سیاوشی با بیان اینکه حاکمیت وظیفه دارد آموزش مسائل جنسی به فرزندان را در خانوادهها نهادینه کند گفت: وزارت آموزش و پرورش باید مکلف شود تا وظایفی تعریف شده در این زمینه داشته باشد.
نماینده مردم تهران تاکید کرد: سوال این است که این نیروها به چه شکلی وارد چارچوب آموزشی میشوند؟ چه نظارتی بر نیروهای آموزش و پرورش وجود دارد؟ چگونه وارد مدارس میشوند؟ چه مراحلی طی میشود تا افراد وارد آموزش و پرورش شوند؟
سیاوشی خاطرنشان کرد: در همه جوامع عدهای افراد بیمار وجود دارند که به شکلهای مختلف نمایان میشوند بیماران جنسی هم از شایعترین آنها هستند اما در همه آن جوامع این بیماران کنترل میشوند، ابزار کنترلی برای آنها وجود دارد. اما در کشور ما ابزار کنترل وجود ندارد، تنها ابزار کنترل ما در بحث خشونت جنسی جرمانگاری است، پس نقش پیشگیری و آموزش در این بین چیست؟ خانوادهها و بچه ها باید در این موارد آموزش ببینند.
ماجرا قطعا به زمانی بیش از یک ماه قبل بازمی گردد
در این خصوص پروانه سلحشوری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس می گوید: تعدادی از همکاران ما طرح سوال از وزیر را مطرح کرده اند؛ امروز زمزمه های استیضاح وزیرنیز شنیده می شد. چراکه به جز ماجرای اخیر، از قبل هم نسبت عملکرد وزیر آموزش و پرورش، نارضایتی های جدی وجود داشته است.
او می گوید: تعدادی از همکاران ما طرح سوال از وزیر را مطرح کرده اند؛ امروز زمزمه های استیضاح وزیر نیز شنیده می شد. چراکه به جز ماجرای اخیر، از قبل هم نسبت عملکرد وزیر آموزش و پرورش، نارضایتی های جدی وجود داشته است.
سلحشوری در گفت و گو با خبرنگار «انتخاب»، درباره ماجرای تعرض به تعدادی از دانش آموزان پسر در تهران گفت: اطلاعاتی بیشتری از آنچه تا کنون منتشر شده ندارم. امروز مسئولان آموزش و پرورش به کمیسیون آموزش آمده بودند و باید منتظر بمانیم تا توضیحات کامل را بشنویم.
رییس فراکسیون زنان مجلس دهم درباره اینکه گفته می شود این ماجرا متعلق به دست کم یک ماه پیش بوده، گفت: قطعا این ماجرا، متعلق به زمانی بسیار بیشتر از یک ماه قبل بوده. چراکه در پروسه های روان درمانی، برای اتفاقات این گونه، زمان زیادی لازم است تا بچه ها بتوانند به حرف آمده و ماجرا را تعریف کنند. اما به هر حال این موضوع، در این زمان رسانه ای شده است. نمی دانیم، شاید نخواسته بودند آن را پیگیری کنند چراکه به هر حال این موضوعات در جامعه ما تابو به شمار می رود.
در این ماجرا هم نقش شبکه های اجتماعی مشخص شد
او در پاسخ به این سوال که چرا آموزش و پرورش همان زمان موضوع را پیگیری نکرده؟، گفت: به هر حال در این موضوع، هم جایگاه شبکه های اجتماعی که نقش دیده بان را دارند و متاسفانه بخشی از آن محدود شده، بیش از پیش مشخص شد.
حاشیهای بر پروندههای تجاوز به دانشآموزان
در هفتهها و ماههای گذشته خبرهایی مبنی بر سوء استفاده جنسی برخی ناظمان و معلمان مدارس در تهران منتشر شده و واکنشهای مختلی را بر انگیخته است. به نظر میرسد با انتشار اخبار این چنینی و واکنشهای اجتماعی متعاقب آن به دلیل اهمیت موضوع ذکر نکاتی چند خالی از فایده نباشد.در این خصوص «عصر ایران» با این مقدمه، نکات ذیل را برشمرد:
1- مساله کودکآزاری و سوءاستفاده جنسی از کودکان، متاسفانه پدیدهای رایج و جاری در همه جای جهان است و به طور طبیعی کشور ما هم از این مساله مستثنی نیست. بنابراین با توجه به این واقعیت نمیتوان این انتظار را داشت که شاهد وجود و بروز چنین پدیدهای در جامعه و در بین اقشار و صنوف مختلف نباشیم.
2- وجود و بروز یک بزه و خطا به هیچ عنوان دلیلی بر این نیست که مرتکب عمل و بزه مزبور را ضرب در صنف و شغل آن کنیم و چنین نتیجه بگیریم که “همه صنف فلان آلودهاند.” درست است که به قول شاعر: چو از قومی یکی بیدانشی کرد / نه که را منزلت ماند نه مه را، اما شاعر با این شعر اتفاقا میخواهد تاثیر برداشتهای سطحی عوام را یادآور شود و هشدار دهد که مراقب باشید خطایی از شما سر نزند چون ممکن است علاوه بر خودتان آبروی ایل و طایفه یا ملتتان را هم ببرید.
اشاره به این موضوع بدیهی از این جهت بود که حساسیتهای خاصی هم از طرف جامعه معلمان و هم از طرف مسئولان آموزش و پرورش روی رسانهای شدن اخبار اینچنینی وجود دارد، در حالی که به گمان راقم این سطور این حساسیت تا حدود زیادی کاذب و نادرست است.
3- شاید جمله “معلمی شغل انبیاست” را همه مردم کشورمان نه یک بار بلکه دهها و صدها بار در دیوارنوشتههای مدارس و در معابر عمومی سطح شهر دیده و خوانده باشند. دهههاست که این جمله درست بنیانگذار جمهوری اسلامی درباره شغل معلمی و تفسیرهای بعضا اشتباه و برداشتهای نادرست از این جمله سبب ایجاد سوء تفاهماتی هم در جامعه و هم در بین قشر و صنف معلمان شده است. “معلمی شغل انبیاست” یک گزاره و جمله درست است اما برخی با مستمسک قرار دادن این جمله درست امام خمینی (ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی، برداشتها و تفسیرهای نادرستی از آن ارائه میکنند که به فرموده مولای متقیان علی (ع) در جنگ صفین مثال “کلمه حق یراد به الباطل” (جمله حقی که برداشتهای باطلی از آن میشود) شده است.
برخی معلمان و فعالان صنفی جامعه معلمان کشورمان از این جمله این برداشت را ارائه میکنند که معلمی شغلی مقدس است و به طور طبیعی نباید به این صنف مقدس و منزه “از گل نازکتر گفت”. این دیدگاه سبب میشود وجود و بروز مسائلی همچون سوءاستفاده جنسی از دانشآموزان لاپوشانی شود و انتشار خبرهای مربوط به آن به دلیل مخدوش شدن این چهره مقدس با نارواداری برخی از فعالان این قشر مهم و زحمتکش با “ابروی گرهشده” این قشر روبهرو شود!
نکته دیگر اینکه همان طور که پیشتر نیز اشاره شد وجود یک بزه و خطا در یک صنف به هیچ عنوان دلیلی بر تعمیم دادن آن به همه آن صنف نخواهد بود. معلمی هم به طور طبیعی از این قاعده مستثنی نیست. چه بسیارند معلمان زحمتکشی که با کمترین چشمداشت مالی عاشق شغل و حرفه خود هستند و نگاهی پدروار به شاگردان و دانشآموزانشان دارند و طبیعی است در میان خیل عظیم جامعه معلمان، اندک افراد بیمار و مسالهدار هم باشند که در هیچ زمانی و در هیچ جامعهای و به هیچ شکلی نمیتوان جلوی اقدامات بعضا فاجعهبار آنها را گرفت و تنها میتوان شرایطی فراهم کرد که بروز این قبیل اتفاقات ناگوار به حداقل خود برسد که اتفاقا رسانهای شدن این قبیل موضوعات، حساسیت خانوادهها نسبت به آن و ارائه بحثهای کارشناسان در این زمینه و در نهایت تمهیدات مسئولان و تصمیمگیران میتواند بروز و ظهور این پدیده شوم در مدارس کشورمان را به حداقل خود برساند و رسانهای شدن این موضوعات روی این موضوع تاثیرات مثبتی نیز دارد.
علاوه بر مغلطه تفسیر نادرست “معلمان انبیا هستند و همانند آنها معصوم از خطا”، تفسیر نادرست دیگری که از جمله “معلمی شغل انبیا است” وجود دارد این است که چون معلمان شغل انبیایی دارند پس جیب و دهان و خرج خانواده و مشکلات مالی و … ندارند و مانند بسیاری از انبیا باید با زهد و با کمترین حق و حقوق کار کنند. هزاران نفر از آنها باید بلاتکلیف بمانند و طی فرایند حقالتدریسی آنها تا استخدام رسمیشان گاه سالها و دههها طول بکشد.
در قالب این برداشت نادرست نیز چون معلمی شغل انبیاست پس معلمان مسائل شیک و امروزی چون مطالبات صنفی و … نباید داشته باشند و هر معلمی که در این راستا فعالیت کند باید هزینههای زیادی بپردازد. این تفسیر و در واقع سوء برداشت از “معلمی شغل انبیا” نیز نادرست و گاه مصیبتبار است.
معلمی شغل مهمی است که بخش مهمی از تعلیم و تربیت آیندهسازان کشور را بر عهده دارد اما تنها بخشی نیست که آیندهسازان را تربیت میکند بلکه پیش از معلمها این خانوادهها و بهویژه مادران و پدران هستند که سنگ بنای تربیت فرزندانشان را میگذارند و نظام آموزشی به طور عام و معلمان به طور خاص تکمیلکننده و یاریگر خانوادهها برای تربیت فرزندانشان و یا آیندهسازان کشور هستند.
در قالب این نگاه جمله “معملی شغل انبیاست” نه به معلمها جایگاه مقدس میبخشد و نه سبب میشود حقوق صنفی و مطالبات طبیعی آنها زیر آوار این قبیل تعارفات مدفون شود و به چشم نیاید.
معلمی شغل مهمی است و حساسیت خانوادهها روی موضوع وقوع موارد سوء استفاده جنسی در برخی مدارس طبیعی است چون خانوادهها فرزندان نابالغ خود را با اطمینان به مدارس و مسئولان آنها ساعتها به این محیطها میفرستند و به طور طبیعی نباید درباره احتمال سوءاستفاده جنسی از فرزندانشان نگرانی داشته باشند.
اما همان طور که اشاره شد مساله کودکآزاری پدیدهای رایج در همه جهان و در میان همه حرف و مشاغل است و اتفاقا شاید در میان معلمان موارد اینچنینی بسیار کمتر باشد چون در میان این قشر زحمتکش از جامعه به دلیل وجود شاخصهایی چون اخلاق و سطح سواد و … امکان بروز این موارد پایینتر است.
در جمعبندی موضوع باید حساسیت افکار عمومی و خانوادهها را نسبت به این پدیده به فال نیک گرفت و این حساسیت نشان میدهد که نسلهای جدید پدر و مادرهای ایرانی به دلیل سطح سواد و دانش بالاتر و نیز به دلیل اهمیت بیشتری که روی موضوع تربیت و روحیات فرزندانشان دارند، به طور جدیتری پیگیر این قبیل مسائل هستند.
از سوی دیگر باید بر این نکته نیز تاکید کرد که متاسفانه سوءاستفاده جنسی از کودکان پدیدهای رایج در همه جای دنیاست و اتفاقا در بسیاری از کشورهای قانونمدار، شدیدترین مجازاتها پس از مسائلی از قبیل جنایات و آدمکشی، روی این موضوع وضع میشود.
و نکته پایانی اینکه معلمی شغل انبیا است نه معلمان انبیا هستند و نه باید انتظار داشت همه جامعه معلمان همچون انبیا مصون از خطا و گناه باشند و یا مثل بسیاری از انبیا به نانی بسازند و دم نزنند.
باید به هر مشکل و پدیده اجتماعی به اندازه وزن، ارزش و اهمیت آن بها داده شود و به جای مصلحتاندیشیهای بیمورد، باید روی این موضوع با کارشناسان گفتوگو کرد و به دنبال یافتن پاسخ این سوال بود که چه میشود کرد تا وجود و بروز مسائل اینچنینی را در مدارس کشور به حداقل خود رساند.